Celoplošná epidemie chřipky v Česku skončila. Ve srovnání s minulým týdnem ubylo nemocných s akutními respiračními infekcemi [ARI] včetně chřipky o 7,3 procenta. Na 100 tisíc obyvatel připadá 1 226 nemocných. Nemocných ubývá už čtvrtý týden v řadě. Epidemie chřipky si vyžádala 50 obětí na životech.

„Počet pacientů s chřipkou i nadále klesá a plošná epidemie chřipky v Česku již odezněla. Epidemická ohniska jsou již pouze lokálního charakteru,” uvedla ke stavu nemocných v 10. kalendářním týdnu Hlavní hygienička České republiky Eva Gottvaldová.

A jako každý týden, když je epidemie chřipky v Česku, doporučila, aby se lidé vyhýbali větším uskupením a dodržovali základní hygienická pravidla. To znamená, kýchali do kapesníků a pravidelně si myli ruce. Především pak po cestě hromadnou dopravou.

V letošním roce vypukla epidemie chřipky v Česku na konci ledna a trvala zhruba jeden měsíc. To se nijak nevymyká každoročnímu výskytu epidemie akutních respiračních infekcí. Loni byla celoplošná chřipková epidemie vyhlášena 1. února a trvala až do 8. března.

V letošní chřipkové sezoně lékaři státu ohlásili podle posledních údajů [do 28. 2.] 250 případů chřipkové infekce se závažným průběhem. V těchto případech nemocní skončili v nemocnici na jednotkách intenzivní péče. Doposud na následky chřipky v letošní sezoně zemřelo 50 pacientů.

Konec epidemie chřipky v Česku a koronavir

Snížení počtu nemocných ARI a konec plošné epidemie chřipky v Česku by podle vyjádření náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly mělo usnadnit testování na nový typ koronaviru. Podle Romana Prymuly je totiž po odeznění epidemie možné testovat všechny případy s podezřením na nákazu koronavirem.

To bylo právě v období vysokého výskytu chřipek a nachlazení u populace nemožné. V Česku je aktuálně potvrzena nákaza novým typem koronaviru u 21 osob.
Počty nemocných akutními respiračními infekcemi v ČR
Kalend. týden 1. týden 2. týden 3. týden 4. týden 5. týden 6. týden 7. týden 8. týden 9. týden 10. týden
2020 657 1051 1122 1452 1865 1896 1608 1422 1323 1226
2019 840 1096 1158 1447 1715 1757 1684 1452 1316 1138
[Zdroj: MZ ČR]

Karlovarský kraj

I přesto, že celoplošná chřipková epidemie v ČR v 10. kalendářním týdnu skončila, tak v Karlovarském kraji počet nemocných ARI mírně narostl. Na 100 tisíc obyvatel tam připadá 1 258 nemocných. Oproti minulému týdnu jde o zhruba 10% nárůst.

Podle vedoucí oddělení protiepidemického Krajské hygienické stanice Karlovy Vary Jiřiny Vaňové může být za zvýšením nemocnosti v kraji to, že měly děti v tomto regionu v minulém týdnu jarní prázdniny. Nejvyšší nemocnost byla v okrese Cheb, kde na 100 obyvatel připadalo 1 622 nemocných. Nejnižší v okrese Sokolov s 920 nemocnými na 100 tisíc obyvatel. V okrese Karlovy Vary byla nemocnost 1 226 na 100 tisíc obyvatel. Oproti minulému týdnu klesla nemocnost na Karlovarsku a Sokolovsku, ale vzrostla na Chebsku.

V posledním týdnu hygienici v Karlovarském kraji potvrdili 17 nových případů chřipky. V letošní sezoně tak jde už celkem o 100 potvrzených případů chřipky, zejména v dospělé populaci. Pět lidí na následky chřipkového onemocnění v kraji zemřelo.

Středočeský kraj

Nemocných s ARI včetně chřipky mírně přibylo i ve středních Čechách. Středočeští hygienici hlásí 0,5% nárůst nemocnosti. Na 100 tisíc obyvatel tak ve Středočeském kraji připadá 1 079 nemocných. Celkem 24 pacientů v kraji mělo od začátku chřipkové sezony závažný průběh nemoci a šest lidí v souvislosti s onemocněním chřipky zemřelo.

„Celková nemocnost činila 1 079 onemocnění na 100 tisíc obyvatel. Nejvyšší nemocnost byla v okrese Příbram, nejnižší v okrese Mělník,” uvedla ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygienické stanice Lilian Rumlová.

Doplnila, že ve Středočeském kraji ubylo případů chřipky o 46 procent, a to na 36 případů onemocnění na 100 tisíc obyvatel.

Jihočeský kraj

Pacientů s ARI a chřipkou v Jihočeském kraji v posledním týdnu nepatrně ubylo. Na 100 tisíc obyvatel v kraji připadá 1 344 nemocných. Jde o 1,5% pokles ve srovnání s předešlým týdnem, kdy na 100 tisíc obyvatel v kraji připadalo 1 364 nemocných. I přes mírný pokles nemocnosti však na jihu Čech stále trvá chřipková epidemie.

„Ve věkové kategorii předškoláků oproti minulému týdnu vzrostl výskyt o 3,3 procenta na 4 395 případů,” uvedla ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Nejvyšší nemocnost je v okrese Český Krumlov, kde na 100 tisíc obyvatel připadá 1 622 nemocných, dále na Písecku kde je 1 552 pacientů na 100 tisíc obyvatel. Naopak nejméně nemocných hygienici potvrdili na Českobudějovicku [1 163 případů na 100 tisíc obyvatel].

