Nemocnice na Vysočině mají nové kogenerační jednotky

0
1958
kogeneracni_jednotky
Miniteplárna v Nemocnici Havlíčkův Brod / Foto: ČEZ Esco

Nemocnice v Havlíčkově Brodě a Pelhřimově investovaly do své energetické soběstačnosti. Mají nové kogenerační jednotky na výrobu tepla a elektřiny. Vyrobené teplo i uchovávají. Zbývající elektřinu posílají dál do sítě.

Kogenerační jednotky, každá o instalovaném výkonu 999 kWe, vyrábějí v nemocnicích již přes dva měsíce teplo a elektřinu. Nemocnice přitom udělaly nové rozvody tepla, elektřiny, plynu a modernizovaly další příslušné technologie. Do projektu se zdravotnická zařízení pustila loni zkraje června, letos koncem dubna už kogenerační jednotky pracovaly ve zkušebním provozu.

„Díky modernizaci jsme si zajistili příznivou cenu tepla na dobu nejméně 15 let. Modernizací uspoříme na provozních nákladech finance, které budeme moci využít účelněji. A to především ve zkvalitňování péče o naše pacienty,“ říká ředitel Nemocnice Havlíčkův Brod David Rezničenko.

Nemocnice v Nových Zámcích uspoří na energiích

Dodal, že součástí kogenerační jednotky je také akumulační nádrž, kde se ukládá vyrobené teplo. To nemocnice následně využívá dle vlastní potřeby. Akumulační nádrž tak vyrovnává rozdíl mezi okamžitou výrobou a potřebou tepla pro nemocnici. Podíl kogenerací vyrobeného tepla na celkové spotřebě nemocnice dosahuje 60 procent.

Pozitivně hodnotí přínos modernizované energetické soustavy také vedení Nemocnice Pelhřimov. V jejím případě podíl kogenerací vyrobeného tepla na její celkové spotřebě činí zhruba 70 procent.

„S kogenerací máme už několik let dobré zkušenosti, takže to pro nás byla jasná volba.  […] Chceme si do budoucna zajistit spolehlivý, výhodný a také ekologický zdroj tepla,“ uvedl ředitel Nemocnice Pelhřimov Michal Kozár s upřesněním, že nespotřebovanou elektřinu nemocnice dál posílá do elektrické sítě.

Kogenerační jednotky instalovala státní ČEZ Esco

Oba projekty v hodnotě 55 milionů korun realizovala společnost ČEZ Energo. Ta patří pod ČEZ Esco, jež je součástí skupiny ČEZ, v níž drží majoritu stát. Nemocnice a kraj tak nemusely z vlastních peněz do modernizace věnovat ani korunu. Celá investice byla hrazena společností ČEZ Energo.

„Celkem už provozujeme kogenerační jednotky v 90 lokalitách po celé České republice. České teplárenství odchází od uhlí a kogenerace bude přitom hrát důležitou úlohu, protože může fungovat jak decentralizovaně, tak v rámci systému centrálního zásobování teplem,“ uvedl generální ředitel ČEZ Esco Kamil Čermák.

Čeká nás boom obnovitelných zdrojů, říká Kamil Čermák

Společnost realizovala energeticky úsporné projekty například již v Nemocnici Prostějov, Nemocnici Šternberk, Lázních Luhačovice či v Rehabilitačním ústavu Kladruby i jiných zařízeních.

K financování modernizace využila společnost ČEZ Energo model, kdy zákazník odebírá teplo za nižší ceny, než kdyby si ho nemocnice vyráběly z vlastních zdrojů. ČEZ Energo zase využívá vyrobenou elektřinu v rámci své virtuální elektrárny, odkud ji prodává dále na trh. Kogenerace totiž umožňuje současnou výrobu elektřiny i tepla zároveň, takže je zdroj ekologičtější a také efektivnější.

„Rozsahem se jedná o největší projekty, které jsme realizovali pro sektor zdravotnictví a rozhodně i jedny z nejnáročnějších. Pracovali jsme totiž v době přísných bezpečnostních opatření v době pandemie, navíc za plného provozu nemocnic,“ upřesnil generální ředitel společnosti ČEZ Energo Martin Václavek.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here