Novavax chce dodávat covid vakcíny do chudých zemí

0
1543
Novavax
Foto by Matt Feldman, Novavax

Společnost Novavax požádala Světovou zdravotnickou organizaci [WHO] o schválení vakcíny proti covidu-19 k nouzovému použití. Firma ji chce zavážet do chudších regionů.

Na produkci vakcíny firma spolupracuje se svým indickým partnerem Serum Institute. Žádost o povolení vakcíny k nouzovému použití Novavax už ostatně podal právě v Indii, ale i na Filipínách a v Indonésii. Novavax se s dodávkami vakcíny proti covidu-19 chce zaměřovat na nízko a středněpříjmové země světa. Bohatší státy dle ní již mají nasmlouvané vakcíny od výrobců dříve registrovaných očkovacích látek a naočkovaly většinu svých obyvatel.

Pokud WHO vyhoví žádosti výrobce o povolení vakcíny k nouzovému podání, pak je začne dodávat ve velkých objemech do zemí, jež se spoléhají na pomoc WHO. Po schválení se bude moc firma navíc zapojit do mezinárodního vakcinačního programu Covax.

Covax využije i čínské vakcíny od Sinopharm a Sinovac

Do něj výrobce přislíbil dodat alespoň 1,1 miliardy dávek své očkovací látky. Letos v srpnu vedení společnosti více přiblížilo své plány na produkci vakcíny. Ještě do konce září chce vyrábět až 100 milionů jejích dávek za měsíc.

Novavax je nasmlouván i pro EU a Česko

Vakcíny firmy Novavax se po schválení evropským regulátorem budou zavážet také do Česka. Podle smluvního ujednání z počátku letošního srpna dodá firma do unijních zemí zprvu 100 milionů dávek. Součástí kontraktu je možnost přikoupení dalších 100 milionů dávek postupně v letech 2021, 2022 a 2023. Předběžná dohoda dává unijním zemím dokonce volbu darovat zakoupené vakcíny zemím s nižšími a středními příjmy. Anebo je přímo přesměrovat do jiných evropských regionů.

Globální ochrana veřejného zdraví selhala, vědí v Africe

Proteinová vakcína firmy Novavax vykázala v poslední fázi klinických studií účinnost přes 90 procent. Podle výrobce zabírá i proti nejobávanějším variantám koronaviru a nezpůsobuje závažné vedlejší účinky.

Proteinová vakcína je vakcína od Novavaxu

Vakcíny s využitím technologie na bázi bílkovin [proteinové vakcíny, pozn. red.] se vyrábějí již několik desítek let a jejich fungování je tedy prověřené. Využívá se například u vakcíny proti hepatitidě typu B. Výhodami proteinových vakcín jsou velká kapacita výroby a také jejich skladování delší dobu při teplotě kolem 4 °C. Naopak nevýhoda je její delší výrobní proces. Americká firma Novavax k výrobě využívá dokonce i svůj český výrobní závod ve středočeské Bohumili u Kostelce nad Černými lesy.

Novavax CZ chystá plnou výrobu vakcíny proti covidu

U očkování proteinovou vakcínou se do těla očkovaného vpíchne přímo cílový protein. V případě koronaviru jde o spike protein připravený biochemickými procesy. Vakcíny obsahují mimo zmíněný protein ještě druhou složku, takzvané adjuvans, zesilující imunitní odpověď.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here