Přeočkování se 19.1. zkrátí všem od 18 let na 5 měsíců

0
1436
preockovani
Foto: Pixabay.com

Od 19. ledna 2022 se registrace k posilovací dávce očkování proti covidu-19 otevře pro všechny zájemce starší 18 let po pěti měsících od základního očkování. Lidem ve věku 45+ let se doba k přeočkování zkrátí 17. prosince.

Za stávajících podmínek se k posilovací dávce očkování hlásí lidé po šesti měsících od dokončení základního očkování proti covidu-19. Výjimku mají zájemci starší 55 let, kteří se přeočkovávají již po pěti měsících.

K přeočkování se v Česku používají jen mRNA vakcíny

Od pátku 17. prosince platí pětiměsíční lhůta nově také pro zájemce starší 45 let. Lidé ve věku 35+ let se začnou k přeočkování hlásit od středy 5. ledna 2022. Rozhodlo o tom Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Přeočkování Janssenu je třeba již po dvou měsících

Další výjimka jsou lidé očkovaní vakcínou Janssen od americké firmy Johnson & Johnson. Ti dostávají v případě zájmu posilovací dávku po dvou měsících. Zdravotníci jim podle doporučení MZ ČR mají podávat jednu ze dvou v Česku dostupných mRNA vakcín. Tedy buď Comirnaty od Pfizer/BioNTech, nebo vakcínu Spikevax od Moderny.

Podle názoru dnes [17.12.] jmenovaného ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] je nyní ve zvládání epidemie covidu-19 prioritou, aby dostalo co nejvíce lidí v co nejkratší době třetí posilovací dávku očkování proti covidu-19.

Vlastimil Válek představil první kroky ke zvládnutí covidu

Novou vládu koalic Spolu [ODS, KDU-ČSL, TOP 09] a Pirátů se Starosty a nezávislými [PirSTAN], kterou povede předseda ODS Petr Fiala, prezident Miloš Zeman jmenuje dnes v pátek 17. prosince.

Dodatečná vs. posilovací dávka očkování proti covidu-19

Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL] před několika týdnu upozornil, že je nutné rozlišovat mezi dodatečnou a posilovací dávkou očkování.

„Existují dvě různá použití možných dalších dávek vakcín proti onemocnění covid,” uvedl.

Dodatečnou třetí dávku dostávají plně očkovaní lidé po prvních základních dávkách vakcíny v případě, že jejich počáteční imunitní odpověď po základním schématu by nemusela být dostatečně účinná. Oproti tomu posilovací někdy nazývaná i booster dávka se podává taktéž plně očkovaným lidem, ale s tím rozdílem, že u nich hrozí oslabení imunity až v čase. A současně jsou v riziku kontaktu s novými variantami viru.

Dodatečná a posilovací dávka proti covidu-19 není totéž

K přeočkování proti covidu se u nás ve většině případech podává mRNA vakcína. V Česku mají v současné době povolení k přeočkování jen dvě mRNA očkovací látky. Je to vakcína Comirnaty společností Pfizer/BioNTech a dále vakcína Spikevax od výrobce Moderna.

„Nejvíc ideální k přeočkování se jeví takzvané mRNA vakcíny [Spikevax od společnosti Moderna, Comirnaty od Pfizer&BioNTech]A to jednak pro jejich vysokou účinnost, tak i pro jejich snazší možnost úpravy ve vztahu k novým variantám koronaviru,“ vysvětluje MZ ČR na svých stránkách.

K vektorovým vakcínám pak patří očkovací látka Vaxzevria od společnosti AstraZeneca a jednodávková vakcína Janssen od Johnson & Johnson.

EMA doporučila posilovací dávku vakcíny od J&J

Úřad doporučuje po základním očkovacím schématu vektorovými vakcínami podat jako třetí posilovací dávku mRNA vakcínu od výrobců Pfizer/BioNTech.

„Pro základní očkování je však stále preferovanou variantou očkování stejnou vakcínou,“ upozorňuje MZ ČR.

Zájemci o posilovací třetí dávku [přeočkování] si v tuto chvíli přitom nemohou vybrat mezi dvěma dostupnými mRNA vakcínami. Byť se již objevují hlasy odborných společností, podle nichž lze protilátkové reakce ovlivnit podáním posilovací látky od jiného výrobce.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here