Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] připravuje mimořádné dotace pro sociální služby. Poskytovatelé péče o seniory a další potřebné by dotační peníze mohli využít na pokrytí zvýšených nákladů na mzdy či nákup ochranných zdravotnických pomůcek.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové [ČSSD] by mohl být dotační program vyhlášen do několika hodin po schválení vládou.

„S ministerstvem financí jsme se shodli, že bychom příští týden chtěli předložit vládě dotační titul na dofinancování sociálních služeb. Na speciální příplatky, na pokrytí mezd a na náklady spojené s nákupem ochranných pomůcek,” uvedla Jana Maláčová [ČSSD].

Podle odhadů odborníků na sociální problematiku by se peníze mohly k provozovatelům dostat na konci června či v červenci. Jak velká by dotační suma měla být, ministryně neupřesnila.

„Máme odhady, které jsou dány reálnou potřebou poskytovatelů služeb,” řekla. Dodala, že by se dotace rozdělovaly v jednotlivých kolech. První by pokrývalo měsíce březen a duben. Na peníze by dosáhla i soukromá zařízení. Podle vývoje koronavirové nákazy by se pak postupovalo dále. Podle nepotvrzených informací by mělo jít až o tři miliardy korun na pokrytí nákladů za březen a duben.

Sociální služby a nouzový stav

V Česku platí od 12. března kvůli nákaze novým koronavirem nouzový stav. V seniorských domovech a dalších zařízeních stát dva dny předtím zakázal návštěvy. Od 16. března přestaly fungovat stacionáře a podobná zařízení. Od 19. března klienti domovů pro seniory či pro pacienty s demencí nemohou opouštět areály. V některých domovech personál zůstává dobrovolně s obyvateli po celou dobu, domů po práci z důvodu prevence nechodí.

Personál domova ve Věži zvolil 14denní nonstop směnu

Poskytovatelům péče chyběly několik týdnů ochranné pomůcky, ale i metodika, jak postupovat ve chvílích, kdy se mají starat o pacienty s covid-19. Lidé ze sociálních služeb obviňovali z nekompetentnosti a selhání ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] i ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou.

Daniela Lusková: Na svých slovech bych nic neměnila

Před koncem března Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] nařídilo, aby domovy vyčlenily pokoje pro nakažené. Vyhradit měly desetinu lůžek a oddělit měly také prostory pro zdravé a nemocné. To bylo v době, kdy v sociálních službách stále – stejně jako mnohde jindy – chyběly ochranné zdravotnické pomůcky. A nákaza covid-19 se začala objevovat v mnoha zařízeních pro seniory a dlouhodobě nemocné osoby.

Nemoc Covid-19 tvrdě zasáhla první domovy pro seniory

Od poloviny dubna platí pro pracovníky domovů stejná pravidla jako pro zdravotníky. Pokud přišli do kontaktu s nakaženým bez potřebných ochranných pomůcek, nemají příznaky a jejich práce je pro zajištění péče nezbytná, do karantény nejdou. Každý den před směnou si měří teplotu. Po pěti dnech podstoupí test výtěrem z nosohltanu a po deseti dnech rychlotest z kapky krve na protilátky. Pokud jsou výsledky negativní, zopakují se obě kontroly za dva týdny.

Dotace pro sociální služby jsou vypláceny zrychleně

Zástupci MPSV tento týden uvedli, že uspíšili výplatu dotací a příjemcům byly vyplaceny finanční prostředky z národních dotačních titulů již v březnu. V oblasti podpory poskytování sociálních služeb s celostátní či nadregionální působností bylo vyplaceno 505 milionů korun. Tyto sociální služby se zaměřují jak na poskytování pomoci seniorům či zdravotně postiženým skrze pečovatelské služby nebo odborné sociální poradenství, tak i například o osoby s poruchou autistického spektra nebo dalším ojedinělým cílovým skupinám. Celkově tak bylo podpořeno 179 sociálních služeb.

Z národního dotačního programu na podporu veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností, zaměřeného především na hájení zájmů a práv seniorů a aktivit směřujících ke společenskému uplatnění seniorů, bylo v letošním roce podpořeno 18 miliony korun celkem 38 projektů. Jednalo se například o projekty organizací Adra, Život 90, Rada seniorů, Asociace pečovatelských služeb, Asociace poskytovatelů sociálních služeb, Gerontologický institut nebo Cesta domů.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here