Vyškovská krajská nemocnice se dostala do platební neschopnosti

0
289

Jihomoravské krajské nemocnice nevycházejí s penězi. Některé z nich uvádějí, že nemají na hrazení zdravotní péče. Vyškovská nemocnice se dokonce aktuálně dostala do platební neschopnosti. Pokud nemocnice dluhy vůči dodavatelům neuhradí, může se stát, že například zůastane docela bez léků.

Podle deníku iDnes.cz nemají ve Vyškově na zaplacení faktur za léky, protože vykazují ztrátu více než 24 milionů korun. Podobný stav hlásí i Kyjov. Kraj se snaží krizový stav alespoň částečně vyřešit dílčími dotacemi. Podle ředitelky vyškovské nemocnice Věry Seidlové je na vině nová úhradová vyhláška, která je nespravedlivě nastavena vůči malým regionálním nemocnicím. Upozorňuje zejména na poslední navýšení platů zdravotnického personálu o 10 %.

Naše příjmy tvoří pouze platby od zdravotních pojišťoven za provedené výkony. Ty se odvíjí od úhradové vyhlášky. Oproti velkým fakultním zařízením dostáváme za zákroky výrazně méně peněz, které nestačí na pokrytí výdajů na chod nemocnice. A hlavně rostoucí mzdy personálu,“ říká Seidlová.

Odměny lékařů a sester trvale rostou od roku 2014. Každoroční nárůst tvoří průměrně 4,5 až 6 %. V roce 2017 došlo k nárůstu proti předchozímu roku o 7 % u lékařů a u sester dokonce až o 12 %. V posledních čtyřech letech vzrostly platy ve zdravotnictví celkově o více než 30 % a nárůst bude pokračovat. Přičemž do českého zdravotnictví půjde příští rok rekordních 320 miliard korun.

Problémy mají i v kyjovské nemocnici

„Zatím se držíme a nejsme v platební neschopnosti jako ve Vyškově. Pořizujeme ale skutečně jen nezbytné věci, abychom byli schopni platit faktury například za léky. Pokud se ale bude tento stav zhoršovat, tak nevím, co si nemocnice počnou,“ uvedl pro iDnes.cz ředitel kyjovské nemocnice Lubomír Wenzl.

Vůbec nejhůře jsou na tom už několik let v Břeclavi, kde ale navíc doplácí hlavně na vysoké náklady na provoz budovy nemocnice. Faktury splácí s několikaměsíčním zpožděním. Firmy v takových situacích reagují tím, že odmítají léky dodávat za výhodnější ceny. V průběhu letošního roku kraj poslal svým nemocnicím finanční injekci v řádech desítek milionů korun.

Jak si stojí krajské nemonice v Jihomoravském kraji:Kyjov -24,3 mil. Kč, Vyškov -24,1 mil. Kč, Břeclav -13,7 mil. Kč, Ivančice -9,1 mil. Kč, Hodonín -5,4 mil. Kč, Znojmo +931 000 Kč. / Znojemská nemocnice je specifická situace v tom, že má vytíženou magnetickou rezonanci. Data jsou za období od ledna do října.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here