Vstup do některých zemí EU již podmiňuje přeočkování

0
554
zemi
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Do Rakouska, Řecka a Itálie se i očkovaní cestovatelé dostanou jen s negativním testem na koronavirus nebo posilovací dávkou očkování. V pondělí 20. prosince končí opatření pro návrat do Česka z rizikových zemí Afriky.

Kvůli snížení rizika šíření omikronu v době vánočních svátků vydávají některé země preventivní opatření pro příjezdy ze zahraničí. S platností od pondělí 20. prosince se musí lidé po překročení rakouských hranic prokazovat negativním výsledkem testu na koronavirus nebo dokladem o podání posilovací dávky očkování. A to jak neočkovaní lidé, tak i ti se základním očkovacím schématem či lidé po prodělaném onemocnění covid-19. Informovalo o tom rakouské ministerstvo zdravotnictví.

„Tato zpřísněná opatření na příjezdu jsou velkou výzvou zejména pro ty, kdo jezdí na vánoční svátky do zahraničí. Jsou ale nyní nutná k tomu, abychom dokázali v Rakousku zbrzdit šíření omikronu,“ uvedl tamní ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein.

Omikron je dle WHO další důvod k očkování proti covidu

Uznávat se přitom bude PCR test ne starší 72 hodin nebo, jak již bylo zmíněno, potvrzení o přeočkování. Ostatní se budou muset odebrat do povinné desetidenní karantény. Ukončit ji mohou nejdříve po pěti dnech, pokud se nechali prověřit PCR testem.

„Do Rakouska mohou od 20. prosince bez karantény očkovaní nebo uzdravení buď s přeočkováním, nebo v kombinaci s PCR testem,” potvrdilo na twitteru české velvyslanectví ve Vídni.

Výjimku z nových pravidel pro příjezdy do Rakouska mají těhotné ženy. Dále lidé, kteří se netestují ze zdravotních důvodů a všechny děti do 12 let věku. Povinná karanténa neplatí ani pro pendlery. Těm, kteří nemají doklad o vakcinaci či prodělání covidu-19, bude stačit pro přejezd hranic jako dosud negativní test na koronavirus.

Do Itálie a Řecka jen s očkováním a negativním testem

S platností od neděle 19. 12. musí negativní výsledek testu na koronavirus předložit i všichni přijíždějící ve věku nad pět let do Řecka. Rozhodla o tento týden řecká vláda. Opatření vydala hlavně kvůli vánočním svátkům s platností zatím do 10. ledna 2022.

Předložit PCR test ne starší 72 hodin nebo AG test ne starší 24 hodin musí cestující ještě před překročením řecké hranice.

„Toto platí rovněž pro osoby plně očkované a ty, kteří onemocnění prodělali. Podrobnosti sledujte na webu ZÚ Athény,“ upozorňuje Ministerstvo zahraničních věcí ČR [MZV ČR] ve svých aktuálních pokynech pro cesty do zahraničí.

Přeočkování se 19.1. zkrátí všem od 18 let na 5 měsíců

Podmínky pro příjezdy do země ze zahraničí zpřísnila také italská vláda, která v zemi zároveň prodloužila i nouzový stav do 31. března 2022.

„Od 16. prosince 2021 do 31. ledna 2022 se musí všichni přijíždějící z členských států Evropské unie, tedy i očkovaní a uzdravení, prokázat antigenním nebo PCR testem,“ upozorňuje česká diplomacie.

Negativní výsledek nesmí být starší 48 hodin. Neočkovaní cestující musí mít test a zároveň se odebrat do pětidenní karantény. Tu smí ukončit jen po dalším testu na koronavirus.

V Česku končí opatření pro návrat z rizikových zemí

Preventivní opatření vydaná dnes již bývalou vládou Andreje Babiše [ANO] přijatá 27. listopadu kvůli snížení rizika zavlečení mutace omikron skončí v pondělí 20. prosince. To znamená, že do Česka již budou moci bez omezení opět přijíždět lidé z vysoce rizikových destinací, ve kterých se šíří omikron. Konkrétně jde o Jihoafrickou republiku, Namibii, Lesothu, Eswatini/Svazijsko, Zimbabwe, Botswanu, Zambií a Mosambik.

Omikron potvrdili Nizozemcům s negativním testem

Do pondělní půlnoci [20.12.] tak ještě platí zákaz vstupu na české území občanům třetích států pobývajících v posledních 14 dnech více jak 12 hodin na území výše jmenovaných států. Občané Česka, EU a lidé s dlouhodobým pobytem na území ČR vstupují do ČR jen po předložení negativního výsledku PCR provedeného ještě před cestou a pak dalšího PCR do 24 hodin po příjezdu. Dále je třeba doložit ještě třetí test provedený nejdříve 10. den po příjezdu, nejpozději však 14. den. Do té doby zůstávají přijíždějící v domácí izolaci.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here