Zastupitelé Zlínského kraje včera [16. 12.] neplánovaně na konci svého jednání schválili stavbu nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích za osm miliard korun. Výstavbu nemocnice dlouhodobě prosazoval hejtman kraje Jiří Čunek [KDU-ČSL]. Jeho záměr se mu ale nedařilo prosadit. Až teď.

Proti stavbě nové nemocnice je dlouhodobě hnutí ANO. To kritizovalo i včerejší rozhodnutí krajských radních, kteří nemocnici schválili.

„Vzhledem k postupu, který jste zvolili pro dnešní den, musíme oznámit, že budeme zvažovat setrvání v této koalici,” uvedla krajská radní a poslankyně PS ČR Margita Balaštíková [ANO].

„Nikdo jsme netušili, že něco takového přijde. Bylo to připraveno bez konzultace s koaličním partnerem, cítili jsme se tam jako diváci,” uvedl náměstek hejtmana Jiří Sukop [ANO], který je zodpovědný za finance, majetek a rozpočet.

Podle hejtmana Jiřího Čunka je ale kritika hnutí ANO planá: „Protože koalice s ANO je tady celkem nefunkční, takže to nijak nevadí. A funkčnost kraje to v žádném případě neohrozí.”

Nová nemocnice ve Zlíně

Nová krajská nemocnice budí vášně dlouhodobě. Jedním z důvodů je, že její výstavba má vyjít na osm miliard korun. Navíc se nabízí rekonstrukce a dostavba stávajícího areálu Krajské nemocnice T. Bati [KNTB], která stojí na opačném straně Zlína, než má stát nová nemocnice.

„Když jsem nastoupil do funkce hejtmana, tak jsem měl připravené stavební povolení na rekonstrukci staré nemocnice. To stavební povolení bylo staré pět nebo šest let. Dále jsem měl vypracovaný projekt na rekonstrukci nemocnice, za který už bylo zaplaceno 26 milionů korun starou reprezentací. A pak tu byla nemocnice, která se propadala v majetku, ale především v tom, jak ten majetek vypadal,“ uvedl v minulosti pro Zdravezpravy.cz Jiří Čunek.  

Dle jeho slov si tedy nechal spočítat náklady na již vypracovaný projekt, který byl v tomto ohledu neúplný, a došel k celkové sumě kolem deseti miliard korun. Když pak porovnal náklady na vybudování nové nemocnice, došel k rozdílu minimálně dvou miliard ve prospěch nové nemocnice.

  • Stará nemocnice: 9,7 mld. Kč
  • Nová nemocnice: 7,9 mld. Kč

„Začali jsme tedy zjišťovat, jak se staví nemocnice s cca tisícem jednolůžek. Vzhledem k tomu, že se tu 30 let žádná taková nová nemocnice nepostavila, nebylo kam jít. Zjistili jsme, že podobně jsou na tom i v jiných evropských zemích,“ tvrdí Jiří Čunek.

Inspirace v zahraničí

Nakonec se ve Zlíně inspirovali stavbami moderních nemocnic na Slovensku nebo i Švédsku. Cílem bylo postavit novou nemocnici s jednolůžkovými pokoji, kde by byla péče o pacienty integrována do jednoho domu. A nikoliv tak, jak je to v Česku zvykem, že nemocnice jsou v rozlehlých často zchátralých areálech.

„Dneska je vybavení nemocnic u nás v zásadě stejné jako kdekoli jinde. Jde ovšem o to, jak ta nemocnice efektivně pracuje. I my jsme si nejdříve určili, co a jak chceme léčit, co je nejvíce potřeba, a tomu jsme přizpůsobili celý monoblok nemocnice,“ doplňuje Jiří Čunek.

Tvrdí, že do dvou měsíců by měli mít ve Zlíně územní rozhodnutí o stavbě nové nemocnice. Náklady na stavbu kraj plánuje: 2 300 000 000 Kč z vlastních rezerv, 20letý úvěr ideálně od EIB, který se bude splácet z nájmu nemocnice.

Kraj provozuje nemocnice se ziskem

Čtyři nemocnice zřizované Zlínským krajem hospodařily na konci září s celkovým ziskem 62,3 milionu korun. A to i přesto, že Krajská nemocnice Tomáše Bati [KNTB] byla ztrátová. Čistý obrat nemocnic činil 4,279 miliardy korun.

Výstavbu nové nemocnice ve Zlíně dlouhodobě blokovali zejména zástupci hnutí ANO. Záměr výstavy nové nemocnice nepodpořili na konci června ani na včerejším jednání. Proti rozhodnutí výstavby nové nemocnice hlasovali spolu s KSČM. Nemocnici naopak podpořili krajští zástupci za KDU-ČSL, STAN, SPD, ale i ODS a jeden z ČSSD. Pro novou nemocnici bylo 23 z 38 zastupitelů, proti jich bylo 14 a jeden se zdržel hlasování. Pro nemocnici na rozdíl od minulosti zvedl ruku také zastupitel koaliční ODS Stanislav Devátý a zastupitel opoziční ČSSD Lubomír Vaculín.

 –ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here