EMA doporučila posilovací dávku vakcíny od J&J

0
1705
posilovaci
Foto: Johnson & Johnson

Posilovací dávku vakcíny proti covidu Janssen od společnosti Johnson & Johnson mohou lidé dostat už po dvou měsících po základním očkování. Doporučila to Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA].

Kladné doporučení k podání posilovací dávky jednorázové vakcíny Janssen pro země Evropské unie [EU] vydal Výbor pro humánní léčivé přípravky [CHMP] spadající pod EMA. Podle jeho zástupců se prokázalo, že i po podání posilovací dávky vakcíny Janssen dochází ke zvýšení protilátek proti koronaviru. Doporučení přitom platí pro aplikaci posilovací dávky osobám ve věku 18 let a starších.

K přeočkování se v Česku používají jen mRNA vakcíny

Výbor EMA rovněž dospěl k závěru, že posilovací dávka vakcíny Janssen se může podávat i po dvou dávkách jedné ze dvou v EU schválených mRNA vakcín. Konkrétně tedy po očkování vakcínou Comirnaty od Pfizer/BioNTech a Spikevax od americké firmy Moderna.

„Stejně jako u všech léků bude EMA i nadále sledovat všechny údaje o bezpečnosti a účinnosti COVID-19 Vaccine Janssen,“ ubezpečila EMA veřejnost.

Janssen a další vektorové vakcíny jsou ideální pro lidi 60+

Český Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL] i po aktuálním doporučení EMA o bezpečnosti přeočkování u vakcíny Janssen ale znovu upozornil, že pro v EU používané a podmínečně registrované vektorové vakcíny [Vaxzevria od AstraZeneca a Janssen od J&J, pozn. red.] v ČR stále platí stanovisko, podle něhož se nemají tyto vakcíny podávat lidem do 60 let věku.

ČSTH dala postup u rizika krevních sraženin u očkování

To kvůli riziku velmi vzácného nežádoucího účinku trombózy a trombocytopenie, tedy komplikace vyplývající z krevních sraženin.

Ve vztahu k přeočkování u vakcíny Janssen pak SÚKL přesto uvedl: „Riziko známého velmi vzácného nežádoucího účinku trombózy v kombinaci s trombocytopenií [TTS] nebo jinými velmi vzácnými nežádoucími účinky po přeočkování není známo a je pečlivě sledováno.“ 

Posilovací dávku po dvou měsících doporučuje i MZ ČR

Přeočkování u jednodávkové vakcíny Janssen ideálně po dvou měsících prosazuje i Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Nejlépe pak mRNA vakcínou. K čemuž očkované touto vakcínou vyzývá SMS zprávou od 6. prosince. Byť i potvrzuje, že devítiměsíční platnost očkovacího certifikátu platí pro všechny typy v Evropské unii schválených vakcín, tedy i pro jednodávkovou látku Janssen.

Vakcína Janssen si žádá přeočkování po dvou měsících

Podle vyjádření ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha [za ANO] bude Česká republika v budoucích měsících od podávání vakcíny Janssen spíše ustupovat. Stejný postoj k této vakcíně zaujímá i jeho nástupce Vlastimil Válek [TOP 09]. Podle Vojtěcha by se jí mohli očkovat pouze lidé s kontraindikací k mRNA vakcínám. Zmínil také, že od ledna 2022 už by u nás měla být k dispozici dlouho očekávaná proteinová očkovací látka od americké společnosti Novavax.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here