Liberecký kraj

Nemocnost v Libereckém kraji poklesla o 3,8 procenta a v kraji připadá na 100 tisíc obyvatel 1 530 nemocných. Nemocnost v Libereckém kraji sice klesá již druhý týden po sobě, ale stále je pod hranicí epidemie. Za limitní považují hygienici 1 600 až 1 800 případů na 100 tisíc obyvatel.

„K největšímu poklesu došlo v okrese Česká Lípa. Nejvyšší nemocnost je v dětské kategorii do 5 let,“ uvedla tisková mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

V nemocnicích v kraji i nadále platí zákaz návštěv. Od začátku roku v souvislosti s chřipkou zemřelo v Libereckém kraji pět osob.

„V tomto týdnu bylo v kraji laboratorně potvrzeno dalších 28 případů chřipky a od září 2019, kdy začala chřipková sezona, jich tak je už 197. V drtivé většině šlo o vir typu A,“ uvedla Zuzana Balašová.

Hospitalizace byla nutná u 135 nemocných, v sedmi případech bylo onemocnění závažné.

Plzeňský kraj

Pozitivní zprávy přicházejí i z Plzeňského kraje, kde oproti minulému týdnu klesla nemocnost o 14 procent. Na 100 tisíc obyvatel je nyní v kraji 949 nemocných.

„Nejvýraznější pokles nemocnosti je v okresech Plzeň-město, Plzeň-sever a Plzeň-jih, kde jsou tento týden jarní prázdniny. Prázdniny vždy výsledné údaje o nemocnosti ovlivní. Nemocní lidé totiž často nejdou k lékaři, ale vyléčí se sami doma,“ uvedla Jitka Skálová z Krajské hygienické stanice v Plzni.

Například na jižním Plzeňsku, kde byla do minulého týdne nejvyšší nemocnost v kraji, nyní klesla nemocnost o 44 procent. Zatímco minulý týden tam bylo 1 389 nemocných na 100 tisíc obyvatel, nyní je to v přepočtu 780 nemocných.

Nemocnost v tomto týdnu klesla ve čtyřech ze sedmi okresů kraje. Na Domažlicku, Klatovsku a Tachovsku naopak stoupla, a to až o 21 procent v okrese Tachov, kde je nyní největší podíl nemocných v kraji. Na 100 tisíc obyvatel je tam 1 143 nemocných.

Moravskoslezský kraj

V Moravskoslezském kraji je v tomto týdnu 1 229 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Oproti minulému týdnu se tak počet nemocných v kraji výrazně snížil, a to zhruba o 15 procent. V kraji bylo v tomto týdnu potvrzeno pět nových případů chřipky se závažným průběhem.

Nejvyšší počet nemocných byl hlášen z okresu Opava. Na 100 tisíc obyvatel tam připadá 1 538 nemocných. Nejvíce jsou nemocné děti do věku pěti let.

„Na lékařský službách první pomoci se podíl osob ošetřených pro akutní respirační infekce pohyboval v rozmezí od 10,8 do 33,3 procenta,” uvedla krajská hygienička Pavla Svrčinová.

U závažných případů chřipky šlo o pacienty od 22 do 72 let, čtyři ženy a jednoho muže, kteří museli být hospitalizováni na oddělení ARO a JIP. Ani jeden z hospitalizovaných nebyl proti chřipce očkován.

Pardubický kraj

V Pardubickém kraji se počet nemocných snížil na 1 139 případů na 100 tisíc obyvatel, což je o šest procent méně než v předchozím týdnu.

„Nejvíce jsou nemocné děti do pěti let a věková skupina od šesti do 14 let. Ve vyšších věkových kategoriích je chorob méně,“ uvedla Marta Pavlová z Krajské hygienické stanice.

Společnost Nemocnice Pardubického kraje ve čtvrtek zakázala návštěvy na všech odděleních lůžkové péče svých pěti nemocnic. Jako důvod uvedla šíření onemocnění Covid-19 v Evropě, zejména v Itálii, a jeho výskyt v České republice. Zákaz návštěv platí i v Lůžkovém a sociálním centru pro seniory v Chrudimi.

I další sociální zařízení v kraji vyzvala návštěvníky, aby dbali hygienických pravidel. Při vstupu do zařízení použili dezinfekční gel a za svými blízkými nechodili v případě jakékoli zdravotní indispozice.

Jihomoravský kraj

Zhruba o devět procent v tomto týdnu ubylo nemocných v Jihomoravském kraji. Na 100 tisíc obyvatel tam připadá 1 499 nemocných, v minulém týdnu jich bylo 1 641. Počty nemocných tak odpovídají stavu před dvěma týdny po jarních prázdninách.

Nejvíce nemocných je dle tamních hygieniků stále na Hodonínsku, kde je 1 940 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Nejvíce jsou v kraji nemocné děti ve věkové skupině do pěti let.

„V Jihomoravském kraji bylo od začátku sezony zaznamenáno jedenáct případů chřipky s velmi závažným průběhem, z nichž tři skončily úmrtím,“ uvedla vedoucí protiepidemického odboru Renata Ciupek.

Chřipková epidemie naplno propukla v kraji v první polovině února, kdy nemocnost překonala hranici okolo 1 700 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here