Ministr zdravotnictví ČR Roman Prymula dnes dopoledne oficiálně převzal svůj nový úřad. Dle jeho slov jej přebírá v době nelehké a turbulentní s cílem oploštit epidemii, která nabírá v Česku na síle. Což se ale neobejde bez celospolečenských restrikcí, jak řekl nový ministr Prymula.

„Nejsem politik, i když musím uznat, že v tuto dobu do politiky vstupuji,“ řekl při svém uvedení do funkce nový ministr zdravotnictví ČR Roman Prymula [za ANO].

Dodal, že jeho základním úkolem je nyní stabilizovat současnou epidemiologickou situaci v Česku a dostat šíření nákazy pod kontrolu.

„Tento úkol není jednoduchý, udělám pro to vše, ale nejsem spasitel a nedokáži to bez pomoci ostatních. […] Primární je nyní operativní a krizový management, který má zachytit nástup epidemie koronaviru,“ uvedl.

Zároveň ale také upřesnil, že se nestává ministrem covidu a jeho úřad není ministerstvo covidové, ale ministerstvo zdravotnictví.

Co má v plánu nový ministr Prymula

Nový ministr má v plánu mimo oploštění křivky s počtem nakažených dále i dokončit několik rozpracovaných projektů úřadu. Ve své funkci chce pokračovat například v reformě psychiatrické péče, primární péče, pracovat na zákonu 48/1997 Sb. O veřejném zdravotním pojištění, systému vzdělávání lékařů a také atestačních řízení. To jsou dle jeho slov priority jemu identické.

„Nechci točit kormidlem,“ řekl doslova. V minulosti ale také zmínil, že nevylučuje na úřadu drobné personální změny.

Ministr Prymula avšak za aktuální v tuto chvíli považuje zajištění dostatečných lůžkových kapacit v nemocnicích pro pacienty s těžším a těžkým průběhem nemoci, a to při jakémkoliv scénáři epidemie. Spolupracovat a komunikovat s jednotlivými kraji o jejich kapacitních možnostech, personálnímu vytížení a dalším má zajistit nově ustanovený Ústřední krizový štáb.

Postup v době krize covid

Podle ministra snížit nárůsty počtů nakažených se jen těžko podaří bez preventivních opatřeních. Dodal také, že určitě nechce nastavovat takové restrikce, které by někoho hendikepovaly. Vyloučil přijetí takových opatření, která by zdecimovala české hospodářství.

„Není to o represi a už vůbec to není o politice. Musíme hledat opatření, která vyhovují našemu národu. Potřebujeme, aby si lidé vzali za své, že mají spolupracovat,“ uvedl.

Připomněl, že v tuto dobu brání šíření infekce nejvíce sociální distance, společně s důslednou hygienou rukou a nošením roušky. Zlepšit a zefektivnit stávající nedobrou epidemiologickou situaci v zemi by mělo podle ministra Prymuly takzvané sebereportování kontaktních osob. To znamená, že osoba, která dostane od hygieny smsku o své pozitivitě vyplní online formulář. Na základě v něm formulovaných otázek by měla pozitivní osoba uvést kontakty, se kterými se v posledních dnech blíže setkala a u kterých je riziko nákazy.

Ministr Prymula: Situace ve školách je klíčová

Z možnosti zavírání vzdělávacích zařízení vyloučit především první stupně základních škol, ke kterým se v přijímání preventivních opatření chce přiklonit až v nejzazších situacích.

„Zavírat školy nikdo nechce. Pokud to bude trochu možné, nebudou se vůbec zavírat první stupně základních škol,“ uvedl.

U druhých stupňů základních škol a středních škol pak nevyloučil využití distanční formy výuky. Takové opatření sice označil v tuto chvíli za velmi citlivé, podle něj se však může reálně stát, že k němu dojde. Ředitelům škol doporučil ke zvážení udělit tento pátek 25.9. ředitelské volno. To v souvislosti s nadcházejícím pondělním svátkem svatého Václava.

„Čtyři dny volna by mohly eliminovat šíření nákazy,“ řekl ministr Prymula.

Postup u restauračních zařízení a hromadných akcí

I přesto naznačil, že v následujících dvou dnech může česká společnost očekávat přijetí některých omezení. Konkrétně půjde zřejmě o další omezení provozu stravovacích a jiných zábavních zařízeních v době od 22 hodiny do šesté hodiny ranní. Nyní je omezení v časovém horizontu od 24 hodin do šesté hodiny ranní.

Čekat se dají dále omezení v počtu účastníků na venkovních i vnitřních akcí. Přičemž venku by byl horní limit 100 osob, uvnitř 50 osob. Restrikce by podle něj měly mít také výjimky. Například u akcí, při kterých se nekonzumují potraviny a nápoje, především pak alkohol.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here