Top deset čínských farma firem vede Sinopharm

0
794
Sinopharm
Foto: Sinopharm.com

Nejhodnotnější čínská farma firma je Sinopharm. Její hodnota činí podle Brand Finance 3,2 miliardy USD [69 mld. Kč]. V první pětce čínských farma firem je i Guangzhou Pharmaceuticals Corporation, Shanghai Pharmaceuticals a Yunnan Baiyao.

V čele žebříčku čínských farmaceutických firem Brand Finance se umístila společnost Sinopharm, jejíž hodnota loni stoupla o 58 procent na 3,2 miliardy dolarů. Důvod? Firma vyvinula vlastní vakcínu proti covidu-19. A zvládla to rychle a efektivně, miliony dávek pak rozeslala do celého světa. V samotné Číně firma provozuje 1 100 poboček a vlastní šest akciových společností. Spolupracuje s více než 230 000 obchodními partnery.

Na druhém místě se v žebříčku umístila Guangzhou Pharmaceuticals Corporation [GPC]. Její hodnota loni vzrostla o 74 procent na 1,5 miliardy dolarů. Jde o jednoho z největších čínských výrobců léků, který se nedávno spojil s firmou PepsiCo. Společně chtějí uspět na trhu ovesných potravinových doplňků. GPC navíc loni uspěla na domácím trhu s tradičním čínským lékem Balangen [v západní medicíně známý jako kořen borytu barvířského, pozn. red.], jímž Číňané „kurýrovali“ také covid-19.

Na stupínek vítězů se dostala i firma Shanghai Pharmaceuticals [SPH], jejíž hodnota loni vzrostla o 50 procent na 1,4 miliardy dolarů. Firma se pyšní tím, že je ve vedoucí pozici na poli výzkumu. Do něj již v roce 2019 investovala 195 milionu dolarů. SPH přitom staví i na silném využívání nových forem medicíny, elektronické preskripce a online farmaceutického obchodu. Takové financování firmě umožnilo konsolidovat vlastní síť nemocničních lékáren.

Čínské farma firmy loni narostly o 123 procent

Podle dalšího z žebříčků [Brand Finance China 500] hodnota čínských farmaceutických firem loni vzrostla o 123 procent. Přispěla k tomu nejen dobrá celková ekonomická situace, ale také osm nových značek, které se na žebříčku objevily. Čtyři z nich se loni probojovaly i do žebříčku Brand Finance Pharma 25. Jsou to Sinopharm, GPC, SPH a Yunnan Baiyao.

„Významnou roli čínských farmaceutických značek, kterou sehrály v loňském roce, nelze přehlédnout. Postavily se do čela boje za národní zdraví a jejich aktivita se zaměřila na péči o společnost jako nikdy před tím,“ uvedl výkonný ředitel Brand Finance China Scott Chen.

Autoři žebříčku, který doprovází i výzkum veřejného mínění, dále uvedli, že celkové vnímání čínských farmaceutických společností je většinou pozitivní.

„Čínské značky si vedly dobře ve vnímání kvality svých produktů a podle respondentů jim jde více o péči o pacienty než o zisk. Což je důsledek regulace lékařské péče v Číně, právě tak jako stále se rozšiřujícího systému veřejného zdravotního pojištění,“ stojí v hodnocení.

V průzkumu autoři žebříčku zkoumali hodnotu čínských farma firem, dále i jejich pověst u spotřebitelů a poměr zaměření takzvaně na “západní” léky a tradiční čínskou medicínu.

Tradiční čínská medicína a úspěchy čínských firem

V žebříčku čínských farma firem, zabývajících se tradiční čínskou medicínou, se na prvním místě umístila společnost GPC. Na druhém místě pak společnost Yunnan Baiyao a na třetím firma 999, jejíž hodnota loni vzrostla o 50 procent na 243 milionů dolarů. Firma nedávno uzavřela partnerství s velkou pojišťovací společností Ping An. Což umožní jejím klientům nakupovat lék Ganmaoling přes aplikaci pojišťovny.

Firmy Tasly [hodnota 228 mil. USD] a Tong Ren Tang [hodnota 207 mil. USD] obsadily čtvrté, respektive páté místo na žebříčku pěti nejhodnotnějších farmaceutických společností v Číně. Tasly se zaměřuje zejména na investice do výzkumu a vývoje.

Průměrné skóre skupiny tradiční čínské medicíny dosáhlo 7,8 bodu, což je vyšší než u „západních“ léků, které dosáhly skóre 7,5 bodu. Což značí, že tradiční medicína se v Číně těší lepší pověsti, zřejmě vzhledem k její historii a kultuře.

Síla značky, kvalita výrobků

Vedle porovnávání celkové hodnoty jednotlivých značek udává Brand Finance také relativní sílu značek mezi spotřebiteli. Zde je Yunnan Baiyao se 73,2 body ze sta nejsilnější čínskou farmaceutickou firmou. Sinopharm získala 69,1 bodu, Tong Ren Tang 68,9 bodu, firma 999 pak 67,4 bodu a společnost GPC 66 bodů.

