Novoměstská nemocnice letos obnoví infekční oddělení

0
490
oddeleni
Nemocnice Nové Město na Moravě zřizovaná krajem Vysočina / Foto: Novoměstská nemocnice

Kapacity infekčních lůžek na Vysočině rozšíří obnova infekčního oddělení krajské nemocnice v Novém Městě na Moravě. Zařízení má prostory i lékaře. Nyní jen čeká na rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Kvalifikovaní lékaři, jež by měli pokrýt služby obnoveného infekčního oddělení, nyní zatím pracují na společném interním lůžkovém oddělení novoměstské nemocnice. Ke zřízení samostatné infekční části vedení nemocnice přiměla pandemie covidu. Před ní kraj zvažoval centralizovat veškerou infekční péči do nemocnice v Jihlavě.

„Díky obnovení infekčního oddělení bude jednodušší postgraduální vzdělávání lékařů, usnadní to také vykazování úhrady zdravotní péče pro infekční pacienty pro pojišťovnu. A navíc pro některé diagnózy, jako je například akutní žloutenka, platí, že hospitalizace je možná pouze na infekčním oddělení, jinde ne,” řekla mluvčí novoměstské nemocnice Helena Zelená Křížová.

Jednání o obnově infekční jednotky v novoměstské nemocnici se uskutečnilo na MZ ČR podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Vladimíra Novotného [ČSSD] minulý pátek.

„Všichni se tvářili, že snad je všechno doloženo tak, jak má být. Budeme mít další infekční oddělení. Já v to pevně doufám,” řekl Novotný s tím, že konečné rozhodnutí by podle jeho odhadu mohlo padnout v druhé polovině letošního roku.

Od centralizace se naštěstí upustilo, říká náměstek

Novoměstská nemocnice před lety své samostatné infekční oddělení měla. Podle Novotného zaniklo v souladu s tehdejším záměrem kraje slučovat menší lékařské obory. Velkokapacitní infekční pavilon až s 60 lůžky měl dle něj vzniknout v jihlavské nemocnici.

„Nakonec v tomto případě musíme říct, naštěstí se celá ta záležitost nezdařila dokončit,” řekl Novotný s ohledem na zkušenosti z doby pandemie.

Česko chce znovu navýšit kapacity infekčních oddělení

Samostatné infekční jednotky na Vysočině fungují v nemocnici v Jihlavě, Havlíčkově Brodě a Třebíči. Podle zveřejněných výročních zpráv mají dohromady přes 80 standardních lůžek a 22 lékařů. Jedinou z pěti krajem zřizovaných nemocnic bez infekčního oddělení tak zůstane Nemocnice Pelhřimov.

„Vzhledem k prostorovým kapacitám Nemocnice Pelhřimov v současné době neuvažuje o zřízení infekčního oddělení. Pokud je pacient infekční, je odeslán do zdravotnického zařízení, které poskytuje diagnostickou a léčebnou péči v celém rozsahu oboru přenosných nemocí,” řekla mluvčí pelhřimovské nemocnice Alexandra Knapová.

Dodala, že pacienty s infekčním onemocněním z okolí Pelhřimova nemocnice primárně odesílá do nedaleké Nemocnice Jihlava nebo Nemocnice Havlíčkův Brod.

Nemocnice na Vysočině mají nové kogenerační jednotky

Přes absenci infekční jednotky se Nemocnice Pelhřimov stará o pacienty s infekčním onemocněním covid-19. Nyní je pro ně vyčleněno 21 lůžek, obsazených je aktuálně šest.

„V době největší pandemie měla nemocnice takto reprofilizována hned několik oddělení s kapacitou až 100 lůžek,” dodala Knapová.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here