Operace žaludku pomáhá obézním. Navíc ji hradí pojišťovna

0
18684
zaludku
Ilustrační foto: Pixabay.com

V Česku je obézní 28 procent dospělé populace. Pro mnohé z obézních pacientů je vysvobozením takzvaná bariatrická operace žaludku. Tu zdravotní pojišťovny hradí lidem s BMI nad 40.

Šanci na úhradu operace žaludku ze zdravotního pojištění mají i obézní pacienti s BMI [index tělesné hmotnosti] nad 35 v případě, že u nich lékař potvrdí ještě další závažné onemocnění. Nejčastěji cukrovku, kardiologické či kloubní onemocnění.

„Riziková je obezita při hodnotách BMI nad 35. Často je doprovázena celou řadou závažných chorob, jako je cukrovka II. typu, srdeční a cévní onemocnění, problémy s pohybovým aparátem či dokonce rakovinou,“ vysvětluje Martin Haluzík z Centra diabetologie IKEM.

Kde začíná nadváha a obezita určuje hodnota BMI

BMI si každý může zjistit tak, že svou hmotnost v kilogramech vydělí druhou mocninou své výšky [v metrech]. Index v rozmezí 18,5 až 25 značí normální „zdravou“ hmotnost, výsledek nad 25 do 30 pak nadváhu a BMI nad 30 znamená obezitu. Ta se dále dělí na mírnou, střední a extrémní. Lékaři pracují ještě s dalšími hodnotami. Sledují například rozmístění tělesného tuku v těle. Přičemž určující je hlavně obvod pasu pacienta.

  • 1. stupeň obezity [mírná obezita]: BMI 30 až 35
  • 2. stupeň obezity [střední obezita]: BMI 35 až 40
  • 3. stupeň obezity [extrémní obezita]: BMI nad 40

Chirurgická úprava žaludku, takzvaná bariatrická operace, přichází na řadu pokaždé, když selžou předchozí způsoby léčby obezity. Jich lékaři vždy kombinují hned několik. Pacientům předepisují takzvaná antiobezitika, upravují jídelníček, doporučují pravidelný pohyb a také spánek. Některým obézním pacientům se ale ani po zavedení takových změn nedaří dostat na hmotnost, která by neohrožovala jejich zdraví. Až pak přichází na řadu chirurgická úprava žaludku, tedy bariatrická operace.

Bariatrická operace se provádí laparoskopicky

Bariatrická operace je chirurgický zákrok, při kterém se zmenší objem žaludku a odstraní se buňky zodpovědné za vylučování takzvaných „hormonů hladu“. Jde tedy o operaci malého rozsahu, kterou chirurgové provádí laparoskopicky. Po operaci pacientovi na břiše zůstávají jen menší jizvičky.

„Tímto způsobem se odstraní přibližně 80 procent objemu žaludku a jeho zbytkový obsah se zmenší z 300 mililitrů na asi 150 až 180 mililitrů. Člověk se zmenšeným žaludkem začne přijímat méně potravy a i se rychleji zasytí. Ostatní funkce orgánu zůstanou beze změny,“ říká Mojmír Kasalický z Chirurgické kliniky Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

M. Matoulek: Obezitu s infarkty vidíme už i u třicátníků

Podle jeho slov je prvotním cílem bariatrické operace redukce tělesné hmotnosti a následné zlepšení metabolického stavu pacienta. Tvrdí, že až u 70 procent pacientů dochází po bariatrické operaci k lepším výsledkům v léčbě diabetu II. typu. To ale jen za předpokladu dodržování nastaveného jídelníčku a správného životního stylu.

„Většině pacientů po operaci ustoupí problémy spojené s nadváhou, sníží se jim tlak, zmírní bolesti kloubů a upraví se hodnoty cukru v krvi. V některých případech se dokonce zmírní natolik, že můžeme vysadit léky na léčbu cukrovky,“ říká Martin Haluzík.

VFN v Praze plánuje otevřít první XXL centrum v Česku

Jeho slova potvrzuje mladý pacient Martin, kterému se díky operaci žaludku podařilo zhubnout 60 kilogramů. Bariatrická operace, které se zprvu obával, mu přinesla mimo zhubnutí i další benefit.

