Německo zpřísňuje opatření. Čeká úder omikronu

0
697
omikronu
Ilustrační foto: Pixabay.com

Vláda německého kancléře Olafa Scholze [SPD] od příštího týdne omezí setkávání očkovaných. V soukromí se bude moci sejít nejvýše deset osob. Tvrdé restrikce pro neočkované zůstávají v platnosti. Země se chystá na vlnu omikronu.

Nejpozději od úterý 28. prosince se v Německu kvůli riziku rychlého šíření omikronu omezí počet očkovaných osob, které se smějí sejít v jeden čas. V úterý 21.12. se na tom dohodl německý kancléř Olaf Scholz s premiéry jednotlivých spolkových zemí.

„Není vhodná doba na oslavy,“ řekl Scholz na tiskové konferenci.

Přitom zdůraznil, že upravená opatření míří hlavně na silvestrovské oslavy. Právě ty dle jeho slov mohou být místem šíření infekce. Vánoční svátky naopak Scholz označil za pravý opak novoročního veselí, protože o Vánocích se daří brzdit pandemii.

Německý kancléř dále uvedl, že se země nachází v podivné situaci. Podle něj je dle aktuálních dat zřejmé, že opatření z konce listopadu fungují a šíření infekce zpomaluje.

„Zároveň ale stojíme na počátku páté vlny. Omikron ještě v Německu není plošně rozšířen. Ale to je jen otázka týdnů,“ ale dodal Scholz s apelem na veřejnost, aby se nechala proti covidu-19 očkovat.

Německo se chystá na další vlnu omikronu

Německý kancléř opět zopakoval, že podporuje všeobecnou očkovací povinnost. Ta by mohla platit už od února 2022. Prozatím zákonodárci schválili povinné očkování pro zdravotníky a pečovatele, kteří musí být plně očkovaní nejpozději k 15. březnu 2022. V opačném případě nebudou moci vykonávat své profese.

Vedle omezení soukromých setkání pro očkované a uzdravené vedení Německa rovněž zakazuje konání velkých akcí. Scholz v této souvislosti výslovně zmínil fotbal, který se musí konat bez diváků. Zcela zapovězeny jsou také hromadné silvestrovské oslavy.

Omikron je dle WHO další důvod k očkování proti covidu

Protiepidemická opatření se nikterak nemění pro neočkované proti covidu-19. Stále tak v Německu platí, že se v soukromí smí sejít maximálně dvě další osoby, jež nepatří do dané domácnosti. Lidé bez očkování nebo prodělaného onemocnění nesmějí v zemi ani nakupovat v obchodech, s výjimkou prodejen se zbožím denní potřeby. Nesmí navštěvovat ani restaurace a podobná gastronomická zařízení. Pro cesty hromadnou dopravou potřebují neočkovaní lidé čerstvý test na koronavirus. Podle Scholze tato pravidla nejsou šikanou, ale jsou nezbytností.

Očkované znovu vyzval, aby se nechali pravidelně testovat, zvláště před návštěvami příbuzných. Německo si nyní klade za cíl podat do konce ledna 30 milionů posilovacích dávek vakcín. Současně se chce také co nejrychleji dostat na 80procentní úroveň proočkovanosti obyvatel. V Německu, kde žije 83 milionů lidí, je dosud plně očkováno 70,4 procenta populace. Třetí posilovací dávku doposud dostalo 32,6 procenta lidí, což odpovídá zhruba 27 milionů obyvatel.

Výzvu Institutu Roberta Kocha kancléř zcela nevyslyšel

Krátce před jednáním Scholze se zemskými premiéry o zpřísňování stávajících opatření vydal Institut Roberta Kocha [RKI] výzvu k okamžitému omezení kontaktů kvůli hrozbě šíření omikronu. Německý kancléř na tuto výzvu zareagoval následovně.

„To, co u nás platí, je okamžité omezení kontaktů,“ řekl.

RKI je hlavní institucí pro potírání a prevenci infekčních chorob, kterou sledují a řídí se často jejími doporučeními i autority jiných zemí Evropské unie [EU].

I v Belgii řeší, jak dohnat zanedbanou necovidovou péči

Některé politiky tak podle německých médií postup kancléře rozladil. Sám Scholz k tomu uvedl, že vláda se řídí doporučeními nově založené expertní rady, která se rovněž vyslovila pro zpřísnění, nikoli tak rozsáhlé jako navrhoval RKI. Dle jeho slov vláda nechce epidemickému vývoji jen přihlížet, ale připravuje se na různé varianty vývoje.

„Musíme být kdykoli připraveni jednat,“ řekl s tím, že společně se zemskými premiéry už i vyzval složky kritické infrastruktury, jako jsou nemocnice, policie či hasičské sbory, aby kvůli omikronu přepracovaly své pandemické plány.

Vlně omikronu už Německo nezabrání, uvedl Lauterbach

Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach uvedl, že další vlně šíření koronaviru už se v Německu nezabrání. Jediné řešení je tak podle něj očkování a podávání posilovací dávky. Vedení země se dle jeho slov spoléhá i na nově schválenou proteinovou vakcínu od společnosti Novavax. Ta by dle Lauterbacha mohla k očkování přesvědčit odmítače mRNA vakcín. Německo si přitom u Evropské komise již objednalo na čtyři miliony dávek této očkovací látky.

EMA doporučila vakcínu Nuvaxovid společnosti Novavax

„Jsme v situaci, kdy sice pomalu, ale jistě dostáváme současnou vlnu varianty delta pod kontrolu,“ řekl Lauterbach s tím, že Německo stojí na počátku páté vlny omikronu.

„Té už nelze zabránit,“ dodal.

Stejný názor vyslovil i šéf Institutu Roberta Kocha Lothar Wieler: „Omikron může být do třech týdnů zodpovědný za většinu případů nákazy.

Upřesnil, že posilující dávka výrazně zvyšuje ochranu. Základem boje s koronavirem je proto podávání posilující dávky, upozornil Lauterbach.

Německo nemá dostatek vakcíny od Pfizer/BioNTech

Lauterbach zároveň řekl, že kvůli současnému nedostatku mRNA vakcíny od společností BioNTech/Pfizer, kterých má Německo nyní k dispozici asi tři miliony, bude přeočkování postaveno především na preparátu od Moderny. Tato vakcína je rovněž založena na mRNA.

„Moderny máme 30 milionů, na každý týden máme připraveno deset milionů dávek,“ řekl ministr zdravotnictví.

Obyvatele pak vyzval, aby v obou vakcínách nehledali rozdíly. Uvedl, že Moderna je minimálně stejně dobrá jako preparát od Pfizer/BioNTech.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here