Proti činnosti a postojům ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha se vyslovili delegáti 34. sjezdu České lékařské komory [ČLK] na svém víkendovém sjezdu v Brně. ČLK například nesouhlasí s novou výší odměn pro lékaře, ale i systémem úhrad od pojišťoven. 

Česká lékařská komora [ČLK] požaduje každoroční zvyšování platů lékařů v nemocnicích a léčebnách nejméně o deset procent. Vládou schválené zvýšení tarifních platů o 1500 Kč považuje za nedostatečné.

Komora v usnesení žádá změnu úhrad, kdy současné úhradové vzorce jsou založené na počtu ošetřených rodných čísel a historických koeficientů. Úhrada podle počtu ošetřených a podle diagnóz na základě seznamu výkonů jako ceníku práce by podle ČLK byla spravedlivější.

Požadavek na úhradu e-neschopenky

Sjezd ČLK také trvá na plné úhradě nákladů na e-recepty, e-neschopenky a nákladů spojených s elektronizací zdravotnictví. Ministra zdravotnictví dále žádají, aby neprodleně řešil a vyřešil problémy s nedostatkem léků.

„Situaci způsobuje přeprodej léků a nedostatečné zásoby v nemocnicích z nedostatku financí v nemocnicích,” stojí v usnesení ČLK.

Sjezd podpořil i přijetí zákona o léčitelích. Zásadně přitom nesouhlasí, aby byla činnost léčitelů regulována v režimu zákona o zdravotních službách. To by podle lékařů vzbuzovalo klamný dojem, že léčitelé jsou zdravotnickými pracovníky.

Ministr Adam Vojtěch reaguje

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] kritiku ČLK označil za kolorit: „Prezident České lékařské komory Milan Kubek je ve funkci třináct let. Možná by už mohl změnit rétoriku a začít být trošku konstruktivní.”

Podle ministra Adama Vojtěcha ČLK nenavrhuje, jak problémy řešit a systém změnit. Problém podle ministra je, že ČLK říká, co je špatně a řešení vidí v navyšování peněz. Podle ministra to ale řešením není, jsou jím systémové změny.

„Bohužel ČLK v tomto směru není konstruktivní a nedává na stůl řešení a návrhy, jak ten systém změnit. Beru to za takové prohlášení, které se opakuje už posledních 15 let. Není to nic nového,” reagoval Vojtěch.

Vyjadřuje se i k návrhu na změnu systému úhrad. Podle něj je návrh naprosto mimo realitu.

Protože v příštím roce jde do zdravotnictví 35 miliard korun navíc. Je to nejvyšší nárůst, který kdy byl. Všem segmentům, jak ambulantním, tak nemocničním se navyšují úhrady,” uvedl.

Podle ministra ale není důvod, aby se to už měnilo.

1 500 korun není málo

Dodal, že se platy ve zdravotnictví zvedaly opakovaně. Částku 1 500 korun považuje ministr Vojtěch za základ. Navýšení podle něj bude reálně ještě vyšší. Navíc ne všechny peníze by podle něj měly jít do platů. Měly by se využít i na rozvoj nemocnic a zlepšování pracovních podmínek zaměstnanců.

Upozornil přitom i na to, že cílem jeho úřadu je dát ředitelům větší kompetence, aby si sami rozhodovali, jak odmění zaměstnance.

Zároveň se vyjádřil, že ho mrzí, že vedení ČLK s Ministerstvem zdravotnictví ČR [MZ ČR] více nespolupracuje na změnách systému. To je totiž podle něj ve zdravotnictví často třeba více než jen dolívání dalších peněz.

ČLK investují do realit

Na sjezdu ČLK delegáti probírali i probíhající rekonstrukci budovy ČLK v Drahobejlově ulici v Praze 9. Ta má vyjít na 58,2 milionu korun. Zakoupení pětipatrové budovy schválil předloňský sjezd. Za budovu ČLK zaplatila 97 milionů korun, přičemž na 57 milionů si vzala hypotéku na 15 let. Komora na sjezdu také schvalovala úvěr, který si vezme na rekonstrukci budovy. Půjde o 50 milionů korun.

Podle prezidenta komory Milana Kubka komora letos v listopadu podepsala smlouvu o dílo a předala staveniště. Uvedl, že hotová rekonstrukce by měla být v polovině října 2020.

Loni na sjezdu komora odhadovala, že za rekonstrukci zaplatí 44 milionů korun. Budovu ČLK zakoupila předloni pro své nové sídlo, jež se bude nazývat Dům lékařů. V objektu budou kanceláře, školicí centrum i archiv komory.

Podle Kubka bylo osloveno deset stavebních firem, z toho šest jich projevilo o zakázku zájem. Do užšího výběru postoupily čtyři nabídky, a to v rozpětí od 52,8 milionu korun do 64,9 milionu korun. Komora vybrala druhou nejlevnější.

Někteří delegáti nesouhlasí s dalším zadlužováním

Někteří z delegátů s dalším zadlužováním komory nesouhlasili. Podle Kubka ale komora už jen na nákupu domu vydělala. To proto, že realitní firma, od které dům kupovala, je nyní ochotna objekt nabídnout k prodeji za 125 milionů korun.

Je nutné to brát s rezervou, třeba by se kupec nenašel, ale je jasné, že jsme na té koupi neprodělali,” uvedl prezident ČLK Milan Kubek.

Doplnil, že kdyby bylo nejhůř, dům se vždy dá prodat. Pro úvěr nakonec bylo 240 delegátů ze 300.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here