Lékaři chtějí další mimořádné odměny kvůli covidu-19

0
3033
covidu-19
Foto: Pixabay.com

Mimořádné finanční ohodnocení za aktuální vlnu covidu-19 požaduje po nově zvolené vládě Petra Fialy [ODS] představenstvo České lékařské komory [ČLK]. Zvýšit chce i ochranu lékařů a ostatních zdravotníků.

O dalších mimořádných penězích pro všechny zdravotníky chce vedení České lékařské komory v čele s jejím prezidentem Milanem Kubkem jednat v co nejkratší době s nově jmenovanou vládou Petra Fialy.

„Česká lékařská komora požaduje pro všechny zdravotníky za pracovní nasazení v současné vlně epidemie covid-19 mimořádné finanční ohodnocení,“ uvádí ČLK ve svém aktuálním prohlášení.

Část lékařů tvrdě zaútočila na prezidenta ČLK Kubka

Jednáním přitom pověřila prezidenta Komory Milana Kubka. Ten by měl dle jejího představenstva zahájit jednání o finančních kompenzacích stejně jako mimořádných odměnách pro zdravotníky ihned po jmenování nové vlády.

Kvůli covidu-19 již třetí kolo odměn za poslední dva roky

Mimořádné odměny na návrh Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] vláda schválila již dvakrát. Nejprve za první vlnu covidu-19 na jaře 2020. Tehdy zdravotníci v lůžkové péči dostali za odpracování plného úvazku v době od března do května odměnu ve výši 75 tisíc korun. Nezdravotničtní zaměstnanci pak 30 tisíc za odpracování stejného počtu hodin.

Mimořádné odměny [11,2 mld. Kč] odstartují příští středu

V dalším kole mimořádných odměn za podzimní vlnu covidu-19 pak čekalo finanční ohodnocení ve stejné výši už všechny segmenty ve zdravotnictví. Tedy jak zaměstnance v akutní lůžkové péči, tak i lékaře a ostatní zdravotníky z ambulantní péče.

Rozdíl byl pouze ve zdroji financování mimořádných odměn. Zdravotníci z nemocnic je dostaly z dotačního programu vyhlášeném Ministerstvem zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Oproti tomu ambulantnímu sektoru se vyplatily z prostředků veřejného zdravotního pojištění po novelizaci kompenzační vyhlášky.

Odměny pro zdravotníky budou stejné jako na jaře 2020

Celkové náklady na odměny za první vlnu covidu-19, jež se vyplatily ze státního rozpočtu, dosáhly 11,5 miliardy korun. Mimořádné odměny za druhou vlnu covidu-19 [na podzim 2020] pak dosáhly téměř dvojnásobku. Bylo to bezmála 22 miliard korun.

Další odměnou za práci v době covidu-19 směřující pro zdravotníky v nemocnicích byly vouchery na lázeňský pobyt ve výši osm tisíc korun.

Nejen odměny, ale i policejní ochrana

Co nejdříve po jmenování nové vlády plánuje ČLK zahájit také jednání o zvýšení ochrany lékařů a ostatních zdravotníků. Důvod jsou dle zástupců Komory časté fyzické a verbální útoky proti pracovníkům ve zdravotnictví, včetně těch zveřejňovaných na sociálních sítích.

„Představenstvo ČLK pověřuje prezidenta komory, aby se bezprostředně po jmenování nové vlády obrátil na jejího předsedu, na ministra vnitra i na ministra zdravotnictví s žádostí o zajištění vyšší ochrany lékařů a ostatních zdravotníků,“ uvádí ve svém prohlášení ČLK, které jednomyslně schválili všichni členové představenstva ČLK na svém zasedání 16.12. 2021.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here