Poskytovatelé sociálních služeb mohou od 29.5. žádat Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] o peníze na odměny pro své pracovníky za jejich práci v době epidemie koronaviru. Vyhlášení dotací na odměny oznámila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová [ČSSD].

Žádosti je možné posílat do 15. června a to pouze elektronicky. Peníze získají státní, krajská, obecní, nezisková, církevní i soukromá zařízení s registrací k poskytování služeb. Požádat mohou zařízení také o sumu na odměny pro své pracovníky, kteří dočasně vypomáhali v jiném zařízení, například v domovech pro seniory. Pokud žadatelé dostali už peníze na odměny z veřejných rozpočtů od krajů či obcí, vyplacená částka se z mimořádné dotace odečte.

Stacionáře mají problémy s penězi i danými pravidly

Podle odpracovaných hodin, druhu činnosti a rizika nákazy svým pracovníků budou moci poskytovatelé sociálních služeb vyplatit za měsíc 10 000, 20 000 či 40 000 korun. A to za období od 13. března do konce května. Zástupci MPSV již dříve uvedli, že se nemoc covid-19 objevila ve 20 zařízeních. Jejich pracovníci v přímé péči mohou dostat zhruba 40 000 korun a ostatní zaměstnanci pak 20 000 korun hrubého za měsíc v případě, že odpracovali plných 170 hodin. Hodinová odměna tak činí 235 a 115 korun. V domovech, kde nákaza nebyla, by měl personál dostat 10 000 korun hrubého měsíčně při plné pracovní době. Výše odměny pak vychází na 59 korun na hodinu.

APSS ČR: 5,2 mld. na odměny je třeba rozdělit

Záměr vyplatit mimořádnou podporu sociálním službám za ocenění pracovníků a dorovnání zvýšených nákladů kvůli koronavirové infekci ministryně Jana Maláčová zveřejnila na začátku dubna. Kabinet návrh začal projednávat o tři týdny později. Schválil ho po dvou týdnech [7. května], ale pouze část na odměny. Vyčlenil na ně 5,2 miliardy korun.

Vláda uvolnila 5,2 miliardy korun pro sociální pracovníky

Podle původního plánu měla vláda rozhodnout dříve. Žádosti o dotace se měly začít podávat 4. května a peníze měly poskytovatelům dorazit do poloviny července. Podle prezidenta Asociace poskytovatelů sociálních služeb [APSS ČR] Jiřího Horeckého se nejspíš celá suma ani nevyužije, protože mnoho pracovníků bylo na ošetřovném či v karanténě. Prezident asociace odhaduje, že by se na odměnách mohlo vyplatit kolem tří miliard korun. Dle jeho vyjádření provozovatelé budou usilovat o to, aby se zbytek částky přesunul na dofinancování výpadku příjmů kvůli omezenému provozu a zvýšeným nákladům poskytovatelů sociálních služeb.

Sociální služby chtějí kompenzaci za zvýšené náklady

Poskytovatelé sociálních služeb měli neplánované výdaje na ochranné pomůcky, testy či přesčasy a vypadly jim také příjmy za péči o klienty. Provozovatelé měli také vyšší výdaje za internet, pohonné hmoty, přesčasy i úpravy prostor. Část příjmů vypadla, a to po vyčlenění desetiny kapacity na karanténu či za nepřijaté nové klienty. Ministerstvo práce a sociálních věcí sumu za březen a duben již dříve vyčíslilo na 1,33 miliardy korun.

MPSV přichystalo nové dotace pro sociální služby

„Máme odhady, které jsou dány reálnou potřebou poskytovatelů služeb,“ řekla Jana Maláčová. Dodala, že by se dotace rozdělovaly v jednotlivých kolech. Na peníze by dosáhla i soukromá zařízení. Podle vývoje koronavirové nákazy by se pak postupovalo dále. Podle nepotvrzených informací mělo jít na pokrytí nákladů za březen a duben původně až o tři miliardy korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here