Viceprezidentka Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR [APSS ČR] a ředitelka domova pro seniory U Biřičky v Hradci Králové [340 lůžek] Daniela Lusková včera [28.3.] zveřejnila otevřený dopis ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové [ČSSD] a ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi [za ANO]. Dopis nazvala: „NEDĚLEJTE Z NÁS BLBEČKY!!!“

„Zvolila jsem ostřejší rétoriku, a udělala jsem dobře. Ten dopis zaujal veřejnost i příslušné politiky a ti konečně začali řešit tu současnou zoufalou situaci s nedostatkem ochranných pomůcek v sociálních službách,“ říká pro Zdravezpravy.cz Daniela Lusková.

V dopise se Daniela Lusková vyjadřuje k současné situaci v zařízeních sociálních služeb, v nichž dlouhé týdny chybějí ochranné zdravotnické pomůcky. A nejen ty, ale i metodické plány, jak bránit rozšiřování nákazy Covid-19 a pečovat o infikované klienty. A zejména se v něm vyjadřuje k mimořádnému opatření, které pro zařízení sociálních služeb vypracovalo tento pátek [27.3.] Ministerstvo zdravotnictví ČR.

V otevřeném dopise, který byl od svého zveřejnění nesčíslněkrát sdílen na sociálních sítích, Daniela Lusková napsala: „Na konci března jste zjistili, že v zemi jsou stovky zařízení sociálních služeb pečující o nejkřehčí seniory. Tleskám… Vzhledem k tomu, že týdny Vás žádáme o pomoc a pomůcky. Na konci března, kdy je pandemie v plném útoku a dopadá na kolektivní zařízení, nám doporučíte, abychom zakázali návštěvy, zavedli hygienu rukou a měřili zaměstnancům a klientům teplotu. No dovolte! Děláte z nás NEKOMPETENTNÍ BLBEČKY, kteří potřebují poradit tak bazální věc. Na konci března!“

Neměnila bych ani slovo

Daniela Lusková uvádí, že by na textu dopisu ani dnes nezměnila ani slovo. A to i přesto, že například ministr Adam Vojtěch uvedl, že se mu její způsob sdělení „nezdá korektní“.

„Tak to víte, že část lidí se upnulo na to, že jsem dala ostřejší název dopisu, ale ta reakce ze sociálních služeb je jenom pozitivní. To proto, že nás skutečně dopalují po několika dlouhých týdnech, kdy marně voláme o zdravotnické ochranné pomůcky, rady, abychom si myli ruce a měřili klientům teplotu,“ říká pro Zdravezpravy.cz.

Dodává, že naopak udělala dobře, když zvolila ostřejší slova, protože dopis splnil svůj účel. Zaujal veřejnost, a tak i odpovědné úředníky. V dopise mimo jiné napsala: „Prohlásíte, že mezi klienty služeb to zavlekl personál a to se zcela negativní konotací. No dovolte!!! Jistěže nákazu donese personál. Ovšem ten to nedělá schválně. Musí chodit do práce a starat se o rodiny. Nejsme v karanténách! Sděluji Vám, že Vámi doporučená opatření a řadu dalších jsme provedli už dávno. Dávno, než jste se probudili! Nepotřebujeme stupidní rady k měření teploty, jež nota bene není symptomem Covid-19 u většiny starých lidí. 

Žádali jsme Vás o to, aby zdravotnická zařízení měla povinnost otestovat nám suspektní klienty a klienty vracející se ze zdravotnických zařízení. Takovou povinnost ve Vašem mimořádném opatření a navazujícím doporučení nenajdeme. Nenašli jsme tam ani sdělení, že dostaneme adekvátní ochranný materiál pro naše zaměstnance, od Vás, od krajů, od kohokoli. Všem nám, kteří denně pečujeme, jste sdělili, že vláda nás zazdila. Zazdila nás vlastní ministryně, která trapně poštěkává do médií, že se ministra Vojtěcha bude ptát… Dosud pro sociální služby neudělala zhola nic a není schopná ani metodického vedení tak rozsáhlého segmentu, jakým sociální služby jsou! Nechali jste nás v tom, odkázali na oddanost, houževnatost, solidaritu a sílu managementu, týmů a jednotlivců.“

Do domovů seniorů míří ochranné pomůcky

Podle Daniely Luskové jsou její slova v dopise zcela adekvátní. Dle jejích slov odrážejí zoufalou situaci v sociálních službách. A dobrá zpráva podle ní je, že i díky onomu dopisu zodpovědné úřady konečně zareagovaly.

