Jednou z obětí nového typu koronaviru v Česku je zdravotní sestra z pražské Thomayerovy nemocnice. Uvedl to server Seznam zprávy, který ale následně svou zprávu upřesnil, že příčinou úmrtí zdravotní sestry nemusí být Covid-19. Mluvčí nemocnice Petr Sulek sdělil, že zdravotní sestra [48 let] zemřela doma a s ohledem na přání rodiny nebude sdělovat žádné další informace.

Nemocnice potvrdila nákazu u šesti sester v rámci stanice následné péče. Zdravotní sestra, která včera zemřela, si podle deníku Blesk ještě v sobotu stěžovala na sociálních sítích na nedostatek ochranných pomůcek v nemocnici, kde pracovala.

Případ v Thomayerově nemocnici v Praze-Krči, kde se nemocí Covid-19 nakazilo nejméně 24 pacientů na oddělení následné péče a jeden z nich zemřel, je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] „poněkud zvláštní“. Poměry v nemocnici prověřovala i pražská hygiena. Ta však žádné pochybení nenašla.

Zdravotní sestry, od kterých se nemocní pravděpodobně nakazili, podle ministra zdravotnictví měly všechny potřebné ochranné pomůcky. I přesto ale personál z Thomayerovy nemocnice roznesl infekci mezi pacienty.

„Podle vyjádření pana ředitele měli zaměstnanci ochranné prostředky. On na to osobně dohlížel, byli instruováni, jak ochranné prostředky používat, a přesto tam došlo k nákaze. To je trochu překvapující, možná nebyly prostředky použity dobře. Nebo při snímání respirátoru tam došlo k infekci, těžko říct, to se bude ještě šetřit,“ uvedl ministr.

„Nákaza tam byla personálem zavlečena pravděpodobně z vně nemocnice,“ dodal.

Už dříve se nakazily dvě sestry na sousedící plicní klinice, které ošetřovaly pacienta přijatého s podezřením na zápal plic.

Zpráva z Thomayerovy nemocnice

Sama nemocnice minulý týden v pátek [27.3.] vydala prohlášení, ve kterém upřesnila, že na jedné ze čtyř stanic v oddělení následné péče, byla zavedena již dříve úplná karanténa. Ta se týkala všech zdravotníků pouze této jedné stanice a příslušných pacientů [celkem 27]. Toto pracoviště je však stabilizované a funguje v omezeném režimu. Zdravotníci se na tomto pracovišti střídají v jednotlivých týmech.

„Ve chvíli, kdy jsme na tomto pracovišti již dříve zavedli plnou karanténu z důvodu podezření na Covid-19 u tří zdravotních sester, obratem jsme zajistili testy u příslušných zdravotníků a pacientů,“ uvedla nemocnice.

V první vlně testování se ukázala nákaza u tří zdravotních sester. K jejímu přenosu došlo dle zjištění v komunitě. A nikoliv uvnitř nemocnice.

„Dále jsme zajistili rovněž preventivní testy u všech 27 pacientů a v první fázi byly všechny jejich testy negativní. Později se však u některých pacientů ukázaly momentální zdravotní potíže a ihned jsme u nich provedli další kolo testů. Bohužel u 13 pacientů se ukázal pozitivní test na Covid-19,“ uvedla nemocnice.

Tito pozitivní pacienti byli od začátku bariérově izolovaní od ostatních „zdravých“ pacientů. Všichni mají roušky, pokud to dovoluje jejich aktuální zdravotní stav a nedělá jim to potíže.

„Všichni zdravotníci na tomto pracovišti povinně používají osobní ochranné pomůcky s nejvyšší možnou ochrannou a používají je dle hygienických a protiepidemických zásad a opatření. Situace na všech ostatních stanicích příslušného oddělení je v pořádku,“ uvedla nemocnice.

Ta testování na Covid-19 nechala preventivně provést i u ostatních pacientů z daného pracoviště.

Další tři infikované sestry v nemocnici

„Bohužel k dnešnímu dni se pozitivní test ukázal u dalších 11 pacientů a u tří byl test naštěstí negativní. Celkem se tedy jedná o 24 pozitivních pacientů a 3 jsou negativní. Dále jsme dostali výsledky testů i u ostatních zdravotníků zmíněného pracoviště a bohužel se nákaza ukázala u dalších tří sester. V rámci uvedené stanice se tedy jedná o šest pozitivních sester,“ uvedla nemocnice.

Upřesnila, že situaci má pod kontrolou a v rámci daného pracoviště přijala režimová opatření, která se týkají hygieny, izolace a protiepidemických zásad. Podle jejího vyjádření v něm byla zároveň provedena celková dezinfekce včetně pokojů a chodeb. Pacienti dostávají adekvátní léčbu a jsou pod pravidelnou kontrolou našich zdravotníků a primáře oddělení. Ten je také ve spojení s jednotlivými rodinami všech pacientů a informuje je o jejich aktuálním zdravotním stavu. Nikdo z pacientů nemá významnější dechové potíže a jsou bez teplot.

Dostatek zdravotních pomůcek [nyní]

Co se týče ochranných pomůcek, nemocnice uvedla, že jich má zatím relativně potřebné množství, ale vše je závislé na pravidelných dodávkách Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR]. A to zvláště u respirátorů typu FFP3 bez ventilů. Vlastních jednorázových roušek má nemocnice dostatečnou zásobu, která vydrží určitou dobu. Jejich spotřeba se však podle vyjádření nemocnice neustále zvyšuje.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here