„Pokud nastane případ, že pojištěnec ZPMV ČR nemůže sehnat lékaře a obrátí se na naše regionální pracoviště, ihned jeho situaci řešíme a lékaře mu pomůžeme zajistit,tvrdí mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky [ZPMV ČR] Hana Kadečková.

Zdravezpravy.cz: Co má dělat klient vaší pojišťovny, když jeho zubař skončí a on nemůže v místě svého bydliště sehnat zubaře? To proto, že zubaři v jeho dosahu nepřibírají nové pojištěnce? Pomůžete mu a případně jak?

Ano, pomůžeme. Jednou z povinností zdravotní pojišťovny je zajistit svým klientům dostupnou zdravotní péči. Obrátí-li se tedy klient na naši pojišťovnu, vyjdeme mu s hledáním nového zubaře vstříc. Náš přístup je individuální.

Jak je možné, že může být lékařem váš klient odmítnut, když si platí zdravotní pojištění? A tedy má nárok na dostupnou zdravotní péči ze zákona. Co si o tom myslíte, že lékaři odmítají vaše klienty ošetřit?
Lékař má za jistých – v zákoně o zdravotních službách přesně stanovených podmínek – právo pacienta odmítnout. Jde o tyto případy:
  • Pokud by jeho přijetím bylo překročeno únosné pracovní zatížení lékaře. Překročeno tak, že by nebyl schopen zajistit kvalitní zdravotní služby o tohoto nebo o ostatní pojištěnce, které má ve své péči.
  • Jiná vážná příčina, pro kterou může zvolený praktik pro dospělé, respektive praktik pro děti a dorost odmítnout přijetí pojištěnce, je též přílišná vzdálenost místa trvalého nebo přechodného pobytu pojištěnce. A to pro výkon návštěvní služby.
Míru únosného pracovního zatížení a závažnost příčiny pro nepřijetí pojištěnce do své péče posuzuje zvolený lékař. Každé odmítnutí převzetí pojištěnce do péče musí být lékařem pojištěnci písemně potvrzeno, a to včetně uvedení důvodu.

Zástupci stomatologů, ale třeba i praktických lékařů hovoří o rozpadu stomatologické sítě i sítě praktických lékařů a zejména pak u pediatrů v regionech. Za vinu to dávají zdravotním pojišťovnám, které jsou takzvaně síťotvorné. Jaký na to máte názor?

Jak vysvětlujete svým klientům, že například ani v okresních městech nemohou najít zubaře, který by s vámi [klientsky] spolupracoval?

Platné právní předpisy neposkytují zdravotním pojišťovnám nástroje, jak přimět praktického či zubního lékaře, aby si otevřel praxi právě v místě, kde potřebujeme síť doplnit. Pokud nastane případ, že pojištěnec ZPMV ČR nemůže sehnat lékaře a obrátí se na naše regionální pracoviště, ihned jeho situaci řešíme a lékaře mu pomůžeme zajistit.

Běžnou současnou praxí je, že mnoho zubních ordinací, ale i ordinací praktiků, zaniká, protože lékař jde do penze. Kritici zdravotních pojišťoven tvrdí, že vás to nezajímá, i když to způsobuje problémy vašim klientům. Že raději podpoříte [dáte smlouvu] lékaři na novou ordinaci, protože to v sobě má vyšší ekonomický potenciál. Jaký je na to váš názor?

Rozhodně nepreferujeme uzavření smlouvy na novou ordinaci. Naopak vítáme, když si lékař najde za sebe náhradu a dojde tak k předání praxe, což pro pacienty znamená zachování kontinuity péče. Jestliže dostaneme informaci, že lékař svou praxi končí bez náhrady, netěší nás to. Snažíme se urychleně najít řešení, tj. v souladu se zákonem o veřejném zdravotním pojištění podáme na příslušný krajský úřad návrh na konání výběrového řízení pro ordinaci v dané lokalitě.