„Dnes a zítra se k nám snad už konečně začnou dostávat ochranné zdravotnické pomůcky, o které týdny žádáme,“ upřesňuje.

Podle ní ovšem nejde pouze o pomůcky. Jde i o to, aby sociální služby dostaly kvalitní metodické pokyny, jak se vypořádat s Covidem-19 ve svých zařízeních. I zde poukazuje na to, že zástupci sociálních služeb dlouhodobě požadovali po Ministerstvu práce a sociálních věcí [MPSV], pod které spadají, vypracování metodiky, jak se bránit i nakládat s pacienty, které nemocí Covid-19 onemocní.

„To jsme očekávali od MPSV, ale buď nereagovalo, nebo reagovalo s velkým zpožděním. Jednoznačně zaspalo v té metodické činnosti, ale to není nic nového, paní ministryně Maláčová dlouhodobě zanedbává péči o sociální služby. Mě nazvala konfliktní osobou, když jsme ji za asociaci třeba tlačili, aby více komunikovala s resortem vnitra a zdravotnictví, abychom měli alespoň základní vybavení,“ upřesňuje.

Kdo si myje ruce

Na adresu ministra zdravotnictví pak říká, že jeho resort šel doposud spíše mimo ni, ale ať personálu z domovů seniorů neradí nesmysly typu, jak mají měřit teplotu bezkontaktními teploměry, když ty personál v domovech seniorů nemá. Co se týče jeho nařízení, že klienti domovů pro seniory s lehkými příznaky Covid-19 mají zůstat v domovech pro seniory, říká: „Je jasné, že se o tu péči budeme muset rozdělit. Celá společnost se bude muset o ten problém podělit, stejně tak my. Totiž, jak ta nákaza poroste, ne všichni budou moci jít do nemocnic, to chápu, a akceptuji. Ale také nám musí někdo poradit, jak se o ty klienty postarat. Což rozhodně není o tom, aby nám radil, že si máme mýt ruce, což mě snad zvedlo ze židle nejvíce.“ 

Dle jejích slov rady o dodržování hygieny ze strany MZ ČR jsou o to absurdnější, když až nyní vedení domovů pro seniory bude školit svůj personál, jak používat ochranné pomůcky, když nyní by potřebovala řešit, jak na péči o klienty s Covid-19.

„To také nebude hned. Vždyť si to vezměte, v domovech pro seniory pracují, když vynechám odborný personál, hlavně lidé se základním vzděláním, to není jen tak,“ říká.

Kdo ponese odpovědnost

Podle Daniely Luskové teď není čas na to koukat se do zrcadla a řešit, kdo je „nejlepší ministr či ministryně“. Kdo, co dokázal zařídit, nebo nedokázal. Podle ní je nyní čas pomoci zařízením v sociálních službách, připravit se na rozšíření nákazy v domovech pro seniory, ale i dalších zařízeních sociálních služeb. To, že počty nakažených budou stoupat, je podle ní teď už docela jisté. To proto, že dle jejích slov situaci v sociálních službách – přes všechny proklamace politiků o tom, že na prvním místě je ochrana seniorů – doteď nikdo z odpovědných úřadů adekvátně neřešil.

Což je ostatně i důvod, proč by, jak řekla pro Zdravezpravy.cz, nic neměnila ani na svých posledních větách ve svém dopisu ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi a ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové. A ty věty jsou: „My se nevzdáme! Já za sebe …. ze svého zařízení odejdu poslední… Ale ten, kdo bude mít stovky starých lidí na svědomí, jste Vy, a Vy si to zodpovíte!!!“

 –DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here