Nejkvalitnější výrobky nabízí podle Číňanů firmy Yunnan Baiyao a Tong Ren Tang. Ty se umístily se známkou 4,2 z možných pěti společně na prvním místě. Za nimi následovaly společnosti GPC a Baiyunshan se čtyřmi body.

„Avšak někteří spotřebitelé si stěžovali, že společnost Tong Ren Tang využívá své jméno, aby si zvýšila zisk vývojem a prodejem nesouvisejících produktů. To by mohlo firmě v budoucnu uškodit,” upozornil Scott Chen.

Podle něj starší lidé dávají značkám převážně vyšší známku kvality než mladší respondenti průzkumu. Což ale není případ Sinopharmu, kterou vnímají jako kvalitní respondenti z věkové skupiny 18 až 34 let. Od nich firma dostala známku čtyři z pěti možných. To je zřejmě výsledek toho, že mladší lidé věří v očkování proti covidu-19 více než starší lidé.

V kategorii „inovace a snaha nabídnou něco nového“ zvítězily firmy Yunnan Baiyao a Joincare Pharma. To se týká hlavně exkluzivní řady produktů Baiyao, jejichž receptura je tajná. Základní variace výrobků jsou již dlouho institucí National Medical Insurance oceňovány stupněm A.

V hodnocení nabídky produktů opět uspěly firmy z první pětky. Jsou jimi firmy Sinopharm, SPH a GPC. Posledně jmenovaná profituje z faktu, že vyrábí jak „západní“, tak tradiční čínské léky. Na rozdíl od zbývajících dvou, které se soustřeďují pouze na „západní“ léky.

Orientace mezi čínskými farma firmami

Společnost Yunnan Baiyao získala nejvyšší skóre v povědomosti. Od všech tří věkových skupin obdržela 97 procent. Za ní následuje Tong Ren Tang [94 procent]. Firma Humanwell se u všech tří věkových skupin respondentů umístila s 23 procenty na posledním místě.

Tři největší farmaceutické firmy, Sinopharm, SPH a GPC, obdržely 85, 56, respektive 63 procent. Firmu Sinopharm dnes díky jejímu rychlému vývoji vakcíny proti covidu-19 zná každá čínská domácnost.

Některé značky, jako CSPC, mají i značnou regionální povědomost. CSPC získala v Jinanu 79 procent a 72 procent v Pekingu, tedy v severní Číně. V jižních provinciích už si ale tak dobře nevedla. Stejně jako firma Tasly.

Přátelskost: Yunnan Baiyao opět v čele pelotonu

Hledisko přátelskosti vykazuje podobné hodnoty jako orientace mezi značkami. Na prvním místě je u všech tří věkových kategorií respondentů s 67 procenty firma Yunnan Baiyao. Následuje ji firma Tong Ren Tang se 63 procenty. Sinopharm a Bai Yun Shan si také vedly dobře, když dosáhly 45, respektive 41 procent. Humanwell Healthcare, Tasly a Joincare Pharma získaly nejnižší hodnocení, od pěti do 10 procent. Což je způsobeno tím, že nenabízejí spotřebitelské výrobky.

Rozhodování: Yunnan Baiyao a Tong Ren Tang v čele

Z respondentů, kteří znají značky Yunnan Baiyao a Tong Ren Tang, by uvažovalo o nákupu jejich produktů 99, respektive 98 procent. Produkty Sinopharmu, SPH, 999, Harbin Pharmaceutical a GPC by zvolilo přes 90 procent respondentů.

Firma GPC přitom nabízí výrobky, které její zákazníci používají každý den, jako například Wanglaoji a Banlangen, což se projevilo i ve vysokém hodnocení této firmy. GPC je rovněž největší čínský výrobce antibiotik v tabletách, z nichž nejznámější je Kangzhiba. Navíc její léčivý přípravek cefathiamidin je jediným cephalosporinem [antibakteriální lék] vyvinutým vlastními silami v Číně.

V tomto ohledu získala GPC známku 7,7. Značky ve skupině GPC včetně Chenliji a Wanglaoji mají dlouhou historii a výrobky těchto značek včetně granulí Banlangengu a Xiaocaihu sehrály v boji s pandemií důležitou roli, a proto se těší i značné reputaci.

Pověst versus doporučení

Co se týče doporučení firmy, zde uspěly firmy Yunnan Baiyao a Tong Ren Tang [shodně 8,3 bodu]. Vysoké hodnocení, 7,8 bodu, má také firma GPC. Deset tradičních čínských léků ze skupiny GPC bylo vládou vybráno k diagnostikování a léčbě covidu-19, což potvrzuje silnou důvěru v její produkty.

Firmy Sinopharm a Fosun Pharma jsou jediné dvě společnosti v oblasti západní medicíny, jejichž skóre doporučení je vyšší než osm z deseti možných. Fosun Pharma se nedávno spojila s německou biotechnologickou společností BioNTech a využila její technologii mRNA k výrobě vakcíny v Číně.

V kategorii doporučení ve věkové skupině 18 až 34 let se skórem 8,5 bodu překvapivě vede Buchang Pharma. Společnost se zaměřuje na modernizaci tradiční čínské medicíny, což i vysvětluje její popularitu mezi mladšími respondenty.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here