Dr.Max spustil ve svých lékárnách kampaň „Čisté ruce“

0
1219
Ruce
Foto: Dr.Max

Umýt si ruce zvládne každý, ale správně si umýt ruce už tak jednoduché není. Přitom nemytýma nebo nedobře umytýma rukama se přenáší až 80 procent infekčních onemocnění. A tedy i koronavirus SARSCoV2. A právě na to upozorňuje ve své nové kampani síť lékáren Dr.Max.

Kampaň zaměřenou na správné dodržování hygienických návyků Dr.Max na svém facebookovém profilu uvedl jako akci “Čisté ruce“. Upřesnil, že „hlavními hrdiny osvětové kampaně jsou dvě superbojovnické postavy Voda a Mýdlo, které je dobré mít na své straně“.

 Základní kroky k účinné prevenci
  • Hygiena rukoupravidelné mytí rukou mýdlem nebo antibakteriálním gelem na ruce. Vyvarovat se dotýkání obličeje a očí neumytýma rukama. Dezinfekcí by se měly ošetřit předměty, kterých se lidé často dotýkají [mobilní telefon, klávesnice, myš od PC aj.
  • Jednorázové kapesníkypři kašli či kýchání používat výhradně jednorázové kapesníky, které se ihned vyhodí. V případě momentální absence kapesníku, je dobré si ústa zakrýt paží nebo rukávem. Nikdy ne rukou! Infekce se pak šíří dále.
  • Roušky při příznacích infekčního onemocnění by měl každý používat roušku. Jedině tak by nemělo dojít k dalšímu šíření infekce. Roušku je však potřeba pravidelně měnit, nejpozději po dvou hodinách.

Fakt je, že upozorňovat na dodržování správné hygieny rukou je zejména v tuto chvíli záslužná činnost. A to třeba už kvůli tomu, že jakkoli většina Čechů považuje mytí rukou za důležité, více než 20 procent z nich není zvyklá si umýt ruce po cestě v městské hromadné dopravě. Alespoň to vyplývá z nedávného průzkumu společnosti Unilever v České a Slovenské republice.

Čisté ruce v každé lékárně

Do kampaně na dodržování zásad správné hygieny v souvislosti s šířením koronaviru Dr.Max zapojil všech svých bezmála půl tisíce tuzemských lékáren. Srozumitelnou infografiku zobrazující základní pravidla hygieny rukou tak mohou vidět všichni zákazníci lékáren Dr.Max, ale i kolemjdoucí na displejích ve výlohách lékáren Dr.Max.

„Lékárny jsou zdravotnická zařízení, proto cítíme, že bychom měli veřejnost upozorňovat na to nejelementárnější v záležitostech prevence infekcí. Za současné situace to vnímáme i jako naši společenskou odpovědnost,“ vysvětluje mluvčí lékárenské sítě Dr.Max Michal Petrov.

Dodává, že přímo v lékárnách budou brzy pro klienty připraveny i letáky s podrobnějšími informacemi nejen o prevenci, ale i o příznacích onemocnění Covid-19, jeho průběhu i léčbě. Obsahují i návod, co dělat, když má člověk podezření, že by mohl být infikovaný.

„Přitom stále platí, že pacienti své dotazy nejen ke koronaviru mohou probrat přímo s našimi lékárníky, vždyť jde o zdravotnické profesionály,“ upřesňuje Michal Petrov. 

Dodává, že koronavirem jsou nejvíce ohroženi senioři, chronicky nemocní [srdečně-cévní onemocnění, diabetes], onkologičtí pacienti a osoby s oslabenou imunitou nebo užívající léky oslabující imunitní systém.

Zákaz vývozu respirátorů a cenová regulace

Michal Petrov pro Zdravezpravy.cz zároveň okomentoval i nová nařízení Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] a Ministerstva financí ČR [MF ČR]. Ta regulují obchod i cenu respiračních masek třídy FFP3. Respirátory vyrobené v EU nově nesmějí stát více než 175 Kč bez DPH [212 Kč s DPH], mimo EU je pak horní limit stanoven na 350 Kč bez DPH [424 Kč s DPH]. Také nesmějí být vyváženy mimo ČR a nelze je ani prodávat [z důvodu jejich nedostatku, pozn. red.] nezdravotnické veřejnosti.

„Mimořádná opatření respektujeme, ale s výhradami. Pokud jde o zákaz vývozu, vítáme to, ale zákaz prodeje mimo vymezený okruh lidí poškozuje zájmy běžných českých pacientů. Rozhodnutí o zákazu vývozu se nás nedotkne, nejsme reexportér těchto produktů,“ říká.

Podle úřadů respirátory mohou být prodávány zdravotnickým a sociálním zařízením, orgánům ochrany veřejného zdraví, složkám integrovaného záchranného systému a dalším orgánům státní správy.

„Nemocnicím a sociálním ústavům už podle svých možností dodáváme, ačkoli máme zato, že jsme tu jako síť veřejných lékáren především kvůli poskytování péče běžným pacientům lékáren,” dodává Michal Petrov.

Zmiňuje i možné dopady cenové regulace. Podle něj nemusí nutně postihnout, jak prohlásil premiér Andrej Babiš [ANO], jen „šmejdy“, ale i poctivé lékárny. To proto, že ty ve snaze vyjít vstříc poptávce pacientů nakoupily respirační masky vždy za určitých podmínek. Proto by je poškodilo, kdyby jim stát nyní vnutil nižší cenu, než byla cena pořizovací.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here