Jak hodnotíte nabídku vaší pojišťovny pro vaše klienty z hlediska úhrady nákladů na stomatologické výkony? Nabízíte v této souvislosti úhrady a doplatky, které jsou významně vyšší, než nabízejí ostatní zdravotní pojišťovny?

Všechny zdravotní pojišťovny se v úhradě stomatologických výkonů musí řídit platnou legislativou a hradit je podle daných pravidel.

[Vyhláška č. 201/2018 Sb., o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2019].

ZPMV ČR navíc poskytuje bonifikaci zubním lékařům v místě, kde má podstatně omezenou možnost zajistit svým pojištěncům stomatologickou péči. Jestliže se zubní lékař ordinující v tomto místě zaváže uzavřením příslušného úhradového dodatku přijímat do své péče a registrovat nové pacienty, poskytuje mu ZPMV ČR jednorázovou finanční bonifikaci. A to ve výši 500 Kč za každého nově registrovaného pojištěnce, u kterého současně provede v úhradovém dodatku přesně definované vstupní vyšetření.

Kromě toho na některé stomatologické výkony nehrazené z veřejného zdravotního pojištění přispíváme svým klientům z fondu prevence. Například na fixní rovnátka pro děti a pro děti také na nácvik dentální hygieny u dentální hygienistky.

9 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den, mám stejný problém, je to hrozné, nikde nepřibírají a už si nevím rady, pokud jste uspěla, poradíte kam? Děkuji moc!

  2. Dobrý den. Můj zubař odešel do důchodu. A já nemůžu sehnat jiného. Zatím bolest řeším na zubní pohotovosti,ale to není na pořád. Pomůžete mi najít nového zubaře. Děkuji

    • Dobrý den,
      obraťte se na svoji smluvní zdravotní pojišťovnu, ta je povinna vám praktického zubaře zajistit v zákonem dostupné vzdálenosti,
      hodně štěstí přeje,
      redakce ZdraveZpravy.cz

  3. Dobrý den. Nemůžu sehnat v praze žádného zubare pro deti, abych nemusela všechno platit. 3000 na plombu opravdu nemám. Od vás jsem dostala seznam lékařů, z kterých nás nevzal žádný, když vynechám ty, co si i za vstupní prohlídku účtují 1500. Jake má tohle reseni mimo pohotovosti, kam nás všichni posílají? Dekuji

  4. Další seznam z pojišťovny mvcr a zubare nemame pro deti porad! Dali mi seznam zubaru, pry možnáberou, je starý, pul zubaru nebere deti a část jich už neordinuje a menšina, co bere deti, maji plno na deset let dopředu. Myslím že si na pojišťovně dělají z lidi legraci. Nejsou schopni zajistit vůbec zajistit zubare. Děkuji za nic. Tohle má byť dostupna zdravotní pece? Výsměch všem. Takhle budou mit moje deti krásnou vyhlídku na klapacky ve třiceti. Nikdo jiný než pohotovost je neosetri.

  5. Dobrý den, ani mi pojišťovna nepomohla.
    Napsali mi dopis, že je jim to líto, a že v mé blízkosti není zubař, který bere. A zubaři, kteří mají na webu napsané, že přibírají, tak nepřibírají.
    A to si platíme zdravotní pojištění!!

    A to mám trápení se zoubkem 🙁

  6. Dobrý den sem z kopřivnice a též nemohu najít zubaře všude mají plno neberem na koho se obrátit zub bolí a zubař není pouze ambulantní to nepotřebuji byla jsem tam a mám si najít zubaře co léčí zuby poradí mi někdo mám zpmv dík / Opozn. red.: Obraťte se přímo na ZPMV ČR.

  7. Dobrý den prosím vás hledáme pro synem zubaře,na jihucech sem s Trhových Svinů,a kousek od Českých Budějovicích a nemohu najít zubaře pro mého syna a pro mě,psal sem na vozp,a dali mi telefoni čísla,a taky nic asi 100 čísel sem provolel a někdo nebere mají plní stav,tak kdo ví kdy můj syn 7 let, nemá zubaře kdo poradí dekuji

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here