„Změnilo se tím hodně. Základní změna je, že nejsem otrokem léků. Dnes beru pouze jeden na snížení tlaku. Před operací jsem užíval devět léků. Změnily se mi i chutě. Dříve jsem navštěvoval restaurace s rychlým občerstvením, dnes mi smažená jídla vůbec nedělají dobře,“ vypráví Martin.

Lékaři upravují žaludek vícero způsoby

Žaludek obéznímu pacientovi upravují chirurgové několika metodami. Zatímco před pár lety u nás lékaři prováděli častěji takzvanou bandáž žaludku [umístění kroužku na žaludek], dnes se podle nich od této metody ustupuje. Zjistilo se totiž, že po deseti letech se pacienti vrací ke své původní váze, protože se s úpravou naučili nakonec žít.

„Žádná metoda úpravy žaludku není ideální. Některé postupně mizí, některé naopak narůstají. Dnes je nejpopulárnější metoda, a ve světě se nejčastěji používá, takzvaná sleeve resekce žaludku,“ říká Mojmír Kasalický.

Obezita je nemoc, tvrdí Mojmír Kasalický z ÚVN

Podle něj tvoří tato metoda více než 60 procent ze všech bariatrických operací současnosti. Princip této úpravy je, že se nenávratně odstraní velká část žaludku [80 až 85 %]. Tím se změní jeho objem, sníží se i hladina ghrelinu a pacient má menší chuť k jídlu. Navíc lékaři zjistili, že se takto upravený žaludek i rychleji vyprazdňuje.

Jinou metodou je pak takzvaný žaludeční bypass, kdy se z horní části žaludku vytvoří kapsa, přemostí se tenké střevo a žaludek se vyřadí z pasáže stravy. Z žaludku teče pouze žaludeční šťáva. Při této metodě se část žaludku neodstraňuje, ale jeho část je takzvaně vyřazena z provozu a neúčastní se na trávení. I tato metoda je podle lékařů úspěšná při redukci hmotnosti a následně vede ke zlepšení celkového zdravotního stavu pacienta. V některých případech dochází dokonce k remisi diabetu 2. typu.

Obézními se v Česku stávají už i předškolní děti

„Pokles hmotnosti ve třech letech je výrazný a trvalý. Klinický i metabolický stav se zlepšuje u většiny pacientů,“ říká Kasalický.

U extrémně obézních pacientů u nás mají lékaři možnost ještě druhého zákroku. Tím je operativně přerušit dvanácterník. Tento výkon smějí provést pouze pacientům, u kterých k redukci hmotnosti nestačila první metoda úpravy žaludku.

Více obézních pacientů znamená více operací žaludku

Úpravu žaludku v Česku zajišťuje 15 specializovaných pracovišť. Operace je plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Ne ale každý pacient je ale pro tento typ operace vhodný. Základním kritériem pro doporučení operace je, aby měl pacient BMI nad 35 a k tomu přidružené onemocnění. Často například diabetes, vysoký krevní tlak, bolesti kloubů a zad. Při posuzování pacienta k výkonu lékaři hodnotí také jeho psychickou kondici.

V důsledku přibývání obézních lidí lékaři odhadují, že porostou i počty vykonaných bariatrických operací. Podle statistických údajů se tak už dokonce děje. Zatímco v roce 1999 v Česku chirurgové provedli celkem 170 bariatrických operací, v roce 2006 už jich bylo 586 a v roce 2008 bezmála 800. Nyní už u nás ročně podstoupí chirurgickou úpravu žaludku zhruba dva tisíce obézních pacientů.

Zdravotníci poukazují na boom obezity a nadváhy v ČR

Podle odborníků je i přes rostoucí počty vykonaných bariatrických operací tento typ účinné léčby málo využívaný. Důvod jsou pochybnosti některých lékařů i pacientů k operativnímu výkonu, který podle nich není nezbytně nutný. Další důvod jsou omezení v úhradách ze strany zdravotních pojišťoven. Každé pracoviště, které bariatrické operace zajišťuje, má totiž pevně dané limity úhrad ze strany zdravotních pojišťoven. Proto se v praxi stává, že na konci roku už zařízení bariatrické operace kvůli vyčerpání těchto limitů neprovádí.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here