Piráti se nakonec prorvali do Správní rady VZP ČR

0
958
spravni
Pavel Vychodský [na fotografii uprostřed] nastoupil do Správní rady VZP ČR v únoru 2019. „V této pozici bych se chtěl zabývat transparentním zadáváním IT zakázek ve VZP ČR, včetně rozvoje informačního systému VZP ČR i v návaznosti na nový zákon o elektronickém zdravotnictví,“ uvedl tehdy Východský, který dříve ve VZP ČR v této oblasti sám působil. / Foto: Česká pirátská strana

Ve Správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] zřejmě zůstane za vládní Piráty Pavel Východský. Opoziční hnutí ANO jedno místo v radě ve srovnání s původními nominacemi ztratí, nově nenavrhlo poslankyni Andreu Babišovou.

Pavel Východský, který je ve Správní radě VZP ČR od roku 2019, kdy nahradil odstoupivšího pražského primátora Zdeňka Hřiba [Piráti], v minulosti působil jako náměstek Úseku informačních a komunikačních technologií právě ve VZP ČR. Po dvou letech práce [v roce 2015] ho ale ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek z funkce odvolal. Tehdejší mluvčí pojišťovny uvedl, že důvod odvolání byly opakované komplikace při zpracování technických podkladů veřejných zakázek v úseku ICT.

Ředitel Kabátek, který Východského odvolával, ho ale paradoxně v ten samý čas ocenil, jak provozně řídil svěřený úsek. Přičemž předtím Východský působil na postu ředitele Odboru interního auditu a kontroly.

V dozorčí radě pojišťovny nemá dále nově usednout senátorka Alena Dernerová [za STAN]. Vyplývá to z aktuálního usnesení sněmovní volební komise. Sněmovna bude volit zástupce do Správní a Dozorčí rady VZP ČR po odkladu na schůzi, která začne v polovině února.

Kandidáti Sněmovny členů Správní a Dozorčí rady VZP ČR a stávajících členů rad
Navrhovatel Správní rada Dozorčí rada
ANO Věra Adámková, Milan Brázdil, Lenka Dražilová, Kamal Farhan, Miloslav Janulík, David Kasal, Jana Pastuchová; náhradníci: Andrea Babišová, Aleš Juchelka Marie Bílková, Jiří Mašek, Julius Špičák, Lubomír Wenzl; náhradníci: Eva Fialová
Spolu [ODS, KDU-ČSL, TOP 09] Tomáš Mach, Ivo Mareš, Zdenka Crkvenjaš, Tom Philipp, Bohuslav Svoboda, Vít Ulrych, Marek Ženíšek; náhradníci: Ferdinand Polák, Jiří Skalický Petr Bendl, Petr Fifka, Robert Teleky; náhradníci: Ladislav Valtr
Piráti a STAN Michal Bláha, Pavel Hroboň, Michaela Matoušková, Pavel Východský; náhradníci: Iveta Borská, Bára Malíková, Jiří Páral Jan Kuchař, Jan Novák; náhradníci: Alena Dernerová, Martin Pecha
SPD Jaroslav Dvořák, Jaroslav Novák, náhradníci: Pavel Jelínek Jan Síla; náhradníci: Monika Jarošová
Dosavadní členové volení Sněmovnou [abecedně] Věra Adámková, Jiří Běhounek, Milan Brázdil, Jaroslav Dvořák, Kamal Farhan, Miloslav Janulík, David Kasal, Soňa Marková, Jaroslav Novák, Jiří Páral, Jana Pastuchová, Tom Philipp, Pavel Plzák, Bohuslav Svoboda, Pavel Východský, Rostislav Vyzula, Michal Zácha, Petr Zimmermann, Karel Zitterbart, M. Ženíšek Petr Bendl, Adam Janek, Pavel Juříček, Jaroslav Klaška, Zdeněk Maršíček, Jiří Mašek, Zdeněk Podal, Rudolf Stupka, Julius Špičák, Roman Váňa

[Zdroj: sněmovní volební komise, internetové stránky VZP ČR]

Všeobecná zdravotní pojišťovna je s 5,9 milionu pojištěnců největší zdravotní pojišťovnou v Česku. Letos by měla hospodařit se schodkem 5,9 miliardy korun, který pokryje ze svých rezerv. Výdaje základního fondu mají podle zdravotně pojistných plánů dosáhnout 261,4 miliardy korun.

Dohodovací řízení 2023. Peněz je málo, tvrdí pojišťovny

Boj Pirátů za křeslo běží už od začátku roku

Sněmovna měla volit své zástupce do obou rad pojišťovny již v lednu. Piráti ale přišli s požadavkem, aby měli na seznamu kandidátů do správní rady svého zástupce. Dosáhli toho tím, že se pro volbu sdružili s vládním klubem STAN. Volební komise původní nominace koaliční většiny proto zrušila. Ve sdružení Spolu nově podali návrhy kandidátů také kluby ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Sdružení klubů Pirátů a STAN neobnovilo v případě Správní rady VZP ČR původní nominaci Karla Zitterbarta. Nově navrhlo Michala Bláhu. Změnu sdružení provedlo také v návrzích kandidátů do dozorčí rady pojišťovny, když místo senátorky za STAN Aleny Dernerové nominovalo podle usnesení komise Jana Nováka.

Určitě nejsem žádný vakcinofil, říká Alena Dernerová

Ze 30 členů Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny volí Sněmovna 20, nominace odpovídají poměrnému zastoupení v dolní komoře. Hnutí ANO a sdružení klubů Spolu tak navrhlo po sedmi kandidátech, Piráti se Starosty čtyři a SPD dva. Dozorčí rada má 13 členů, poslanci volí deset z nich. ANO mohlo navrhnout čtyři kandidáty, Spolu tři, Piráti se Starosty dva a SPD jednoho.

Vláda do Správní rady VZP ČR koncem ledna jmenovala bývalého předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska, senátora Romana Krause [ODS] či náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice [Pirát].

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here