Opakovaně se covidem nakazí očkovaní i neočkovaní

3
8881
covidem
Foto: Pixabay.com

Opakovaná nákaza covidem se v listopadu v Česku potvrdila u 3 465 osob. Od začátku epidemie se objevila celkem u 8 156 osob. K vyvanutí imunity dochází po očkování stejně jako po onemocnění covid-19.

Vyplývá to z dat Informačního systému infekčních nemocí [ISIN]. Podle nich se u nás opakovaná nákaza koronavirem potvrdila od začátku epidemie celkem u 8 156 osob. Vůbec první pozitivní případ potvrdila laboratoř 1. března 2020. Tehdy se koronavirus potvrdil u jednoho z cestovatelů, který se do Česka vrátil z Itálie, kde byl lyžovat. Od té doby až do 30. listopadu 2021 se u nás koronavirem nakazilo více než 2,17 milionu osob.

„Mezi nimi bylo identifikováno 8 156 potvrzených opakovaných symptomatických onemocnění covid-19, z toho 4 832 u žen a 3 324 u mužů,“ říká vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu [SZÚ] Jan Kynčl.

Přeočkování se 19.1. zkrátí všem od 18 let na 5 měsíců

Věkové rozpětí osob s prodělanou reinfekcí onemocnění covid-19 je dle něj 0 až 99 let. Průměrný věk opětovně nakažených covidem pak nyní činí 37 let. Interval mezi první a druhou epizodou onemocnění byl v rozmezí 61 až 624 dní. Průměrný interval mezi těmito onemocněními dosahuje aktuálně 260 dní.

Opakovaných nákaz covidem v Česku přibývá

Odborníci upozorňují, že počty osob, které se u nás koronavirem opětovně nakazily, jsou sice relativně nízké, ne ale nevýznamné. Jako tomu bylo třeba ještě před několika měsíci.

Pouze za měsíc listopad 2021 totiž úřady, jak již bylo zmíněno, přijaly hlášení o celkem 3 465 potvrzených reinfekcí. U těchto osob byl interval mezi první a druhou epizodou onemocnění v rozmezí 63 až 624 dní a medián 326 dní, tedy delší než v kompletním souboru dat o reinfekcích.

„Tento údaj představuje reálnější ukazatel odstupu možného opakování nemoci. Z dat zřetelně vyplývá, že k takzvanému vyvanutí imunity dochází nejen po očkování, ale i po onemocnění,“ komentuje data o opakovaných nákazách koronavirem Kynčl.

Omikron je dle WHO další důvod k očkování proti covidu

„Data o reinfekcích potvrzují vhodnost očkování proti covid-19 i u osob, které v minulosti tuto infekci už prokazatelně prodělaly,“ dodává ředitelka SZÚ Barbora Macková.

Reinfekce se uznává po 60 dnech od první pozitivity

Za opakované onemocnění covid-19 se podle SZÚ považuje opětovná nákaza s příznaky onemocnění covid-19, kdy mezi prvním a druhým onemocněním uběhlo alespoň 60 dnů. V prvních měsících pandemie covidu-19 se reinfekce uznávala až po devadesáti dnech, evropská legislativa později přešla ke zkrácení doby na zmíněných 60 dnů.

Zkrácení intervalu z původně používaných 90 dnů na současných 60 dnů souvisí s rozšířením variant viru,“ vysvětlují zástupci SZÚ.

Na omikron zabere nejspíš až čtvrtá dávka, tvrdí Pfizer

Upozorňují však, že přesto k většině opakovaných onemocnění došlo s odstupem podstatně delším. Medián intervalu mezi první a druhou epizodou onemocnění u hlášených případů dosahuje aktuálně 260 dní.

Kromě tohoto počtu bylo identifikováno ještě 8 358 případů možných reinfekcí, u kterých ale minimálně jedna z epizod onemocnění proběhla bezpříznakově.

–VRN–

3 KOMENTÁŘE

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here