Zmrzlináři ohrožují zdraví Čechů. Nedbají na pravidla

0
1165
zmrzlinu
Foto: Pixabay.com

Více než každá druhá kopečková či točená zmrzlina prodávaná v Česku je závadná a může vyvolat střevní potíže. Výrobci totiž nedbají na hygienu. Navíc neprodanou zmrzlinu vracejí do stroje a prodávají další den. Závadný je i led do nápojů.

Na špatnou hygienu při přípravě a prodeji kopečkových a točených zmrzlin upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce [SZPI]. Podle jejího letošního šetření v terénu obsahovalo nebezpečné bakterie 56 procent vzorků zmrzlin a 75 procent ledů do nápojů. Letošní kontrolní výsledky bezpečnosti prodávaných zmrzlin jsou vůbec nejhorší za posledních šest let.

„Oproti minulým sezónám mimořádně vysoká část odebraných vzorků nesplnila požadavky právních předpisů zejména v oblasti limitů pro přítomnost bakterií a takové potraviny představují riziko pro zdraví spotřebitele,“ potvrzuje tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

„Ve vzorcích zmrzlin laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae,“ dodává.

Českem se šíří krvavé průjmy. Na vině může být i grilování

Při loňských kontrolách zmrzlin podle Kopřivy nevyhovělo hygienickým standardům zhruba 48 procent vzorků, v roce 2020 přibližně 51 procent vzorků. V roce 2019 nevyhovělo 37 procent vzorků, v roce 2018 šlo o 30 procent a v roce 2017 o 26 procent závadných vzorků. Z uvedených dat je zřejmé, že dodržování hygieny v českých provozovnách za posledních pět let strmě klesá a riziko střevních i závažnějších zdravotních obtížích při konzumaci kopečkové či točené zmrzliny v Česku strmě narůstá.

Neprodanou zmrzlinu prodejci vrací zpět do stroje

Ke kontaminaci zmrzlin nebezpečnými bakteriemi podle zástupců SZPI dochází hlavně kvůli nedodržení hygieny při její výrobě. Prodejci v Česku pokulhávají i v pravidelné sanitaci stroje na výrobu zmrzliny a nedodržují výrobní postup při přípravě zmrzliny. Podle SZPI by špatnou praxi zmírnilo lepší proškolování personálu.

Hygienici pokutovali provozovatele stravovacích služeb

„Jednou z charakteristických příčin problémů u točených zmrzlin je nežádoucí praxe, kdy provozovatelé zmrzlinu na konci dne nelikvidují, ale následující den ji vrací zpět do stroje,“ upozorňuje na praktiky některých prodejců Pavel Kopřiva s tím, že právě tím ale dochází k přenosu zdraví nebezpečných bakterií ze stroje na zmrzlinovou směs a naopak.

Led? Děkuji, nechci…

Ještě hůře při šetření zdravotní bezpečnosti dopadl led podávaný do nápojů. Z dosud 65 odebraných vzorků jich 49 nesplnilo zdravotní a hygienické limity. Jinak řečeno, 75 procent ledů podaných do nápojů značí pro konzumenta vysoké nebezpečí střevního onemocnění.

„Mezi sledované parametry náležel výskyt bakterií Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoků, koliformních bakterií, bakteriálních kolonií rostoucích při 22° C a 36° C a sledování přítomnosti živých mikroorganismů, například bičíkovců,“ přibližuje mluvčí SZPI.

Tomáš Popp: Základní suroviny jsou nejzdravější

A opět. Prodejci při výrobě ledů často rezignují na hygienu. Problém inspektoři spatřují i v nedostatečné dezinfekci výrobníků ledu. A stejně jako u zmrzlin se i přístup prodejců nápojů s ledem rok od roku zhoršuje. Při kontrolách nabízených ledů v roce 2021 nevyhovělo hygienickým požadavkům přibližně 68 procent hodnocených vzorků. V roce 2020 to bylo zhruba 51 procent vzorků, v roce 2019 nevyhovělo 40 procent vzorků a v roce 2018 šlo o 47 procent a v roce 2017 o 45 procent.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here