Jan Marounek odchází z ministerstva zdravotnictví

0
1910
Marounek
Foto: MZ ČR

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] vypsalo výběrové řízení na ředitele odboru ochrany veřejného zdraví. Stávající ředitel Jan Marounek odchází z úřadu na vlastní žádost. Veřejnosti je znám pro svou účast na fotbale v době uzávěry.

Končící ředitel odboru Jan Marounek se stal mediálně známým hlavně kvůli své účasti na fotbalovém zápase Slavie s anglickým klubem Leicester v době přísných covidových omezení v únoru 2021. Na MZ ČR přesto zůstal. Teď podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba končí na vlastní žádost.

Marounek svou návštěvu na fotbale v médiích hájil tím, že se utkání účastnil služebně. Kontroloval na něm, jak uvedl, nastavená protiepidemická opatření a systém testování návštěvníků. Klub měl povolenou účast několika stovek lidí v hledišti v době, kdy na ostatní hromadné akce návštěvníci nesměli. Zároveň tehdy platil zákaz cestování směrem do Česka z Velké Británie, ve které se počátkem roku 2021 rychle šířila nákaza koronavirem. Na cestovatelském semaforu MZ ČR tehdy Británii označovalo jako epidemicky rizikovou zemi, tedy bez dodržení pětidenní karantény.

Výjimku z opatření uděloval zrovna Marounek

Slavia ale dostala od ministerstva zdravotnictví výjimku, která umožnila britským hráčům přijet do Prahy. A o výjimce rozhodoval právě Marounkův odbor na ministerstvu.

„Není vhodné, aby šel sám na zápas, pro který uděluje výjimku,” uvedl tehdy k jeho činu ministr Jan Blatný [za ANO] a označil to za špatný signál.

Marounkovým nadřízeným je však státní tajemník, proto ho nemohl proti jeho vůli odvolat. Důvody, kdy je možné úředníka zbavit funkce, totiž jasně vymezuje služební zákon. Tehdejší hlavní hygienička Jarmila Rážová tehdy potvrdila, že byl Marounek na stadionu služebně. Avšak se i podivila nad tím, proč si zápasu užíval z lóže pro diváky.

„Kdybych se na místo nevydal a nezkontroloval dodržení nastavených závazných hygienicko-protiepidemických podmínek pro konání soutěže a nastavení karanténních opatření, tak bych byl kritizován, takto jsem kritizován taktéž,” uvedl v té době na svou obranu Marounek pro server iRozhlas.

Fotbalový zápas ukončil spolupráci Prymuly s Babišem

Kvůli návštěvě zápasu v pražském Edenu, který byl pro běžné diváky uzavřený, ukončil tehdejší premiér Andrej Babiš [ANO] spolupráci se svým poradcem a exministrem zdravotnictví Romanem Prymulou. I on žádal spolu s tehdejším ministrem zdravotnictví Janem Blatným odvolání Marounka z funkce na ministerstvu zdravotnictví. To se mu však kvůli služebnímu zákonu a jeho nadřízenému, jak je výše uvedeno, docílit nepodařilo.

Podle snímků ze zápasu si v hledišti fotbalové utkání v době, kdy veřejnost nesměla běžně vycházet ani ven a pracovalo se převážně z domovů, kromě Prymuly a Marounka užívali také kancléř prezidenta Vratislav Mynář, europoslanec Alexandr Vondra [ODS]. Dále také ředitel České televize Petr Dvořák a tenistka Petra Kvitová.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here