Zařízení s akreditací mohou vzít ukrajinské zdravotníky

0
1157
ukrajinske_zdravotniky
Ministerstvo zdravotnictví ČR / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Zdravotnická zařízení s akreditací pro vzdělávání smějí na tři měsíce zaměstnat ukrajinské zdravotníky. A to formou krátkodobé stáže a s povolením ministerstva zdravotnictví. Stáž lze prodloužit na tři roky.

Možnosti zaměstnávání ukrajinských lékařů a nelékařských pracovníků ve zdravotnictví v tuzemských zdravotnických zařízeních s akreditací pro vzdělávání vyplývají z aktuálních informací Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Zaměstnat ukrajinské zdravotníky lze na krátkodobou stáž

Podmínky pro přijímání lékařů, stomatologů a farmaceutů vyplývající ze zákona na svém twitterovém účtu shrnul i poslanec a místopředseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví a bývalý náměstek ministra zdravotnictví pro dohled nad zdravotními pojišťovnami Tom Philipp [KDU-ČSL].

Uprchlíci náš zdravotní systém nepoloží, říká Tom Philipp

Podle něj na první tři měsíce stačí akreditovaným pracovištím povolení ministerstva ke krátkodobé stáži. Prodloužení je pak možné na dobu jednoho roku až tří let. Podmínkou je ale uznání diplomu o absolvování lékařské fakulty. Další podmínka je doklad o zdravotní způsobilosti a čestné prohlášení o bezúhonnosti. A nutné je i pozvání z akreditovaného pracoviště, kde bude lékař cizí státní příslušnosti působit pod přímým a odborným vedením plně kvalifikovaného lékaře.

Po skončení povolení pro odbornou praxi se lékař ze zemí mimo EU přihlašuje k odborné aprobační zkoušce v českém jazyce. Její součástí jsou písemné testy ověřující odborné znalosti, znalost systému českého zdravotnictví a také základů práva ve vztahu k poskytování zdravotních služeb. Poté následuje další část, kterou je půlroční praxe a závěrečná ústní zkouška.

O potřebě cizinců v ČR se hodně mluví, ale málo dělá

Komise lékaře zkouší dvakrát ročně. Podle dřívějších odhadů u těchto zkoušek uspěje přibližně jeden z deseti lékařů. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] minulý týden řekl, že by chtěl navýšit počty termínů během roku a sjednotit zkoušení. Zmínil i to, že ministerstvo netrvá na úředně ověřených překladech dokumentů.

Zaměstnávání ukrajinských zdravotních sester

Obdobné podmínky platí pro zaměstnávání ukrajinských zdravotních sester a dalších nelékařských zdravotnických pracovníků. S výjimkou toho, že jim ministerstvo odbornou praxi bez dalších zkoušek prodlouží maximálně na jeden rok.

„Bohužel jedinou možností pro zahraničního pracovníka před nástupem do zaměstnání v neakreditovaném zařízení je absolvování aprobační zkoušky a podání žádosti o uznání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání,” uvádí k tomu na webu ministerstvo.

Nicméně MZ ČR s ohledem na současnou uprchlickou krizi umožňuje zdravotnickým zařízením získat akreditaci pro vzdělávání mimořádně ve zjednodušeném režimu.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here