Mnohé domovy pro seniory zareagovaly na ohrožení svých klientů infekcí Covid-19 jednoznačně. Jedním z nich je i domov se zvláštním režimem v obci Věž v kraji Vysočina. Jeho 14 pracovníků zůstalo v domově nonstop po dobu dvou týdnů. Po uplynutí této doby je vystřídá další směna.

„Zhodnotili jsme, že největší nebezpečí pro naše klienty z hlediska zavlečení nákazy Covid-19 jsou vlastně zaměstnanci,” řekl ředitel domova ve Věži Vladimír Frič.

Bezpečnostní opatření domov pro osoby s chronickým duševním onemocněním ve Věži začal zavádět již od února. Personál zařízení nakonec vyhodnotil jako největší riziko nákazy nemocí Covid-19 to, že pracovníci domova odcházejí domů. A tak se zaměstnanci, kteří o nemocné klienty domova pečují, s vedením dohodli, že začnou v zařízení přespávat.

„Od konce minulého měsíce tam zůstává 14 pracovníků, další stejně početná směna je vystřídá po dvou týdnech,“ uvedl Vladimír Frič.

Tomu se podařilo k tomuto účelu vypůjčit bezplatně šest karavanů, ve kterých pracovníci domova přespávají. Při střídání směn budou nově přicházející pracovníci nejprve otestováni na koronavirus.

Pracovníky domova ve Věži ocenil i hejtman

K obětavému rozhodnutí pečovatelů domova [na obrázku oslava v domově ve Věži před krizí Covid-19, pozn. red.] se vyjádřil i hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek [za ČSSD].

„Mají můj velký obdiv za jejich odvahu takto se dobrovolně rozhodnout. Mnozí doma zanechali své rodiny,” uvedl Jiří Běhounek.

Doplnil zároveň, že kraj zadal všem svým zařízením přijmout potřebná preventivní opatření a zpracovat krizové plány. Dobrovolná karanténa, do níž vstoupil domov v obci Věž, jde podle hejtmana nad rámec těchto doporučení.

V domově se zvláštním režimem v obci Věž na Vysočině žije 91 obyvatel. Věkový průměr klientů domova je 61 let. Zařízení, jehož zřizovatelem je Kraj Vysočina, zajišťuje pobytové služby pro osoby s duševním chronickým onemocněním. V domově pracuje 56 osob a nemoc Covid-19 se podle ředitele Vladimíra Friče zatím u žádného z klientů ani zaměstnanců neprokázala.

Právě Havlíčkobrodsko má 67 pacientů s Covid-19 a patří tak k nejvíce zasaženým regionům v Kraji Vysočina. Ten má k dnešnímu dni celkem 133 potvrzených nákaz koronavirem. Infekce zasáhla i domov pro seniory se zvláštním režimem v Břevnici [okres Havlíčkův Brod]. Koncem měsíce března se v něm nákaza potvrdila u 20 z 22 klientů domova a několika zaměstnanců. Dva obyvatelé domova zemřeli.

Královéhradecký kraj obětavé pracovníky odmění

Oproti tomu v domovech pro seniory ani v jiných zařízeních sociálních služeb v Královéhradeckém kraji se nákaza koronavirem doposud neprokázala. Rada kraje už však pracuje na mimořádných opatřeních pro případ, že by se tak stalo a nemoc Covid-19 některé ze zařízení kraje zasáhla. Na pondělním mimořádném jednání k šíření nemoci Covid-19 rada kraje rozhodla o poskytnutí mimořádné odměny ve výši až 35 tisíců korun pro pracovníky zařízeních sociálních služeb, které by trvale pečovali o pacienty s Covid-19.

Podle mluvčího kraje Dana Lechmanna pracovníci, kteří v případě uvalení karantény zůstanou v zařízení sociální péče uzavřeni, dostanou ke své mzdě a dalším zákonným příplatkům odměnu 15 tisíc korun za měsíc.

„20 tisíc korun navíc dostanou pracovníci speciálního týmu, kteří budou pečovat v takzvané covid zóně o nakažené koronavirem,“ vysvětlil.

Královéhradecký kraj zřizuje celkem 17 domovů pro seniory a osm ústavů sociální péče v celkové kapacitě zhruba 2 500 lůžek. Ačkoliv se nemoc Covid-19 v žádném ze zařízení doposud neobjevila, zůstalo 11 z jejích pracovníků z preventivních důvodů v karanténě. Pacienti s horším průběhem nemoci Covid-19 v kraji jsou hospitalizováni ve Fakultní Nemocnici Hradec Králové. K dnešnímu dni 7.4. potvrdili hygienici v Královéhradeckém kraji celkem 141 pacientů s Covid-19. Ve FN Hradec Králové je 11 nemocných s Covid-19, z nichž pět pacientů je ve vážném zdravotním stavu a jsou napojeni na plicní podporu. V souvislosti s koronavirem doposud ve FN Hradec Králové zemřeli dva pacienti.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here