Na vlnu omikronu se po Němcích chystají i Češi

2
21232
omikronu
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na tiskové konferenci po prvním jednání nové vlády. / Foto: Úřad vlády ČR

Česko zahájilo přípravy na vlnu omikronu. Nově se budou vyšetřovat všechny vzorky od nakažených s příznaky covidu-19 i na tuto mutaci. Více se bude testovat ve školách a rozšíří se okruh lidí s nárokem na přeočkování.

Od neděle 26. prosince budou tuzemské laboratoře podrobněji analyzovat všechny pozitivní vzorky na koronavirus, kdy měl nakažený jasné příznaky onemocnění covid-19. Zdravotník to uvede již při odběru na žádanku k testování.

Po jednání nové vlády to nařídil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09]. Dle jeho slov jde o přípravu na další vlnu šíření koronaviru omikron. Ta se dle jeho slov pravděpodobně v budoucích týdnech prožene Českem.

„Abychom předešli nekontrolovatelnému šíření nové varianty omikron, nově bude povinností provést diskriminační PCR vyšetření u všech pozitivních vzorků, pokud testované osoby vykazovaly klinické příznaky onemocnění covid-19,“ uvedl ministr Válek.

Vyšší sekvenace vzorků brání šíření mutací koronaviru

Nyní laboratoře provádí diskriminační analýzu vzorků pouze u deseti procent ze všech pozitivních vzorků. To proto, že jim s platností od 1. prosince MZ ČR ulevilo od povinnosti sekvenovat 30 procent všech vzorků. Tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] to vysvětlil nutností navýšení laboratorních kapacit v zemi pro běžné testování.

„Důsledně jsme zohlednili potřebu monitoringu výskytu nové mutace viru na našem území, ale zároveň je potřeba reagovat na aktuální laboratorní kapacity, které je potřeba zvýšit,“ vysvětlil rozhodnutí MZ ČR exministr Vojtěch.

ČR navzdory EK snižuje diskriminační vyšetření PCR

Aktuálně laboratoře v Česku prověřují několik desítek podezření na nákazu omikronem. Potvrdilo se zatím asi deset případů. Státní zdravotní ústav [SZÚ] ale již uvedl, že se i u nás omikron stejně jako v jiných zemích Evropy šíří komunitně. A do několika týdnů zcela vytlačí deltu.

Vyhláška o povinném očkování se změní kvůli omikronu

Ministr zdravotnictví omikron okomentoval těmito slovy: „Má daleko kratší dobu, než se projeví symptomy a daleko kratší dobu, kdy je potřeba pacienta léčit. Tomu musíme přizpůsobit režim.“

Na to se dle jeho slov musí připravit především zdravotnictví. Do budoucna proto nevyloučil ani změny v délce karantény nebo izolace. Omikron je podle něj i jedním z důvodů, proč je třeba přepracovat vyhlášku, jež zavádí povinnost očkování proti covidu-19 pro některé skupiny obyvatel a vybrané profese.

I v Belgii řeší, jak dohnat zanedbanou necovidovou péči

„Vyhláška vůbec nereflektuje mutaci omikron, která mění hru. Například se u ní bude pravděpodobně muset trošičku jinak pracovat s očkovacím schématem,“ uvedl ministr s tím, že vyhlášku ale nemá smysl upravovat dříve než v polovině února.

V té době už dle něj bude více informací o omikronu. A také se ukáže, jak fungují současně upravená opatření. Navíc podle něj zatím není jasné, jestli se budou současné vakcíny upravovat na omikron.

Odškodnit lze i následky po očkování proti covidu-19

Vývoj epidemie a fungování změn v opatřeních projedná kabinet v příštím týdnu. Nicméně další změny by podle Válka neměly přijít dříve než v druhé polovině ledna. Přístup k epidemii a rozdíly v očkovacích schématech chce Válek v nejbližší době podrobněji diskutovat s odborníky ze zemí, jako jsou Nizozemsko, Švýcarsko a Dánsko. Konkrétně se švýcarskými kolegy chce probrat to, proč se rozhodli uznávat protilátky. A jestli v této strategii budou pokračovat i v době šíření omikronu. Podstatné podle něj také je, aby země EU přistupovaly k epidemii jednotně, už kvůli zachování otevření hranic.

