Nárůst deprese v české populaci je zřetelný

0
486

V posledních letech se v ČR zněkolikanásobila spotřeba antidepresiv a zdvojnásobil se počet lidí, kteří navštívili psychiatrickou ambulanci. Pacienti trpící depresemi se navíc mohou potýkat i s problémem získat svůj vyzkoušený medikament.

V ČR se podle průzkumů vyskytují závažné depresivní příznaky u 7 % populace.  Celkem 9 % přiznává občasné sebevražedné myšlenky, 1 % o sebevraždě vážně uvažovalo. Za posledních 20 let se zdvojnásobil počet pacientů na psychiatrických ambulancích a spotřeba antidepresiv se zněkolikanásobila. [V roce 2015 činila spotřeba 55 definovaných denních dávek na 1000 obyvatel.]

Předepíše praktik

Více než Češi užívají antidepresiva například lidé v severských zemích, v Austrálii, ve Velké Británii nebo v Dánsku a Rakousku. Spotřeba psychofarmak se zvedla i kvůli tomu, že je může předepsat i většina praktických lékařů. Ti ale přitom mají být vyškolení právě i v oblasti psychoterapie a zajistit doporučení pro léčbu deprese a úzkostných stavů.

Co se užívá

Stále více lidí užívá anxiolytika [18 %] a hypnotika [16 %] než antidepresiva [11 %]. Mezi těmito léky jsou ale zásadní rozdíly. Anxiolytika jsou léky na úzkost a hypnotika jsou léky proti nespavosti. Oba přitom působí velmi rychle a intenzivně. Nesmí se užívat dlouhou dobu, protože riziko vzniku závislosti na těchto medikamentech je příliš vysoké. Antidepresiva jsou naopak léky vhodné pro dlouhodobější užívání, ale efekt u nich nastupuje až po několika týdnech.

Chybějící léky na trhu

Podle deníku Blesku v posledních týdnech chybí na pultech antidepresiva  Mirtazapin a Olwexya. Oba léky jsou nahraditelné. I to ale může být pro pacienty, užívající tyto přípravky, problém.

„Z hlediska obsahu účinné látky a jejího uvolňování do organismu u generických léků to rozhodně není problém, na druhou stranu se u některých pacientů setkáváme s určitou fixací na daný přípravek, v takových případech může být záměnou například narušena důvěra pacienta v léčbu, je tedy potřeba postupovat obzvláště obezřetně,“ vysvětlila mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová.

Její slova potvrdil i přednosta Psychiatrické kliniky Jiří Raboch: „Jsme zvyklí na určité životní rituály, což může být i braní určitých léků, takže z hlediska psychického to, že není váš lék k dispozici, určitý problém může způsobit. 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here