Muž, který dnes ráno zastřelil v ostravské fakultní nemocnici šest lidí a tři zranil, je po smrti. Střelil se do hlavy ještě před zásahem policie. Šlo o muže z Opavska, zbraň držel nelegálně. Střelec měl několik záznamů v trestním rejstříku. 

Oběťmi střelce jsou pacienti traumatologické ambulance z nemocniční polikliniky, nejsou mezi nimi děti. Na briefingu po dopadení pachatele to uvedl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel. Dvaačtyřicetiletý muž zastřelil šest lidí. Další zranil. Žena, která byla v kritickém stavu, na následky zranění zemřela. Střelec má na svědomí sedm životů. Další zranění jsou už mimo ohrožení života, jeden byl již z nemocnice propuštěn do domácí péče.

Přišel a vykonal své dílo,“ uvedl Tomáš Kužel.

Střelba ve Fakultní nemocnici Ostrava A[Fotografie střelce, zdroj: Policie ČR]

Ze tří zraněných jsou podle policejního ředitele dva zraněni těžce a jeden lehce. Policie nyní pracuje na identifikaci obětí a zjišťuje, co pachatele ke střelbě vedlo. Střelba trvala několik sekund. Komplice neměl. Pachatel po střelbě z nemocnice utekl.

„Pachatel opustil nemocnici v době příjezdu policie,“ upřesnil Tomáš Kužel.

Policie pachatele dopadla v Děhylově na Opavsku. Akce se účastnilo několik set policistů a dva vrtulníky zásahové služby.

„Pravděpodobně tím, že pachatel viděl, že se nad ním vznáší vrtulník policie, použil zbraň proti sobě,“ domnívá se Tomáš Kužel.

Střelec neměl čistý trestní rejstřík

Střelec nebyl držitelem legální zbraně a měl trestní minulost.

„Měl tři záznamy za násilnou a drobnou majetkovou trestní činnost,“ uvedl policejní ředitel.

U násilné činnosti šlo o drobnou potyčku, upřesnil.

Zároveň poděkoval veřejnosti za pomoc a součinnost. Již dříve zveřejnila fotografii pravděpodobného pachatele, značku a SPZ vozidla, v němž se muž pohyboval.

Ministr vnitra Jan Hamáček [ČSSD] dodal, že pachatel se pokusil o sebevraždu. Nezemřel ihned, zraněním podlehl po půlhodinové resuscitaci. Ministr ocenil práci policistů, pracovali podle něj excelentně. Na místě tragédie byli za tři minuty a střelce našli za tři hodiny.

Ředitel krajské policie Tomáš Kužel potvrdil, že muž střílel z krátké ruční zbraně. Zastřelil čtyři osoby, další zranil. Dvě osoby později zraněním podlehli. Motiv činu zatím policie nezná, spekuluje se o osobních důvodech.

Střelba ve Fakultní nemocnici Ostrava

K situaci se vyjádřil i premiér Andrej Babiš. Ten uvedl, že mezi oběťmi jsou lidé z čekárny. Pachatel podle něj střílel zblízka, mířil na hlavu a na krk.

Výstřely ve Fakultní nemocnici Ostrava se ozvaly dnes po sedmé hodině ranní. Na místě zasahovaly speciální policejní jednotky včetně Útvaru rychlého nasazení a policejního vrtulníku a LS PČR.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here