Nadměrné vypadávání vlasů neboli alopecie [A] u nás trápí až polovinu dospělé populace. A alopecia areata [AA], při níž vypadávají i řasy, obočí a chlupy dokonce postihuje i děti. Dobrou zprávou je, že AA lze léčit.

Alopecia areata se v Česku dotýká několika tisíců osob. Nemoc navíc nezpůsobuje „pouze“ vypadávání vlasů na hlavě, ale veškerého ochlupení vůbec. To znamená, že nemocní přicházejí i o chlupy, řasy a obočí.

„Jedná se o autoimunně podmíněné onemocnění, kdy bílé krvinky likvidují růstovou zónu vlasů. Nemoc může být provázána s dalšími autoimunitními chorobami, jako je například onemocnění štítné žlázy,“ říká dermatolog a venerolog a ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady [FNKV] Petr Arenberger.

Nemoc se zpočátku projevuje vypadáváním vlasů na hlavě nebo ztrátou fousů u mužů. Holá místa mají obvykle tvar menších kruhů a mohou se dále rozšiřovat. Někteří pacienti postupně přijdou o veškeré ochlupení. Následkem toho jsou často pod psychickým vypětím, stydí se za sebe a ztrácí sebevědomí. To se pak negativně promítá do jejich osobního i pracovního života. Dobrá zpráva je, že přichází nová cílená léčba malými molekulami, která dokáže tlumit zánět a reakci způsobující ztrátu vlasů a chlupů. Na rozdíl od jiných metod ale působí jen tam, kde má. Netlumí celkovou aktivitu imunitního systému.

Vypadávání vlasů trápí muže i ženy

V praxi se lékaři ale nesetkávají pouze s nemocí alopecia areata, ale i s dalšími typy alopecie, neboli vypadávání vlasů. Nejčastějším typem je mužská plešatost, která postihuje téměř polovinu mužů starších 40 let. Výjimkou nejsou ale ani ženy. I ty, především pak ve vyšším věku, řeší vypadávání vlasů. Jen v období přechodu se s nadměrným vypadáváním vlasů potýká až třetina z nich.

Příčin vypadávání vlasů může být několik. Může jít o dědičnost, hormonální výkyvy, poruchy štítné žlázy, chronické či infekční onemocnění. Ztráta vlasů může být spojena dokonce i s užíváním nějakého léku nebo i užíváním hormonální antikoncepce. Na kondici vlasů se významně podepisuje nezdravý životní styl, nadměrný stres a nedostatek spánku.

Až 90 procent žen se s nadměrným úbytkem vlasů setkává v období po porodu. Pak jde o takzvanou poporodní alopecii, kterou způsobují hormonální změny v těle ženy. Většinou jde o dočasný problém, který do jednoho roku od porodu zmizí. Lékaři doporučují v tomto období věnovat péči o vlasy a pokožku hlavy zvýšenou péči, užívat šetrnou vlasovou kosmetiku a vhodná je i masáž hlavy či vlasové zábaly.

Alopecie a průmysl, jenž dohání to, co příroda bere

Pro muže je typickým znakem takzvaná hippokratovská pleš a kouty, u žen zase široká pěšinka na temeni. Ani tito lidé se ale nemusí však se svým trápením smířit. Stačí, když si zaplatí za odbornou léčbu. K dispozici jsou kromě transplantace vlasů i léky. Ty tlumí enzym ve vlasových folikulech, a tím podporují přeměnu neaktivní formy mužského pohlavního hormonu testosteronu v aktivní. Objevují se už i informace o novém výzkumu, který pro podporu růstu vlasů využívá mezoterapii. Tedy vstřikování malého množství roztoku z kmenových buněk pod kůži pomocí automatické “pistole”.

O vlasu je dobré vědět…

Zdravý člověk má na své hlavě až 600 vlasů na cm2 a celkem 100 tisíc až 150 tisíc vlasů. Jejich hustota je však velmi odlišná. Významně ji ovlivňuje věk, pohlaví i životní podmínky, které člověka obklopují. Každý vlas je z 97 procent tvořen proteiny a pouze ze tří procent tekutinou. Silný vláknitý protein keratin vlas posiluje a voda jej hydratuje. Během jednoho dne vyroste vlas v průměru o 0,35 mm, tloušťka vlasu bývá v rozmezí 50 až 70 mikrometru [μm]. Vlasové folikuly [tkáň, z níž vlas vyrůstá] se vyvíjejí již ve třetím měsíci gravidity, novorozenec se rodí již s finálním počtem folikulů. To znamená, že jejich počet není možné během života zvýšit. Naopak s přibývajícím věkem jejich počet ubývá.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here