Mnohá odběrová místa na covid končí či omezují provoz

0
1138
odberova_mista
Foto: ZdraveZpravy.cz

Mnohá odběrová místa na covid-19 dneškem [1.4.] ukončují nebo omezují své provozy. Důvod je slabý zájem o testování i konec úhrad od zdravotních pojišťoven u jejich nesmluvních partnerů. 

Provozní dobu jednotlivým odběrovým místům ani laboratořím zdravotní pojišťovny nyní nenařizují. Upravují si ji tak dle vlastních potřeby. Od 1. dubna nově nebudou zdravotní pojišťovny pak hradit PCR stěry a analýzy těm laboratořím, se kterými neměly uzavřené smlouvy v době epidemie covidu-19. Za Všeobecnou zdravotní pojišťovnu [VZP ČR] její mluvčí Viktorie Plívová uvedla, že půjde přibližně o desetinu odběrových míst. Povolení testovat mělo dosud podle Státního zdravotního ústavu více než 150 laboratoří.

„S ohledem na zklidnění epidemické situace se VZP ČR s Ministerstvem zdravotnictví ČR dohodla na ukončení proplácení PCR testů prováděných dodavateli, kteří nemají smlouvu s pojišťovnou,” uvedla.

Pacienti podle ní změny, respektive snížení počtu testovacích míst, nijak nepocítí. I po 1. dubnu totiž dle ní tuzemská síť laboratoří a odběrových center zůstává dostatečně hustá. Navíc je připravená i na případný opětovný výrazný nárůst potřeby PCR testování. K 31.3. ministerstvo zdravotnictví eviduje 486 testovacích míst.

Pojištěnců se redukce testovacích míst prý nedotkne

Všichni pojištěnci bez ohledu na očkování či posilovací dávky mají nyní z veřejného zdravotního pojištění hrazené PCR testy k diagnostikování covidu-19 nařízené lékařem nebo hygienou. K tomu navíc jeden měsíčně na vlastní žádost.

V době rychlého šíření koronaviru a nejvyšší potřeby testování ministerstvo zdravotnictví souhlasilo s tím, aby se z veřejného zdravotního pojištění platilo i laboratořím a odběrovým místům, která v té době smlouvu na PCR testování neměly. Povolení testovat mělo dosud více než 150 laboratoří. Vznikala tak i odběrová místa mimo zdravotnická zařízení, například v různých kontejnerech na parkovištích obchodních domů.

„Kapacity laboratoří i odběrových míst bylo žádoucí nastavit na maximum. Zejména v době kulminující pandemie, kdy se přistoupilo k nestandardnímu řešení a začalo se s proplácením testování právě i těm subjektům, které s VZP neměly smlouvu,“ dodala mluvčí pojišťovny Plívová.

Pojišťovna je podle ní připravená smlouvu s novým poskytovatelem kdykoli uzavřít, pokud by někde vznikl lokální problém.

Testovací místa zavírají i nemocnice

Pojišťovna do konce března nařizovala, jakou provozní dobu mají odběrová místa mít. Fakultní nemocnice je musely mít v provozu nejméně osm hodin denně každý den v týdnu. Nemocnice s urgentním příjmem musela držet testovací místa alespoň pět dní v týdnu. Ostatní odběrová místa alespoň tři dny v týdnu.

Některé nemocnice už na dubnové změny zareagovaly. Například pražská Nemocnice Na Františku na sociální síti informovala, že provoz odběrového centra k poslednímu březnu ukončuje. Podobně zavírá také očkovací centrum.

„Důvodem k uzavření obou center je již delší dobu trvající nízký zájem veřejnosti o očkování a odběry. Přičemž očkovacích i testovacích kapacit je v hlavním městě stále dostatek,” uvedla nemocnice.

Provozní dobu upravila také pražská Všeobecná fakultní nemocnice. Nově je testovací místo otevřeno pouze do 15:30 hodin. V posledních týdnech některé pražské fakultní nemocnice stěhovaly očkovací místa proti covidu-19 do menších prostor a ty dosavadní využívají pro takzvané UA pointy, tedy nízkoprahové ambulance pro akutní péči o uprchlíky z Ukrajiny. Na místě dřívějšího očkovacího centra vznikl UA point například ve Fakultní nemocnici v Motole nebo Thomayerově fakultní nemocnici.

Epidemie covidu-19 stagnuje

Epidemie koronaviru v Česku současné době stagnuje. V některých regionech i mírně klesá. I přesto se od začátku března v pracovních dnech otestovalo více než 9 000 lidí s pozitivním výsledkem za den.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislav Dušek navíc tento týden uvedl, že reálné počty nově nakažených v Česku jsou dvakrát až třikrát vyšší.

V pracovní dny zdravotníci metodou PCR vyhodnotí v laboratoři zhruba 20 000 až 25 000 vzorků. V dobách, kdy u nás vlna nákaz koronavirem kulminovala, laboratoře otestovaly i přes 110 000 odebraných vzorků.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here