Očkovaný britský ministr zdravotnictví je covid pozitivní

0
627
britsky
Foto: gov.uk

Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid, který se po sexuální aféře Matta Hancocka ujal resortu zdravotnictví, je pozitivní na covid-19. Ministr je přitom plně naočkovaný vakcínou AstraZeneca. „Příznaky mám velmi mírné,” uvedl Javid.

V příspěvku na sociální síti britský ministr zdravotnictví a sociální péče popisuje, že se v pátek 16. července necítil zcela ve své kůži, proto si udělal domácí samotest na přítomnost koronaviru. Ten ukázal na pozitivní výsledek. V současné době se izoluje doma se svojí rodinou a čeká na ověření výsledku analýzou PCR.

„Dnes ráno jsem měl pozitivní test na koronavirus a čekám na výsledek PCR. Naštěstí jsem měl obě dávky vakcíny a příznaky jsou jen mírné,“ prohlásil na twitteru britský ministr zdravotnictví britsko-pákistánského původu.

V příspěvku zároveň vyzval všechny, kdo se zatím k vakcinaci proti covidu-19 v Británii neregistrovali, aby tak co nejdříve učinili. Důvod je, že vakcína chrání proti těžkému průběhu nemoci covid-19.

Sajid Javid je ve vládě Borise Johnsona necelé tři týdny

Javid, který v minulosti vedl resorty vnitra [ve druhé vládě Theresy Mayové, pozn. red.] a financí [ve vládě Borise Johnsona, pozn. red.], zastává funkci britského ministra zdravotnictví jen necelé tři týdny. Vystřídal v ní Matta Hancocka, který koncem června rezignoval poté, kdy britský list The Sun zveřejnil video z bezpečnostní kamery z jeho kanceláře. Na něm objímá a líbá svou poradkyni a dlouholetou přítelkyni Ginu Coladangelovou. Jako důvod rezignace uvedl Hancock porušení vládních protiepidemických pravidel. Skutečnost, že je ženatý a má stejně jako jeho milenka tři děti, by ho zřejmě k rezignaci nepřiměla.

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock rezignoval

Počty nakažených v Británii rostou, hospitalizace nikoli

Denní přírůstky nakažených na britských ostrovech v posledních týdnech zrychlují tempo. Za dnešní den [17.7.] tamní úřady potvrdily téměř 55 tisíc nákaz, o den dříve [pátek 16.7.] dosahovaly 50 tisíc. Počty nakažených v Británii trvale rostou už skoro dva měsíce.

Jak ale upozorňuje agentura Reuters, vývoj z posledních týdnů nasvědčuje tomu, že díky jedné z nejrychlejších vakcinačních kampaní na světě se v zemi podařilo oslabit vazbu mezi vývojem statistiky infekcí a dalšími hlavními ukazateli.

Počty hospitalizací a úmrtí zatím na rozdíl od pozitivních testů zůstávají daleko pod maximy z uplynulé zimy. Dnes Británie oznámila 41 úmrtí s covidem-19, v pátek pak 49 zemřelých.

Británie rozvolňuje

V pondělí 19. července zemi čeká dlouho chystaná závěrečná fáze rozvolnění opatření proti šíření covidu-19. Jejich zrušení v Anglii k 19.7. tento týden potvrdil britský premiér Boris Johnson. Podle něj účinky vakcín proti covidu-19 potvrdily schopnost bránit jeho těžkým průběhům, to je přerušit souvislost mezi nakaženými a zemřelými.

„Upustíme od právních restrikcí a lidem dovolíme učinit vlastní informované rozhodnutí, jak se s virem vypořádat,“ uvedl premiér.

V Anglii je nejlepší čas na zrušení restrikcí, říká Johnson

V Anglii tak přestane platit povinnost nošení roušek, platnosti pozbydou rovněž omezení u shromažďování lidí. Poprvé od loňského března se otevřou i noční kluby. Přesto vláda obyvatele Británie vyzývá k opatrnosti se slovy, že pandemie covidu-19 ještě neskončila.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here