Obezita je nemoc, tvrdí Mojmír Kasalický z ÚVN

0
1257
Mojmir_Kasalicky
Foto: Ústřední vojenské nemocnice v Praze

Od roku 1980 se počet obézních lidí v Evropě ztrojnásobil. Obezita se dnes ale dá úspěšně léčit i prostřednictvím bariatrické operace, při níž dojde k úpravě žaludku. Více o této možnosti v rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz říká Mojmír Kasalický z Chirurgické kliniky Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Mnohý se ptá, proč je obezita léčena chirurgicky, když lidé mohou zhubnout sami?

Obezita je nemoc. Jde opravdu o chronické onemocnění, které se vrací stejně jako jiná onemocnění, jako například nespecifické záněty střevní. Obezita je skutečně chronické onemocnění dané metabolismem a dané zevním toxickým prostředím. Podívejte se na reklamy v televizi. To jsou samá kalorická jídla. Není vůbec prezentována zdravá strava, vůbec nic. Nikde se nic zdravého neprezentuje, žádná zdravá strava, jenom vysokoenergetické tyčinky, vysokoenergetická strava. A to je špatně.

Bariatrickou operaci ročně podstoupí zhruba dva tisíce pacientů. Kolik z nich je v léčbě úspěšných a trvale zhubnou?

Dlouhodobě zhruba 60 až 70 procent. Není to ale jenom o té operaci. Jde o to, že ta operace pomáhá pacientovi změnit celý svůj životní styl. A to je nejtěžší v životě každého člověka – změnit svůj dosavadní zaběhlý životní styl. A většina z pacientů to zvládne.

Jak dlouho bariatrická operace trvá?

Záleží na stavu operovaného pacienta. Když má pacient 180 kilogramů tak to trvá déle, než když má 120 kilogramů. Ideální je, když mají pacienti BMI kolem 40 až 45, oni výrazně zhubnou, dostanou se pod těch 35. Ale i když má někdo BMI 60 a dostane se na 40, kde ostatní začínají, tak je to obrovský benefit i co se týče klinického stavu. Jinak operace trvá hodinu až dvě hodiny, je to individuální.

Bariatrická operace pomáhá lidem trpícím obezitou

Jak dlouho trvá rekonvalescence pacienta po operaci?

Rekonvalescence je velice rychlá. Když proběhne výkon laparoskopicky a nepřidá se nějaká komplikace, protože každý chirurgický výkon má určité procento komplikací, tak ta rekonvalescence trvá čtrnáct dní až tři neděle.

Pacient je v pracovní neschopnosti?

Ano, je to stejné jako u ostatních operací. Je to diagnóza, onemocnění. Stejně jako například operace žlučníku.

Změna chutí pacienta po úpravě žaludku

Pacienti po výkonu tvrdí, že se jim výrazně změnili jejich chutě? Prý nemají chuť především na smažená jídla. Čím to?

Pravděpodobně jim to smažené nedělá dobře. Přeci jenom jak se přemostí část toho tenkého střeva, tak když snědí příliš tučné jídlo, mohou mít obtíže, i průjem. Měl jsem i pacienty, kterým se po výkonu naprosto změnily jejich chutě. To, co jim dříve chutnalo, už nechtějí. Proč k tomu dochází ale nevíme.

Jsou i jiné možnosti, mimo chirurgický zákrok, které pomohou pacientovi výrazně zhubnout a zlepšit jeho zdravotní stav?

Ano. Jsou určité léky, které dokáží zredukovat hmotnost pacienta, ale pouze jenom o pět až osm procent. Pacient tak zhubne například osm kilogramů za rok, ale vysadíte tu léčbu a v tu chvíli je pacient zpátky na své původní váze. To je klasický jojo efekt. Ta léčba je sice teď účinná. Přicházejí i nové medikamenty a není to ani levné, pacient si to musí hradit. Ale jakmile léčbu vysadí, váha je zpátky.

V ČR není obezita u dětí operována

Počty obézních dětí u nás přibývají a zřejmě budou přibývat i v budoucnu. Upravujete žaludek i dětským pacientům?

Věková hranice pro bariatrickou operaci je u nás v rozmezí 18 let až 60 let. Ve světě se u těžce obézních dětí, například v Izraeli provádějí podobné výkony i u dětí, ale u nás nikoliv.

Jsou bariatrické operace plně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění?

Ano. Stoprocentně jsou hrazeny čtyři základní operace, především ty žaludeční bypassy a tubulizace žaludku. Ale ten limit těch operací je dán na jeden rok. A my bychom potřebovali, aby to bylo dvojnásobné množství než dnes. Nemusí to být hned, skokově. I tak to ale bude strašně málo.

Jak dlouho pacient na takovou operaci čeká?

Záleží na pracovišti, je to různé. Na začátku roku je to lepší. Systém zdravotnictví v Česku je takový, že každé zdravotnické zařízení to má nasmlouváno jinak.

Veronika Táchová

prof. MUDr. Mojmír Kasalický, CSc. vystudoval Fakultu všeobecného lékařství UK v Praze v letech 1979-1985, promoval v červnu roku 1985 v Praze. Od roku 1985 do 2008 pracoval na I. chirurgické klinice 1.LF UK a VFN v Praze. Od roku 2009 pracuje na Chirurgické klinice 2.LF UK a ÚVN v Praze. Jeho hlavním profesním zaměřením je abdominální chirurgie se zaměřením na chirurgickou léčbu obezity a miniinvazivní chirurgie včetně adrenalektomií, dále pak chirurgická léčba onemocnění slinivky břišní a jater.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here