Radní města Brna vyhlásili výběrové řízení na ředitele tamější Úrazové nemocnice [ÚN]. Novinářům to řekl náměstek brněnské primátorky Petr Hladík [KDU-ČSL]. Úrazová nemocnice v Brně je již pátým rokem řízena Zdeňkem Buštíkem. Ten zatím ale neví, zda se do výběrového řízení přihlásí. 

Úrazová nemocnice v Brně je od začátku roku 2009 pod správou Statutárního města Brna. Základním úkolem ústavu je specializovaná léčebně preventivní péče a vědeckovýzkumná činnost v oboru celé traumatologie a speciální chirurgie. Důvod, proč se radní rozhodli hledat jejího nového ředitele, je podle vyjádření zástupců města ekonomická situace nemocnice a přístup ke koronaviru. Podle Petra Hladíka chce koalice po určitých periodách dělat výběrová řízení i na další ředitele příspěvkových organizací.

Co se nelíbilo radním

V noci na sobotu byly v Brně Američanka a její kamarádka z Ekvádoru, u kterých se později v Praze potvrdila nákaza koronavirem. Podle Petra Hladíka byly ženy v Úrazové nemocnici v Brně, kde na možný problém upozornily. Dle jeho slov je personál poslal nejspíš taxislužbou na infekční oddělení ve Fakultní nemocnici Brno, kam ale nedojely. Petr Hladík upozornil, že Úrazová nemocnice nemá možnost nechat si nakažené pacienty, ale že je jasně daný postup, jak u podezřelých případů postupovat a pacienty převézt záchrannou službou, což se v dané chvíli nestalo.

Proti tomu se ovšem ohradilo vedení nemocnice. Její ředitel Zdeněk Buštík uvedl, že v nemocnici byly tři anglicky hovořící ženy, nijak ale neprokázaly totožnost.

„Žádaly informaci o možnosti vyšetření na koronavirus, přičemž nejevily žádné zjevné klinické příznaky choroby. Bylo jim vysvětleno, že takové vyšetření není paušální a v případě potíží byly odkázané na Fakultní nemocnici Brno,” vysvětlil Zdeněk Buštík.

Podle něj na chodbě ženy komunikovaly nejprve se sestrou a pak s lékařkou. Než se personál vrátil s ochrannými pomůckami pro případ vyšetření, ženy už dle jeho slov na chodbě nebyly.

Hospodaření Úrazové nemocnice

Zástupci Brna ale nejsou spokojeni ani s ekonomickou situací nemocnice, které město dává ročně příspěvek v desítkách milionů korun. Město chtělo snížit od roku 2016 do letoška příspěvek z 60 na 20 milionů korun.

„Do roku 2018 se nám to dařilo, loni už měl být příspěvek jen 30 milionů a realita byla 64 a letos namísto 20 milionů 40,” uvedl Petr Hladík.

Podle něj se sice platby dvakrát zvyšovaly, ale je třeba zhodnotit, zda není nutná nová koncepce.

I zde vedení nemocnice ale nesouhlasí. Zdeněk Buštík řekl, že ekonomickou situaci nemocnice způsobuje navýšení platů, které není plně hrazené pojišťovnami.

„Je to problém celé republiky, nejsme sami,” upřesnil.

Úrazová nemocnice a statistiky

Úrazová nemocnice má asi 500 zaměstnanců, ročně provede kolem 7 500 operací, roční obrat je přes půl miliardy korun. Nedílnou součástí komplexní péče v Úrazové nemocnici jsou obory urologie, ortopedie, rehabilitace, anesteziologie a resuscitace. Ambulantní konziliární služby jsou poskytovány v oborech neurologie, interna, gynekologie, ORL, psychologie, psychiatrie a zubního lékařství.

Od 1. 6. 2012 na základě Koncepce brněnských zdravotnických zařízení převzala Úrazová nemocnice v Brně péči o akutní chirurgické a úrazové pacienty ze spádové oblasti Nemocnice Milosrdných bratří. V ní byla chirurgická ústavní pohotovostní služba zrušena. Spolu s vlastní spádovou oblastí ÚN poskytuje péči o chirurgické pacienty pro oblast 120 000 obyvatel města. Při podrobnějším rozboru pacientů ošetřených na ambulanci ÚN lze podle místa bydliště doložit, že více než polovina ošetřených pacientů je mimobrněnských. Lze tedy konstatovat, že nemocnice poskytuje péči téměř 400 000 obyvatel Jihomoravského kraje.

Bez zajímavosti není, že za poslední zhruba rok je to sedmý konkurz na šéfa některé z brněnských nemocnic. Noví ředitelé jsou v Psychiatrické nemocnici Brno, Masarykově onkologickém ústavu, Nemocnici Milosrdných bratří, Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně, Fakultní nemocnici Brno i Vojenské nemocnici Brno.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here