Nemocnice Písek zakoupila přístroj morcelátor. Díky tomuto přístroji tamější lékaři dokáží odstranit pacientkám dělohu šetrněji než dosud. Přístroj umožňuje i šetrnější odoperování nádorů na děloze. Morcelátor nemocnici vyšel na zhruba 200 tisíc korun.

Nový laparoskopický postup nahradí klasické operace, při nichž museli lékaři v písecké nemocnici otvírat pacientkám dutinu břišní.

 „Zakoupením morcelátoru jsme rozšířili spektrum poskytovaných gynekologických operací o laparoskopické miniinvazivní odstraňování nezhoubných útvarů dělohy s ponecháním dělohy. A dále i šetrné laparoskopické odstraňování děložního těla se zachováním děložního čípku,“ uvedl primář gynekologicko-porodnického oddělení písecké nemocnice Michal Turek.

Na konci takové operace je pak děloha vyjmuta pomocí morcelátoru malým patnáctimilimetrovým řezem v podbřišku. Morcelátor dokáže odstranit jak dělohy běžné velikosti, tak i dělohy patologicky zvětšené.

Morcelátor odstraní dělohu šetrněji

Počet zákroků řadí píseckou gynekologii mezi jedno z nejvýkonnějších regionálních zdravotnických zařízení v České republice. Lékaři v písecké nemocnici každoročně odstraní dělohu ve více než 200 případech. Zároveň operují přibližně 1500 gynekologických výkonů.

Podle Michala Turka nová technika operačních zákroků také napomáhá lepšímu hojení po výkonu, ale i snižuje omezení v sexuálním životě. Dalšími výhodami jsou i kratší operační a hospitalizační čas, operační technika bez stehů a nepoškození poševní tkáně.

„Šetrné výkony provádíme už několik měsíců, před nákupem nového přístroje jsme však používali morcelátory jednorázové nebo zkušební. Ty ale pojišťovny nehradily. Nákupem nového přístroje jsou gynekologické výkony častější a dostupné pro větší spektrum žen,“ doplnil Michal Turek.

K odstranění nebo operaci dělohy se nejčastěji lékaři uchylují kvůli silnému děložnímu krvácení a výskytu nezhoubných nádorů nebo polypů. Dalším důvodem může být i sestup dělohy.

O Nemocnici Písek

Nemocnice Písek zajišťuje ambulantní i lůžkovou zdravotní péči v regionu. V nemocnici je 423 lůžek, z nichž 41 lůžek následné péče a 20 sociálních lůžek. Ročně je v nemocnici hospitalizováno 16 500 pacientů, provedeno až 10 tisíc operačních zákroků a 200 tisíc ambulantních vyšetření. Součástí Nemocnice Písek je i iktové, mamografické a intermediálně perinatologické centrum.

–ČTK/RED–

3 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý večer mám velký zájem o operaci v této nemocnici. Jsem v důchodu ale musím pracovat abych vše poplatila tak že si nemohu dovolit dlouho marodit. Tato operace by mi moc pomohla neboť nádory už mám tři 8 až 10 cm. A měli by se vyndat asi i s dělohou a vaječníky. Prosím napište mi na koho se mohu obrátit. Děkuji a předem děkuji za odpověď.
    S pozdravem Milena Soukupová Praha 4
    tel : 603 559 859

    • Dobré dopoledne, paní Soukupová,
      v první řadě by Vám měl informace poskytnout Váš ambulantní/ošetřující gynekolog. Je pak pouze na Vašem rozhodnutí, kterou nemocnici si k výkonu operace vyberete.

      Přeji mnoho štěstí a brzké uzdravení,

      Vaše Zdravezpravy.cz

  2. Dobrý večer ptala jsem se na nemocnici v Písku která jediná umí toto odstranit laparoskopicky všude jinde tyto operace provádí břichem a to je na strašně dlouho. což si při svém důchodu nemohu dovolit.
    Milena Soukupová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here