Spálení pokožky od slunce zasluhuje speciální péči

0
611
spaleni_od_slunce
Ilustrace: Pixabay.com

Úlevu při spálení od slunce zajistí chladivé obklady, vlažnější sprcha i gely a krémy s vyšším obsahem vody. Hojení podrážděné pokožky urychlí i přípravky s aloe vera, nejlépe bez barviv a parfemace.

Delší pobyt na slunci, citlivá pokožka, nedostatečné namazání se či nízký ochranný faktor opalovacího krému způsobí podráždění, v horším případě i spálení kůže. Jak na zmírnění následků při spálení od slunce radí Česká lékárnická komora [ČLnK].

„První pomocí po spálení od slunce je příjemně chladný obklad [tkanina namočená ve studené vodě, pozn. red.], který jemně přiložíme na spálenou pokožku,“ uvádí.

Pokud nedošlo k rozsáhlejšímu spálení kůže, které vytvoří puchýřky, je podle lékárníků možné vyzkoušet i chladnější sprchu. Osvědčeným pomocníkem po spálení od slunce jsou také přípravky s obsahem dexpanthenolu. Ty jsou k dispozici ve formě krému.

„Jsou tu ale i spreje či pěny, které minimalizují další podráždění kůže při roztírání,“ upřesňují lékárníci z ČLnK.

Dodávají, že obecně jsou vhodnější gely a krémy s vyšším obsahem vody. Ty totiž dokáží pokožku příjemně zchladit a ulevit od bolesti. Dalšími výbornými hojivými prostředky na spáleniny jsou podle nich již všem známé přípravky s obsahem aloe vera. K hojení od slunce podrážděné nebo spálené pokožky jsou vhodnější spíše bariérové krémy či mléka bez obsahu barviv nebo parfemace.

Od svědění a pálení uleví antihistaminika

Svědění a pálení pokožky podrážděné od slunce zmírní antihistaminika. Ty se mohou použít pouze v místě spálení či po celém těle. Tyto léčivé přípravky se používají i v případě takzvané sluneční alergie, kdy po vystavení pokožky UV zářením vzniká v těle alergen.

Nemírné slunění způsobuje stárnutí kůže i nádory

Ten pak vyvolá svědivou červenou vyrážku až mokvající puchýřky. Obvykle se alergie objevují na krku, dekoltu a na rukách.

„Prevence i ošetření jsou stejné jako u spálené kůže. V tomto případě nejvíce pomáhá pokožku pomalu a šetrně zvykat na slunce,“ doporučují lékárníci.

Spálení od slunce zvyšuje riziko rakoviny

Při slunění by neměli lidé vedle opalovacího krému s vysokým ochranným faktorem, slunečních brýlí a pokrývky hlavy opomíjet ani pitný režim. Kůži je totiž potřeba, jak připomínají lékárníci, hydratovat i zevnitř.

„Denně bychom měli vypít takové množství čisté vody, které odpovídá 20-40 ml/kg tělesné váhy, a to i několik dní po zhojení spálenin,“ upozorňují s tím, že při slunění i po spálení je namístě omezit příjem alkoholu na minimum.

Bezpečné opalování chrání před vznikem melanomu

Spáleniny od slunce může doprovázet také úžeh a úpal. Pokud se objeví horečka, bolesti hlavy, zimnice, závratě, nevolnost, zvracení nebo pokud jsou puchýře od spálení příliš velké, je třeba raději navštívit lékaře. Za připomínku stojí i známá pravda, že opakované spálení sluncem vysušuje pokožku, zrychluje stárnutí kůže, a hlavně zvyšuje riziko rakoviny kůže.

Ošetření spálené pokožky u dětí

Pokožka se v podstatě hojí sama tím, že se postupně olupuje. Pomoci jí můžeme pravidelnou hydratací a přípravky s obsahem například léčivého panthenolu. Citlivou pokožku dokáže přirozeně zklidnit. Rodiče by se měli při léčení dětské pokožky spálené od slunce vyvarovat používání parfemovaných přípravků. Ty totiž můžou již tak citlivou pokožku ještě více podráždit. U mírných dětských spálenin se má stejně jako u dospělých postupovat přikládáním chladivých obkladů. Případně osprchováním ve vlažnější vodě a pravidelným mazáním přípravkem například s aloe vera, vždy však bez parfemace a barviv.

„Pokud se jedná o rozsáhlejší léze, krupičky, až puchýřky je na místě především u nejmenších dětí vždy raději kontaktovat lékaře,“ tvrdí lékárníci.

Na dovolené poradí s léčbou podrážděné pokožky od slunce i lékárník. V méně závažných případech může nabídnout volně dostupné protektivně a hojící přípravky. U alergie na slunce se na noc tlumí nepříjemné svědění a pálení s pomocí již zmiňovaných antihistaminik.

Znaménka, akné a jizvy mazat vždy krémem 50+

Frekvence mazání opalovacím krémem a používaný ochranný faktor závisí na typu pleti a roční době. Málokdo už si však uvědomí, že častěji se namazat je třeba například i při koupání a při zvýšeném pocení. Natřít se nesmí zapomenout ani taková místa, jako je kůže v linii vlasů, na nártech či v oblasti mezi prsty.

„Pro dostatečnou ochranu je třeba po těle rozetřít množství přípravku o objemu šesti kávových lžiček [cca 30 ml]. Na obličej pak asi jednu kávovou lžička [cca 5 ml],“ radí ČLnK.

Pihy a kožní útvary důkladně vyšetří dermatoskop

Upozorňuje, že například čtyřčlenná rodina tak potřebuje denně zhruba 100 až 120 ml opalovacího přípravku. Což by měla zvážit hlavně v době letních dovolených. Zvlášť pozorní mají být lidé při mazání pokožky v místech s jizvami, akné, mateřskými znaménky a pigmentovými skvrnami, které se chrání vždy ochranným faktorem 50+.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here