Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] Irena Storová chce o distribuci jednorázových roušek a respirátorů Českou poštou co nejdříve mluvit s novým ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou [za ANO] i premiérem Andrejem Babišem [ANO].

Uvedla to v úterý 22.9. na Rádiu Z. Vyjádření ministra vnitra Jana Hamáčka [ČSSD], který zvažuje trestní oznámení na lékový ústav kvůli šíření poplašné zprávy, považuje Irena Storová za bezprecedentní. Situace je podle ní vážná.

Podle dnešního [23.9.] vyjádření ministra zdravotnictví Romana Prymuly [za ANO] by měl být spor brzy uzavřen.

„Nepovažuji za vhodné, aby se tady masmediálně řešilo něco, co se dá vyřešit velmi snadno,” uvedl ke sporu ministr.

O co vlastně jde?

Česká pošta minulý týden roznesla téměř třem milionům lidí starších 60 let do schránek zásilky s rouškami a respirátorem. O rozdávání roušek starším lidem rozhodla vláda. Jejich distribuce vyšla na zhruba 15 milionů korun. Kabinet chce roušky a respirátor poslat také zdravotně postiženým a plně invalidním osobám.

Pět roušek, které pošta posílala v obálce, avšak bylo vyňato z větších balení o 50 kusech. Respirátor zase neměl informace v české mutaci a nenesl správné označení shody s evropskými normami CE. SÚKL na poště provedl kontrolu, která podle Storové ještě neskončila. Ústav ale již oznámil, že Česká pošta porušila při rozesílání respirátorů a roušek seniorům zákonné požadavky na distribuci a technické normy zdravotnických prostředků. Pošta musí do tří dnů [oznámeno 21.9., pozn. red.] přijmout nápravná opatření.

Co zjistil SÚKL na České poště

Naopak státní podnik se ve svém stanovisku hájí tím, že převzal ochranné pomůcky, nikoli zdravotnický materiál. Ministr Jan Hamáček řekl, že SÚKL neměl kompetenci k provedení kontroly a zvažuje podání trestního oznámení na ústav kvůli šíření poplašné zprávy.

Česká pošta odmítla kontrolu SÚKLu u distribuce roušek

To a další ale považuje Irena Storová za „naprosto bezprecedentní.“

„Určitě nepřipustím, aby docházelo k vyhrožování našim zaměstnancům nebo snad vměšování do odborných činností SÚKLu, které provádíme v souladu se zákonem,” reagovala na Hamáčkovo vyjádření.

Upozornila na to, že již z dílčích výsledků kontroly ústavu vyplývá, že výrobky [roušky a respirátory zasílané seniorům] naplňují zákonnou definici zdravotnického prostředku.  Nesmí být proto distribuované při porušení originálního obalu nebo bez informace od výrobce. Pošta by měla situaci napravit a odvrátit zbytečná zdravotní rizika.

Jednání s Janem Hamáčkem je bezpředmětné

Jednání s ministrem Hamáčkem je podle Ireny Storové bezpředmětné. Důvod je jeho sdělení, že veškeré záležitosti spojené s tímto případem hodlá řešit právní cestou. Irena Storová bude o situaci informovat ministra zdravotnictví i premiéra a požádá je o schůzku v co nejbližším termínu.

„Bezprecedentní útok ministra Hamáčka vůči SÚKLu mi nedává jinou možnost, než abych informovala nového pana ministra i pana premiéra, a vysvětlila jim, že naše konání je v souladu se zákonem,” řekla ve vysílání Rádia Z.

SÚKL je podle ní jedinou institucí, která může určit, co je a co není zdravotnický prostředek. Nemůže o tom rozhodovat ministerstvo vnitra.

Jak to vidí Jan Hamáček

Postup SÚKLu ve věci distribuce ochranných prostředků seniorům by podle ministra vnitra Hamáčka mohl vést k naplnění trestného činu obecného ohrožení. Strategické zásoby ochranných prostředků státu by podle něj mohly být znehodnoceny.

„Pokud by se ukázalo, že se SÚKL bude snažit o znemožnění distribuce ochranných prostředků obecně obyvatelstvu, tak to podle mě splňuje i rozměr obecného ohrožení. Ale to je na právnících,” řekl.

Upřesnil dále, že současná logika SÚKLu vyznívá v to, že by Česká republika nesměla distribuovat lidem ani zdravotníkům nic z ochranných prostředků, které má ve strategických zásobách. Což by znamenalo faktické znehodnocení veškerých zásob země.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here