Covax využije i čínské vakcíny od Sinopharm a Sinovac

0
453
covax
Foto: WHO

Z programu Covax, který zajišťuje vakcíny proti covidu-19 hospodářsky slabým zemím, se letos rozdělí minimálně 110 milionů očkovacích dávek od čínských firem Sinopharm a Sinovac.

Smluvní ujednání o dodání 110 milionů dávek čínských vakcín potvrdila v pondělí 12. července očkovací aliance Gavi, která spravuje program Covax spadající pod Světovou zdravotnickou organizaci [WHO]. Součástí smlouvy je i dodatek o zakoupení dalších 440 milionů dávek do poloviny roku 2022. Objednané očkovací látky mají rozvojové země dostat nejpozději letos v říjnu, s distribucí čínských vakcín se podle Gavi začne okamžitě.

Vakcíny pro Covax schvaluje výhradně WHO

Očkovací látku od čínské společnosti Sinopharm schválila WHO k nouzovému použití letos v květnu. Vakcínu CoronaVac od Sinovacu pak počátkem června. V obou případech jde o dvoudávkové vakcíny, které se podávající lidem nad 18 let věku. Horní věkový limit vakcinace společnosti nevymezují. Účinnost čínských vakcín je podle studií o něco nižší, než je u vakcín amerických a evropských výrobců. Někteří odborníci proto automaticky hovoří o potřebě jejich aplikace ve třech dávkách.

Top deset čínských farma firem vede Sinopharm

Organizace spadající pod OSN smí nakupovat a používat pouze očkovací látky povolené k nouzovému použití od WHO. Těmi jsou mimo zmiňované čínské vakcíny i látky od společností Pfizer a BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson a Moderna.

Program má zachránit životy po celém světě

Z programu Covax se dodávají očkovací látky do rozvojových zemí, které o ně projeví zájem. Aktuálně tak dvaadevadesát zemí po celém světě dostává vakcíny zdarma, protože si je nemohou dovolit zaplatit. Do začátku příštího roku se má v Covaxu celosvětově rozdistribuovat na dvě miliardy dávek očkovacích látek. Z toho 1,8 miliardy zamíří do nejchudších zemí především afrického kontinentu.

WHO však před nedávnem uvedla, že k imunizaci 70 procent lidstva bude zapotřebí alespoň jedenáct miliard dávek vakcín proti covidu-19. Charitativní organizace Oxfam odhadla, že na vakcinačním programu Covax jsou závislé až čtyři miliardy lidí. Přičemž u každého člověka jsou většinou potřeba dvě dávky.

Očkování v Africe zatím nezrychlil ani Covax

Africké země, především ty v jižní části kontinentu, bojují již několikátý týden s rostoucími počty nakažených koronavirem. Vedení země vyhlašují protiepidemická opatření, nemocnice v zemích postupně vyhlašují stop stavy příjmu pacientů s těžkým průběhem infekce covidu-19 a chudoba v těchto státech ještě narůstá.

Vakcína Johnson & Johnson odolává delta mutaci viru

Zemí s nejvyšším počtem nakažených a počtem úmrtí v absolutních číslech je Jihoafrická republika [JAR], kde se mezi lidmi rozšířila delta mutace viru. JAR s více než 60 miliony obyvateli přitom nedávno dostala na 1,4 milionu dávek proticovidové vakcíny Comirnaty a 1,2 milionu dávek Janssenu. Jako problém se však mimo jiné ukázala i neschopnost země efektivně zorganizovat proces očkování svých obyvatel.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here