Do Domova Modrý kámen v Mnichově Hradišti zatéká

0
1152
Modry_kamen
Foto: Domov Modrý kámen

Mnichovo Hradiště na Mladoboleslavsku chystá rekonstrukci Domova Modrý kámen, který slouží seniorům i jako domov se zvláštním režimem. Budova domova, ve kterém žije zhruba 100 klientů, není v dobrém stavu.

Zřizovatelem sociálního zařízení je Středočeský kraj. Vlastníkem objektu z roku 1999 je město Mnichovo Hradiště. Tamější radnice nechala kvůli přibývajícím závadám zpracovat stavebně-technický posudek. Z něj vyjde při rozhodování o rozsahu větších oprav.

„Měly by zahrnout zejména rekonstrukci střechy, oken nebo rozvodů energií,“ uvedl za město Martin Weiss, který je šéfredaktorem mnichovohradišťského zpravodaje Kamelot.

Podle starosty Ondřeje Lochmana [Žijeme pro Hradiště] město dlouhodobě usiluje o to, aby si budovu domova převzal kraj. Anebo, aby platil alespoň vyšší nájemné. To momentálně činí 470 000 korun ročně, to je necelých 40 tisíc korun měsíčně.

„Každý rok do oprav Domova Modrý kámen město vloží veškeré finanční prostředky, které vybere na nájemném, v některých letech i více. V této souvislosti nám bylo v minulosti ze strany finanční kontroly vytýkáno, že se nechováme jako správní hospodáři. Už proto je pro město Mnichovo Hradiště komplikované více do budovy investovat,“ vysvětluje Lochman.

Jednání s krajem jsou dost obtížná

Jednání s krajem podle starosty města ale váznou už několik let. Naposledy se zástupci kraje a města setkali v listopadu 2019. V únoru 2020 vyzval starosta kraj ke společnému hledání řešení. V květnu 2020 výzvu zopakoval a na krajského radního pro sociální oblast se Lochman obrátil i letos. Veškeré jeho úsilí ale vyšlo naprázdno.

Středočeský kraj se podle své odborné referentky pro vztahy s veřejností Zuzany Žídkové na další kroky totiž „jen“ připravuje. Dobrá zpráva alespoň je, že součástí příprav je také posudek objektu krajské komise pro majetek.

„Nyní se zpracovává posudek, který bude podkladem pro další rozhodování,“ uvedla referentka Žídková.

Podle Weisse ale měla budova od začátku provozu technické nedostatky. K nim v posledních letech ještě přibyla končící životnost některých materiálů a technických zařízení. Do budovy podle Weisse například zatéká, okna netěsní a nevyhovuje ani systém větrání.

A to navzdory tomu, že už v roce 2018 město investovalo přes 1,5 milionu korun do systému vytápění, nechalo zrekonstruovat kotelnu, vyměnit zdroje tepla a zredukovat rozvody ústředního topení. Provoz budovy je díky tomu o něco úspornější.

„Tato městem financovaná opatření ušetřila Středočeskému kraji za čtyři roky provozu více než milion korun. Při současných cenách energií je pak reálný výhled úspor více než dvojnásobný,“ říká místostarosta Jan Mareš [Žijeme pro Hradiště] s tím, že kraj by se měl na nákladech provozu domova podílet podstatně větším dílem.

Budova Domova Modrý kámen slouží přes 20 let

Domov Modrý kámen zajišťuje zdravotní a ošetřovatelské služby, racionální i dietní stravování, praní prádla, úklid pokojů a sociální poradenství. V domově je 2x týdně otevřeno kadeřnictví, holičství a na objednávku dochází pedikérka. Pravidelně se slouží bohoslužby přímo v kapli Domova.

Na nové S-centrum Hodonín čeká více než rok

Provoz Domov Modrý kámen zahájil v listopadu roku 1999 přestěhováním klientů ze zrušeného domova pro seniory ve Vlčím Poli u Dolního Bousova. Ve Vlčím Poli zařízení fungovalo od roku 1955, tedy 44 let. Nemovitost se totiž vracela původním majitelům.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here