Již příští středu [5.8.] budou moci poskytovatelé lůžkové a následné péče zažádat o mimořádné odměny pro zdravotníky i nezdravotníky. A to za práci v období epidemie koronaviru. Celkem mají k dispozici 11,2 miliardy korunu.

Návrh Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] na mimořádné odměny pro zaměstnance nemocnic a následné péče schválila vláda na svém pondělním jednání [27.7]. O odměnách se ještě před tím diskutovalo s Ministerstvem financí [MF ČR] a Českomoravskou konfederací odborových svazů [ČMKOS]. Ty odměny v celkové výši 11,2 mld. korun prosazovaly. Poskytovatelům lůžkové péče by se tak měly vykompenzovat náklady spojené s vyplacením odměn včetně sociálních odvodů.

„Částka se bude pohybovat něco přes jedenáct miliard. 1,2 miliardy. V rozpočtu je na základě pozměňovacího návrhu, který načetla paní poslankyně [KSČM, pozn. red.] Hana Aulická Jírovcová,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová [za ANO].

Hana Jírovcová: Poslanci řešili odměny pro zdravotníky

Sněmovna totiž podpořila při závěrečném hlasování o zvýšení letošního schodku rozpočtu na půl bilionu mimo jiné návrh vyčlenění 1,25 miliardy korun právě na odměny zdravotníků v nemocnicích. A příspěvek až do výše deseti miliard schválila v pondělí vláda.

Zařízením, kde je zřizovatelem MZ ČR, budou peníze převedeny jako provozní příspěvek zřizovatele. Ostatní poskytovatelé načerpají finance z dotačního programu. Žádosti mohou zástupci zařízeních začít podávat v příštím týdnu, konkrétně od 5.srpna do 5. září 2020.

Zdravotníci 75 tisíc, nezdravotníci 30 tisíc korun

Zdravotníci zaměstnaní v nemocnicích s lůžkovou péči dostanou při odpracování celého pracovního úvazku za dobu od března do května celkovou odměnu ve výši 75 tisíc korun. Nezdravotničtí zaměstnanci pak 30 tisíc korun, pokud tedy odpracovali plný počet hodin.

„Bude to vyplaceno podle počtu odpracovaných hodin, stejně jako v sociálních službách. Spočítá se, kolik zaměstnanec skutečně odpracoval a na základě těch částek, které vycházejí za odpracovanou hodinu, dostane mimořádnou odměnu,” uvedla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR [OSZS ČR] Dagmar Žitníková.

Pro zaměstnance, kteří přímo pečovali o covid pozitivní pacienty, jsou další peníze vyčleněny v kompenzační vyhlášce. Ta je platná od 1. července. Tito pracovníci by se tak měli dostat podle Dagmary Žitníkové na původně avizovanou výši 40 tisíc korun.

Kompenzační vyhláška zamířila do Sbírky zákonů

Odměny pro zařízení sociálních služeb už běží

Za práci v době epidemie koronaviru již obdrželi odměny i pracovníci v zařízeních sociálních služeb. Podle počtu odpracovaných hodin, druhu činnosti a rizika nákazy dostali zaměstnanci za měsíc práce 10 000, 20 000 či 40 000 korun. Odměny jim náleží za období od 13. března do konce května. Celková výše dotačního titulu činí 5,2 mld. korun.

Sociální služby mohou začít žádat o dotace na odměny

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here