Při požáru ÚVN v Praze se zranili tři hasiči

0
268
pozar
Jeden ze zasahujících hasičů při sobotním požáru Ústřední vojenské nemocnice. / Foto: HZS Praha

Při sobotním [27.8.] požáru Ústřední vojenské nemocnice [ÚVN] v Praze se zranili tři hasiči. Zdravotníci je ošetřili na místě. Záchranné sbory evakuovaly přes 40 lidí. Nikdo z nich nebyl zraněn. Příčiny požáru vyšetří Vojenská policie.

Hlášení o požáru hasiči obdrželi kolem 9:30, hořelo na ploše 15krát 30 metrů. Plameny strávily střechu křídla pavilonu A. Zhruba za hodinu zastavili profesionální a dobrovolní hasiči plamenné hoření. Kolem 12:45 požár “prakticky uhasili”, jak uvedli na Twitteru. Prostor střechy kontrolovali termokamerami.

„Kontrolujeme místo požáru, přesunuli jsme některé lékařské přístroje mimo poškozený objekt. Budeme provizorně zakrývat střechu pavilonu,” uvedli hasiči na sociálních sítích.

Na místě požáru zasahovali hasiči z deseti profesionální stanic a sedmi dobrovolných zbrojnic. Část z hasičů společně se zaměstnanci nemocnice, policisty a záchranáři evakuovala pacienty i ostatní personál nemocnice. Celkem šlo podle Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy [HZS Praha] o necelou padesátku osob.

Před 17:00 zůstávali na místě hasiči z pěti stanic a tři dobrovolné jednotky. V sobotu odpoledne budovu hlídalo ještě několik hasičských jednotek. Soustředily se hlavně na vyhledávání skrytých ohnisek. A dohašovaly ohořelé krovy budovy.

Nemocnice omezila provoz

V době zásahu nemocnice přerušila příjem pacientů. Zhruba po 14 hodině záchranáři uvedli, že s výjimkou očního, ORL a neurologie už funguje nemocnice bez omezení.

„V ÚVN je obnoven příjem pacientů, kteří byli po přechodnou dobu odkláněni do ostatních pražských nemocnic,” napsala mluvčí ÚVN Jitka Zinke na Twitteru.

Drahé energie straší i nemocnice, ceny neznají

„Hasiči zasahovali v dýchací technice, pomocí několika vodních proudů vnitřkem budovy a přes výškovou techniku,“ uvádí v hlášení HZS Praha.

„Proudy vody byly nasazeny na ochranu hlavní části budovy. V křídle pavilonu shořela větší část střechy a půdního prostoru.“ 

Vyšetřování prevezme Vojenská policie

Jelikož nemocnice patří armádě, vyšetřování si převezme Vojenská policie a vojenský požární dozor. O příčinách a výši škod hasiči ani policisté proto nechtějí spekulovat.

Při požáru vyhlásily záchranné složky zvláštní stupeň poplachu. Podle pozorovatelů šlehaly ze střechy plameny, které hasiči likvidovali z několika stran pomocí výškové techniky. Z části střechy zůstaly po požáru jen ohořelé trámy. Hustý dým lidé viděli z dalekého okolí.

Policisté uzavřeli prostor kolem pavilonu. Dopravu v okolí nemocnice nemuseli vzhledem k slabému víkendovému provozu nikterak omezit. Situaci ze vzduchu monitoroval policejní vrtulník s termokamerou.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here