Psychiatrická nemocnice Písek uspěla v projektu ČSAZ

0
984
Psychiatricka_nemocnice_pisek
Foto: Psychiatrická nemocnice Písek

Absolutním vítězem projektu Kvalitní a bezpečná nemocnice 2021 se stala Psychiatrická nemocnice Písek. Prestižní celostátní certifikát jí udělila Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví [ČSAZ].

Psychiatrická nemocnice Písek je vysoce specializované odborné lůžkové zařízení následné psychiatrické péče s ambulantním komplementem. Celková kapacita nemocnice je 83 lůžek na třech odděleních a ročně je zde hospitalizováno více než 500 pacientů.

„Pro naši nemocnici jde o velký úspěch, který vnímám především jako ocenění práce našich zaměstnanců. Zároveň jde o doklad, že i psychiatrická nemocnice, jako je ta naše, dokáže obstát vedle velkých zdravotnických zařízení a poskytovat pacientům služby v té nejvyšší možné kvalitě a standardech,” řekl k udělení certifikátu ředitel nemocnice František Werner.

Pro příjem do nemocnice jsou indikovaní pacienti zejména s:
  • Poruchami afektivního spektra – úzkostmi a depresemi
  • Posttraumatickými stresovými poruchami
  • Psychotickými poruchami
  • Poruchami osobnosti

Werner dále zdůraznil, že nemocnice dlouhodobě usiluje při zachování vysokých medicínských standardů vytvářet pro pacienty především atmosféru bezpečného a přátelského zdravotnického zařízení. To potvrzuje i primář nemocnice Marian Koranda.

„Lidé k nám přicházejí z prostředí, které na ně vytváří velký psychický tlak, související nejen s jejich duševní nemocí, ale i s řadou životních situací, jako je pracovní výkonnost, rodinná situace a podobně. A v takové chvíli je přátelské prostředí, pocit bezpečí a stability velmi důležité,” uvedl s dovětkem, že výše uvedené je důležité i pro samotnou léčbu.

Následná psychiatrická péče v nemocnici Písek

Psychiatrická nemocnice Písek se specializuje hlavně na následnou péči. Pro závažné nemoci a poruchy využívá k léčbě farmakoterapie. Důraz ale v co největším rozsahu klade na psychoterapii a socioterapeutický nebo ergoterapeutický přístup.

„Když se řekne psychiatrie, skoro každému se vybaví ty nejvážnější formy onemocnění a poruch, které všichni znají z filmů a seriálů. Ve skutečnosti ale velkou část našich pacientů tvoří úplně normální lidé, kteří se prostě jen dostali do situací, na které jejich psychika nebyla připravena. A do takových se může dostat každý z nás,” vysvětluje primář Koranda.

Zároveň zdůrazňuje, že jedním z hlavních znaků zařízení je, vedle certifikované kvality poskytované péče, také dobrovolnost léčby a aktivní spolupráce pacientů. Tvrdí, že si nemocnice dlouhodobě zakládá na své otevřenosti.

„Chceme maximálně zapojit pacienty do léčby. […] Naším cílem je odstigmatizovat psychiatrii a smazat pocit hanby, kterou i dnes někteří pacienti vnímají, když se na veřejnosti zmíní, že se léčí na psychiatrii,“ říká.

Psychiatrická nemocnice Písek má dlouhou tradici

Psychiatrická nemocnice Písek navazuje a pokračuje v tradici péče Psychiatrické léčebny U Honzíčka. Zdravotní péči nyní poskytuje v nové moderní budově. Pacienti jsou ubytováni na třílůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením.

Zároveň je akreditovaným zařízením pro výuku psychiatrie. Lékařům zajišťuje celý pětiletý vzdělávací program oboru. Od konce roku 2020 je také akreditovaným pracovištěm v oboru klinický psycholog. Uchazečům nabízí stáže v pre i postgraduálním studiu. Od roku 2018 je nemocnice součástí skupiny Penta Hospitals CZ. Ta je jedním z významných poskytovatelů zdravotnických služeb v České republice.

Externí hodnocení kvality a bezpečí poskytovaných zdravotních služeb dle daných zákonů Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví provedla v písecké psychiatrické nemocnici zkraje letošního roku. Ve svém prohlášení pak konstatuje: „Psychiatrická nemocnice Písek prokázala, že poskytuje kvalitní a bezpečnou zdravotní péči a získala Certifikát kvality a bezpečí s platností na další tři roky. Gratulujeme!“

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here