Nepřidali jste dost, kritizují vládu odbory ve zdravotnictví

5
4929
odbory
Odbory ve zdravotnictví a sociálních službách sice kvitují přístup ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09], ale odmítají rozhodnutí celé vlády nepřidat plošně všem pracovníkům ve zdravotnictví a sociálních službách. / Foto: Úřad vlády ČR

Odbory ve zdravotnictví a sociálních službách kritizují novou vládu. Ta dle nich zdravotníkům nepřidala dost peněz. Vadí jim i to, že některé profese ve zdravotnictví a sociálních službách nedostanou přidáno vůbec.  

„Vyzýváme vládu, aby při přípravě státního rozpočtu své rozhodnutí ohledně platů státních úředníků a dalších zaměstnanců veřejných služeb přehodnotila. Za velmi rizikové v našem resortu považujeme zvláště nezvýšení platů zaměstnancům hygienické služby. Jejich role je v boji s pandemií nemoci covid-19 nezastupitelná a motivace velmi nízká,“ uvádějí zástupci Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR [OSZSP ČR] ve své tiskové zprávě.

Vláda zkrouhla valorizace platů ve veřejné sféře i Antivirus

V ní sice i kvitují přístup ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09], který se s odbory sešel a podpořil dohody pro zdravotníky a zdravotnictví, ale odmítají rozhodnutí celé vlády nepřidat plošně všem ve veřejných službách.

700 Kč pro zdravotníky je málo, 0 pro ostatní nepřijatelná

V případě zdravotnictví pak uvádějí: „Celkový výsledek […] neodpovídá dohodnutému navýšení. S politováním konstatujeme, že se tarifní platy ošetřovatelkám, sanitářům a dalším zdravotníkům zařazeným do 7. platových tříd zvýší jen o 700 korun místo o dohodnutých 1400 korun.“

Průměrný plat lékařů byl loni 93 658 Kč, sester 53 468 Kč

Za ještě horší pak považují nezvýšení platů nezdravotníků. Tvrdí, že uklízečky, kuchaři, údržbáři a také technicko-hospodářští pracovníci už ani loni neměli zvýšené platy. Což je pro udržení těchto pracovníků ve zdravotnictví dle odborářů velmi špatný vzkaz.

Lékaři chtějí další mimořádné odměny kvůli covidu-19

„O navýšení platů pro uvedené profese budeme jednat s managementy nemocnic. Budeme hledat shodu na navýšení odměn za práci prostřednictvím kolektivních smluv. Úhradová vyhláška pro rok 2022 dohodnuté navýšení platů umožňuje,“ uvádí OSZSP ČR ve zprávě.

Vláda nevede standardní sociální dialog, tvrdí odbory

Odboráři ve zdravotnictví a sociální péči dále vyzvali vládu, aby zahájila standardní sociální dialog. Což se podle nich ale nestalo.

„Předpokládali jsme, že vláda naváže kvalitní sociální dialog. A že v jeho rámci budou vysvětlené předcházející dohody k navýšení platů zdravotníků, zaměstnanců v sociálních službách, pracovníků v kultuře, policistů, vojáků, hasičů, hygieniků, úředníků a všech dalších. Bohužel k jednání za všechny oblasti nedošlo. Uzavřené dohody byly novou vládou naplněné pouze částečně,“ tvrdí.

HK ČR: 10% zvýšení platů ve zdravotnictví je nemravné

Jako největší problém odbory pak vnímají, že určité profese už druhým rokem nedostanou na svých tarifech žádné zvýšení platů. Stát a další veřejnoprávní instituce přitom podle nich nemohou fungovat bez toho, aby někdo uklidil nebo uvařil.

„Stagnace platů hygieniků a dalších úředníků, umělců, kuchařů, údržbářů, uklízeček a dalších profesí se při plánované inflaci a růstu cen energií negativně dotkne tisíců rodin,“ argumentují s tím, že stát stejně tak podpoří nízkopříjmové skupiny jiným způsobem.

–DNA–

5 KOMENTÁŘE

  1. Průměrný plat v soukromé sfoře bude letos okolo 39000 Kč. Nevím, co lékařům a sestrám nelíbí. Pokud si myslím, že mají málo, tak ať jsou dělat do soukromé sféry jistě tam dostanou tolik kolik si zaslouží. Osobně jsem pro snižování a ne pro zvyšování platů lékařů. Jejich průměrný plat je o cca 138% vyšší než v průměr v soukromé sféře. A to žijí z přerozdělení.

  2. Průměrný plat v soukromé sféře bude letos okolo 39000 Kč. Nevím, co se lékařům a sestrám nelíbí na jejich mzdách. Pokud si myslím, že mají málo, tak ať jdou dělat do soukromé sféry, tam jistě tam dostanou tolik, kolik si zaslouží. Osobně jsem pro snižování jejich platů a ne pro zvyšování. Průměrný plat léařů je o cca 138% vyšší než v průměr v soukromé sféře. A to žijí z přerozdělení.

  3. Já se zvyšovánim platů zdravotnikum, učitelum nemám problém…ani že je to na úkor všech ostatních….ale jestliže nejsou schopni vnímat společenskou a ekonomickou situaci, kdy veřejné finance jsou v háji, a budou žádat nesmyslné navyšování, to nepochopim. Jako živnostník/řemeslník to vyřešim takto-zákazníci z řad zdravotníků a učitelů budou platit dvojnásobnou hodinovou taxu než všichni ostatní.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here