Testování ve školách a uvolnění třetí dávky očkování

Dalším z opatření, které má dle Válka zmírnit dopady případného šíření omikronu na společnost, je zvýšení frekvence testování žáků na základních a středních školách. V prvních dvou týdnech po novém roce, tedy od pondělí 3. ledna do 16. ledna se žáci otestují vždy v pondělí a ve čtvrtek. Pokračovat se bude dále v týdenním intervalu. Vždy každé pondělí po příchodu dětí do školy. Preventivně se budou žáci testovat antigenními testy.

„S ohledem na novou variantu omikron bude nově ověřovací PCR test u podezření na nákazu vždy spojen s diskriminačním testem, kterým se určují varianty koronaviru,“ uvádí MZ ČR ve své tiskové zprávě.

Německo zpřísňuje opatření. Čeká úder omikronu

Zástupci vlády upravili také podmínky testování žáků, kteří vyjíždějí na školní lyžařské kurzy. Pokud bude takový pobyt kratší než osm dnů, postačí žákům mladším 18 let doložit negativní výsledek PCR testu. Škole jej ale musí doložit ještě před zahájením lyžařského kurzu. Test nesmí být starší 72 hodin. Při delším pobytu se žáci znovu testují po pěti až sedmi dnech pobytu na kurzu.

Zmírnit následky omikronu by mělo dle úřadu i rozšíření okruhu očkovaných s nárokem na posilovací dávku. S platností od pondělí 27. prosince se registrace k ní otevře všem zájemcům starším 30 let, jež mají alespoň pět měsíců od dokončení základního očkovacího schématu. V lednu by se pak měla v závislosti na vytíženosti očkovacích center registrace k posilovací dávce zpřístupnit všem lidem nad 18 let.

Úpravy v opatřeních míří i na obchodníky

Změny v opatřeních se ještě o vánočních svátcích dotknou maloobchodu a služeb. Na Štědrý den 24. prosince smí být maloobchodní prodej otevřen nejdéle do 12 hodin. Poté musí zavřít s trváním až do 25. prosince. Výjimku ze zákazu mají provozovny s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny ve zdravotnických zařízeních a v místech veřejné hromadné dopravy. Od středy 29. prosince do 2. ledna pak platí, že u jednoho stolu v restauracích či barech smí u jednoho stolu sedět nejvýše čtyři osoby, pokud nejde o členy jedné domácnosti.

„U veřejných nebo soukromých akcí s kumulací osob bude nově limit maximálně 50 osob ve stejný čas na jednom místě,“ dodává MZ ČR.

Vláda schválila podpůrné programy, na které ale nemá peníze

Upřesňuje, že po skončení nouzového stavu, tedy od 26. prosince, u nás nebudou platit dosavadní zákazy pro noční provoz restaurací, barů, diskoték aj.

„Konec nouzového stavu neznamená konec opatření proti covid-19. Nechceme však lidem přikazovat, co mají dělat a co nemohou. Zvládnutí situace není o zákazech ze strany vlády, ale o osobní zodpovědnosti každého,“ vysvětlil neprodloužení nouzového stavu Vlastimil Válek s tím, že cílem vlády je nyní hlavně očkovat a co nejvíce testovat.

A uvolní se i zákazy pro provozování adventních trhů a konzumaci alkoholu na veřejnosti, které byly taktéž vydány v souvislosti s nouzovým stavem. Stejně tak se zruší omezení shromažďovacího práva a omezení pro volby orgánů právnických osob. A také zasedání orgánu právnické osoby.

Veronika Táchová

2 KOMENTÁŘE

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here