Rok 2022 přináší změny nejen v očkování, ale i testování

2
31166
2022
Ilustrační foto: Pixabay.com

Testování ve školách i v práci bez ohledu na očkování, plošné otevření registrace k booster dávce proti covidu a devítiměsíční limit platnosti certifikátu o očkování. To jsou novinky pro první týdny roku 2022.

Od úterý 4. ledna 2022 se registrace k přeočkování proti covidu-19 otevře všem zájemcům starším 18 let, kteří mají od dokončení základního očkovacího schématu minimálně pět měsíců. O změně rozhodlo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] v reakci na riziko rychlého šíření mutace omikron v prvních týdnech roku 2022 a přetížení zdravotnických služeb.

„Aktuální data z Velké Británie, Dánska a některých dalších zemí z 27. a 28. prosince jednoznačně potvrdila, že posilovací dávka výrazně zvyšuje ochranu před vážným průběhem onemocnění způsobeným variantou omikron,“ vysvětluje ministerstvo v tiskové zprávě s tím, že jeho cílem je v co nejkratší době přeočkovat co nejvíce lidí, k čemuž chce maximálně využít všechny dostupné kapacity.

Na vlnu omikronu se po Němcích chystají i Češi

Vlna epidemie omikronu totiž nemine podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] ani Českou republiku. Svého vrcholu by měla podle jeho odhadů dosáhnout v posledním lednovém a prvním únorovém týdnu.

„I když se zdánlivě zdá, že se situace s covidem-19 zlepšuje, protože čísla klesají, tak je to klid před bouří, protože omikron se šíří Evropou. Omikron je v České republice. Omikron v některých krajích je v komunitním šíření, my se na to pečlivě připravujeme,“ uvedl Válek.

Příští rok do ČR dorazí dalších 14,7 mil. dávek očkování

Posilovací dávku proti covidu-19 u nás dostala zhruba třetina z 6,8 milionu dosud očkovaných lidí. Válek nedávno upozornil na to, že podle dat z Dánska a Velké Británie očkování funguje také na omikron.

Testování žáků na základních a středních školách

S novým rokem začne i plošné testování na základních a středních školách i konzervatořích. Antigenním testem se v prvních dvou týdnech preventivně otestují v pondělí a čtvrtek jak žáci, tak i všichni zaměstnanci škol bez ohledu na to, zda jsou očkovaní.

Podle stávajících plánů ministerstva by mělo testování pokračovat i v dalších týdnech, už ale jen jednou do týdne. Pro tyto účely vláda na svém jednání [29.12.] již odsouhlasila nákup dalších 14 milionů AG testů pro školy. Měly by vystačit na testování dvakrát týdně. Jejich dodání se očekává v únoru a březnu. Zakázku Správa státních hmotných rezerv [SSHR] vypsala dnes odpoledne. V nákupním systému má zaregistrováno 44 firem, které nyní mají na poslání nabídek čas do 10. ledna. Protože skončil nouzový stav, již se jedná o běžnou veřejnou zakázku.

Ministerstvo školství také navrhuje, aby už do budoucna nemusela každý nákup antigenních testů schvalovat vláda, ale podle potřeby je nakupovala přímo SSHR. Potřebná by k tomu ale byla změna legislativy, konkrétně takzvaného pandemického zákona.

Vakcína Janssen si žádá přeočkování po dvou měsících

Kabinet má dále v plánu s účinností od 17. ledna 2022 zavést povinné testování v zaměstnání. Taktéž bez ohledu na očkování se budou na koronavirus dvakrát do týdne testovat všichni zaměstnanci. Přesné podmínky projedná vláda ještě se zástupci tripartity.

Certifikáty o očkování zkrátí platnost od 1. února 2022

Certifikáty o očkování proti covidu-19 budou platit pouze devět měsíců až od 1. února. Původně ministerstvo zdravotnictví avizovalo, že změna nastane již od ledna. Nyní vychází z nařízení Evropské komise, která platnost od 1. února zavádí pro všechny členské státy. Po devíti měsících od dokončeného základního očkování se platnost certifikátu prodlouží až po podání posilovací dávky.

„Posunutím zkrácení platnosti očkovacích certifikátů z ledna na únor získáme čas, který využijeme k podání posilující dávky co největšímu počtu osob. A také pro přesné stanovení podmínek pro osoby, které z jakéhokoliv důvodu nemohou dostat posilující dávku,“ uvedl mluvčí MZ ČR Ondřej Jakob.

K přeočkování se v Česku používají jen mRNA vakcíny

Pro úplnost dodejme, že platnost očkovacích certifikátů nebyla zprvu časově omezená. Po několika měsících se zkrátila na čtyři roky, jak nyní očkovaným ukazuje i aplikace o podaném očkovaní zvaná Tečka. Od 1. února 2022 by pak měla aplikace zčervenat všem očkovaným, u nichž od dokončení základního očkování uběhlo devět měsíců a jsou starší 18 let. Stávající vakcíny k přeočkování totiž Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] schválila zatím pouze pro osoby starší 18 let.

–ČTK/VRN–

2 KOMENTÁŘE

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here