Prezident České lékařské komory [ČLK] Milan Kubek v dnešním [3.5.] pořadu Partie na TV Prima uvedl, že systém rozvolňování vládních restrikcí nedává smysl a jde o čirý populismus. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] oponoval tím, že k rozvolňování dochází pod dohledem epidemiologů.

„Říká se, že blázni mají štěstí a já doufám, že to vyjde. Ten systém rozvolňování je nesmyslný,“ vyjádřil se v nedělní Partii na Primě k aktuálním krokům vlády Milan Kubek.

Dodal, že mu nedává logiku otevření kin, divadel, povolení svateb a dalších akcí do 100 osob, ale zároveň nechat uzavřené školy. Podle Adama Vojtěcha je každé rozvolňování spojeno s určitou mírou rizika a může způsobit i nárůst počtu nemocných s covid-19. To se podle jeho slov vyloučit zcela nedá.

„Právě proto máme 14denní distanc mezi jednotlivými vlnami. Abychom mohli sledovat dopady a případně říci stop dalšímu rozvolňování, situaci sledujeme každý den,“ vysvětlil ministr zdravotnictví.

Zdůraznil, že každý provozovatel je povinen striktně dodržovat předepsaná nařízení. Jako jsou například zajištění dvoumetrových rozestupů, pravidelná dezinfekce prostor aj. A to pod hrozbou pokuty ve výši až tří milionů korun. Oproti tomu ve škole se sociální distanc dle jeho slov jen těžko dodržuje, proto s jejich otevíráním vláda počítá o něco déle [od 11.5. ZUŠ, od 25.5. první stupeň ZŠ, od června ostatní, pouze však na nepovinné bázi].

Milan Kubek: Pendleři epidemii covid-19 neprospívají

Podle Milana Kubka v epidemii covid-19 v Česku hrají podstatnou roli přeshraniční pracovníci, především ti, kteří jezdí za prací do Bavorska. To mělo totiž vysoký počet covid pozitivních občanů a zřejmě i proto dnes Karlovarský a Plzeňský kraj čelí vyššímu nárůstu počtu nemocných než v jiných regionech země.

„Pendleři, to je jeden velký chaos. Mělo se okamžitě zabránit jejich přechodům,“ uvedl Milan Kubek a dodal, že test jednou za 30 dní je pouze formalita, která nemá žádný epidemiologický význam.

Zdůraznil, že v Česku se ve srovnání s jinými zeměmi velmi málo testuje za státní peníze. V současné době je průměrný počet provedených testů v Česku zhruba 7 až 8 tisíc.

„Slibovalo se, že bude 20 tisíc testů denně, kde to je,“ ptal se ministra prezident ČLK.

Adam Vojtěch jeho útok ovšem odrazil slově, že většina testů v Česku je hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

„Přesný poměr nemám, ale myslím si, že 90 procent z celku je hrazeno ze zdravotního pojištění.“ Zároveň zdůraznil, že nemá cenu dnes testovat celoplošně.

Česko mění strategii testování na covid-19

Připravenost na druhou vlnu epidemie

Tématem diskuze byl i možný nástup druhé vlny epidemie covid-19 v Česku, která je podle odborníků reálnou hrozbou. Česko na ni musí být připraveno. A to podle Milana Kubka především dostatečnou zásobou ochranných zdravotnických pomůcek. Ty byly totiž velký problém i na počátku března, a Česko je často nakupovalo podle některých zdrojů za velmi nevýhodné ceny [v součtu Česko nakoupilo ochranné pomůcky za více než 12 mld. Kč] nebo v neodpovídající kvalitě.

„Zdravotnické zásobování nefunguje ani v současné době. Potřebuju-li dezinfekci, kupuji si ji jako soukromý lékař na čerpací stanici. Zásobování tady nefunguje ani teď,“ uvedl svou zkušenost Milan Kubek s tím, že dle jeho slov také výrazně stouply ceny za zdravotnické ochranné pomůcky.

Ministr Adam Vojtěch uvedl, že zásoby ochranných pomůcek jsou dostatečné a vystačí na budoucí dva měsíce.

„Zásobujeme nejenom nemocnice, ale dodáváme pomůcky například i praktickým lékařům, stomatologům. Pak se budou nemocnice zásobavat už samostatně,“ uvedl.

V plánu má ministerstvo také navýšit zásoby Správy státních hmotných rezerv [SSHR]. A to především kvůli případné druhé vlně epidemie covid-19.

Úhrady od zdravotních pojišťoven nejsou dořešené

Diskuze se vedla i o financování zdravotnictví. Podle ministra v současné době dostaly všechny zdravotní pojišťovny pokyn, aby vyrovnaly úhrady za plánované výkony poskytovatelům zdravotní péče. Proto by žádná z pojišťoven neměla krátit nasmlouvané úhrady za výkony.

„Některé nemocnice utlumily svou činnost i na 20 procent, ale pojišťovny jim dále platí plné úhrady,“ vysvětlil Adam Vojtěch.

Podle Milana Kubka jde však pouze o zálohy, které budou zdravotnická zařízení, pokud se něco nezmění, v příštím roce vracet. Tuto problematiku by měla ale vyřešit podle Adama Vojtěcha změna zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou chystá, a takzvaná kompenzační vyhláška, která by upravovala úhrady poskytovatelů zdravotní péče. Návrh by měl podle slov ministra dorazit na vládu k projednání kolem 25.května.

„Tím bude vyřešena garance, že poskytovatelé zdravotní péče nepřijdou o ty zálohy,“ uvedl Adam Vojtěch.

Ministr dále přislíbil, že podpoří zvýšení ceny práce za výkony zdravotníků, čímž by mělo dojít i k zastavení odlivu lékařů do zahraničí z důvodu jejich vyššího finančního ohodnocení v ekonomicky vyspělejších zemích. Podle Milana Kubka byla cena práce zdravotníků stanovena v ceníku v roce 2006 a od té doby se valorizovala pouze jednou a to o deset procent.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here