Českem se šíří krvavé průjmy. Na vině může být i grilování

1
71982
prujmy
Ilustrační foto: Pixabay.com

Českem se šíří závažné průjmové onemocnění vyvolané shiga toxin, jež produkují bakterie E. coli [STEC]. Onemocnění doprovázené průjmy postihuje malé děti do pěti let. Informaci potvrdil Státní zdravotní ústav [SZÚ].

Lékaři onemocnění spojují se sezonními aktivitami. Například letním grilováním, návštěvou farem a jiných chovů zvířat a také s nedostatečnou hygienou. SZÚ argumentuje celkem 15 potvrzenými případy onemocnění za poslední dva měsíce. Od ledna se pak nákaza potvrdila u 25 dětí. Přitom za celý loňský rok lékaři zaznamenali sedm případů onemocnění. V 80 procentech šlo o děti do pěti let věku. Nemoc se přenáší převážně kontaktem s nakaženým, konzumací nedostatečně tepelně zpracovaného masa a kontaktem se zvířaty. Rizikové jsou dle SZÚ hlavně kozy, ovce a hovězí dobytek.

„S ohledem na to, že za prvních šest měsíců tohoto roku evidujeme celkem 25 takových infekcí a více než polovina těchto případů je z posledních dvou měsíců, považujeme za vhodné varovat rodiče a připomenout základní pravidla hygieny a úpravy potravin,“ říká vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl.

Zdravý střevní mikrobiom je základ zdraví

Zdůrazňuje, že bakterie E. coli se přenášejí poměrně snadno a závažné průběhy ohrožují především malé děti. Těm může infekce způsobit velmi závažné onemocnění s krvavými průjmy. Průjem může v některých případech vyústit v akutní selhání ledvin vyžadující intenzivní péči.

Bakterie E. coli je obvykle neškodná, ale ne vždy

Bakterie E. coli se běžně vyskytuje ve střevech lidí i zvířat. Je součástí normální střevní flóry a většinou je neškodná. Nicméně některé její kmeny dokáží vylučovat toxiny a z klinického hlediska způsobit velmi závažné onemocnění.

„Dominantním rezervoárem infekce je hovězí dobytek, kozy, ovce. Přenos z osoby na osobu je možný u úzkých kontaktů při nedostatečné osobní hygieně. To znamená v rodinách, dětských kolektivech, ale i v dalších centrech sdružujících lidi kvůli nejrůznějším aktivitám či druhům péče,“ říká Michaela Špačková z Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ.

Cestou přenosu těchto infekcí je dle ní především nedostatečně tepelně upravené maso a nepasterizované mléko. Ale také přímý kontakt se zvířaty nebo jejich blízkým prostředím. To znamená i s krmítky nebo třeba podestýlkou.

„Abychom ochránili před nákazou sebe i své děti, je potřeba dávat pozor především na tyto základní body. Nekonzumovat nedostatečně tepelně upravené maso a pozor, týká se to třeba i hamburgerů, které často lidé podávají při grilování ještě krvavé či nedostatečně propečené. Stejně tak to platí pro steaky,“ vysvětluje Špačková.

Romové v Předlicích v Ústí nad Labem mají úplavici

Dodává, že namístě je i se vyvarovat konzumaci nepasterizovaného mléka a výrobků z něj. Podle ní ochutnat čerstvé mléko od kravičky na farmě nemusí být vždy dobrý nápad. Doporučuje důkladně omývat čerstvou zeleninu před konzumací a třeba ji i oloupat.

„Umývat si řádně ruce mýdlem a teplou vodou, a to nejen před jídlem, ale i při jeho přípravě, servírování, po použití toalety, zkrátka dodržovat základní hygienické návyky. Hygiena rukou je nutná také po kontaktu s domácími mazlíčky, hospodářskými zvířaty, nebo po návštěvě farmy či zoo,“ zdůrazňuje.

Lidé s průjmy nemají v kuchyni co dělat

SZÚ dále upozorňuje, že každá osoba s průjmem nebo zvracením nemůže pracovat s potravinami po dobu trvání potíží. Děti s průjmem a zvracením pak nesmějí do dětského kolektivu a musejí do izolace v domácím prostředí.

V souvislosti s průjmy u dětí doplňme aktuální doporučení pediatričky Hany Cabrnochové. Ta v nedávném podcastu ZdraveZpravy.cz upozornila na prospěšnost očkování dětí proti takzvaných rotavirovým průjmům, infekcím.

Péče o děti uprchlíků je stále problém, říká Cabrnochová

To je sice nepovinné, ale lékaři doporučované, byť ho zdravotní pojišťovny nehradí. Podle Cabrnochové už to, že je doporučené, vypovídá o jeho smyslu. Vakcíny jsou tekuté a podávají se ústy. Jedinými trvalými kontraindikacemi očkování je přítomnost či podezření na vrozenou vývojovou vadu gastrointestinálního traktu či závažný imunodeficit, což je obvykle zřejmé z klinického vyšetření a sledování dítěte. Cena očkování je cca 3 500 Kč.

Rotavirové průjmy tvoří významnou část akutních průjmů u dětí mladších pěti let. Přičemž do tohoto věku rotavirové nemoci prodělá až 95 procent dětí. Rotavirové gastroenteritidy jsou celosvětový problém. Pro závažný průběh s dehydratací vyžadují často hospitalizaci a parenterální rehydrataci.

–DNA–

1 komentář

  1. Určitě za testy zavede i naše vláda poplatky . Jsme v EU a musíme postupovat jednotně !!! A léčba HIV je poměrně drahá , tak proč ji také neposkytnout zdarma Ukrajincům ?!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here