Válek pomůže nemocnicím i jedná o platech zdravotníků

0
1118
valek
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek s exministrem zdravotnictví Romanem Prymulou v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Se zálohami na energie nemocnicím pomůže kompenzační vyhláška, zčásti úhradová vyhláška a přímé dotace. Jasno má být do konce září, slibuje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09]. Jedná i o růstu platů ve zdravotnictví.

O nasmlouvání dodavatelů energií pro ministerstvem přímo řízené nemocnice a další jeho instituce promluvil v nedělním [28.8.] pořadu České televize [ČT] Otázky Václava Moravce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Do diskuze se zapojil i bývalý ministr zdravotnictví a člen České vakcinologické společnosti [ČVS ČLS JEP] Roman Prymula, dnes předseda představenstva Nemocnice Agel Říčany.

„Nemocnice tlačí na ministerstvo zdravotnictví, aby měly zajištěny dodávky energií… To musí být jasné do konce září,“ uvedl v pořadu ministr Válek.

Drahé energie straší i nemocnice, ceny neznají

Všechny fakultní nemocnice totiž mají nasmlouvané ceny energií pouze do konce letošního roku. Pokud by nedošlo na uzavření nových smluv, pak by jim jejich dodavatelé dodávali energie zřejmě za spotové neboli dynamické ceny. Ty jsou v současné době meziročně až stonásobně vyšší a odvíjejí se podle aktuálních cen energií na burzách.

„Uvědomuji si svůj úkol zajistit, aby zdravotnická zařízení měla smlouvy, nějakým z těch mechanismů. A dělat maximum pro to, aby výše těch zálohových plateb byla co nejnižší,” uvedl Vlastimil Válek s dovětkem, že ale “on sám” toho v této věci “moc neudělá”, protože klíčovou úlohu v záležitosti sehrává Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR [MPO].

Nemocnicím s energiemi pomůžou i přímé dotace

I proto Válek v pořadu ČT řekl, že při uzavírání smluv naváže spolupráci s MPO, ve kterém podle něj v energetické oblasti působí větší experti.

IPŘP: Energetický úsporný tarif je hrubá chyba

Další otázka je finanční pomoc nemocnicím, nikoli jen fakultním, se zvládáním úhrad násobně dražších záloh na energie. Ministr vyloučil navýšení plateb na energie od zdravotních pojišťoven. Ty mají pokrývat zdravotní péči, nikoli zvýšené ceny energií.

„Zajímalo by mě, co jiného než přímá úhrada, by se s tím dalo dělat,“ řekl ministr Válek.

S jeho slovy souhlasil Roman Prymula. Podle něj bude muset současná vláda změnit a přepočítat současný mechanismus úhrad. Anebo zajistit přímé platby směrem k nemocnicím. Druhou variantu považuje za realističtější.

„Spíše jde v praxi zavést systém přímých dotací, protože změna cen je v této turbulentní době jen těžko predikovatelná,“ uvedl Prymula.

Na pomoc nemocnicím s úhradou i několikanásobně vyšších záloh na energie připravilo ministerstvo kompenzační zákon, který má v září projednat dolní parlamentní komora. Ceny zohlední úřad podle Válka i v úhradové vyhlášce. Aktuálně se stakeholdeři baví o čtyřprocentním nárůstu úhrad na energie.

O výši kompenzací se pro ZdraveZpravy.cz v nedávném podcastu vyjádřila ředitelka Penta Hospitals CZ Barbora Vaculíková. Podle ní je jasné, že současný meziroční růst cen energií kompenzace nepokryjí, ale alespoň inflaci by vykrýt mohly.

„Já doufám, že se kompenzací dočkáme ještě během tohoto roku, protože jsou potřeba,“ uvedla s tím, že se nyní ale přesně neví, jak budou tyto kompenzace nastaveny.

Spoluúčast na péči přijde dřív, než jsme si mysleli

To, že 4% kompenzace, jsou vzhledem k současné situaci nízké, v pořadu ČT uznal i ministr Vlastimil Válek.

„Měli bychom se pohybovat na dvojnásobku této částky,“ řekl k navýšení s tím, že zdravotní pojišťovny na to peníze mají.

Podle Válka tak zřejmě dojde na přímou pomoc formou dotací. I když, jak upozornil, každé zařízení, i třeba se stejným počtem zaměstnanců a lůžek, je co do nákladů na energie jinak náročné. Jmenovitě uvedl příklad jedné z psychiatrických nemocnic, kde 85 % nákladů tvoří mzdy a zbytek připadá na ostatní, včetně zmiňovaných energií. Oproti tomu v léčebnách dlouhodobě nemocných [LDN] je tomu téměř naopak, kdy si i tři čtvrtiny nákladů běžně vezmou energie. I tato skutečnost bude v mimořádné pomoci nemocnicím zohledněna.

Růst mezd ve zdravotnictví. Hovoří se o 4 procentech

Ministr v posledních týdnech jedná i o nárůstu platů ve zdravotnictví od nového roku. Požadavky pracovníků v oboru se pohybují kolem růstu o deset procent.

„Ty tlaky jsou obrovské,“ uznal Válek s tím, že reálný je 4% nárůst platů ve zdravotnictví.

Podle Romana Prymuly se návrhy v praxi různí. Přičemž čtyři procenta rovnou odmítl. I osm procent bude podle jeho slov málo s ohledem na to, jak se u nás roztáčí inflační spirála.

„Diskuze se bude pohybovat mezi šesti až deseti procenty podle mého odhadu,“ řekl.

Podle ministra Válka je ale reálný 4% nárůst platů ve zdravotnictví. Prioritou resortu je podle něj zvýšit platy hlavně nezdravotnickému personálu. Tomu se totiž dlouho nezvyšovaly, byť Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV] jim od září přidá 10 %.

„Těm už jsme schválili deset procent, které budou mít od září, ale bude to už na příští rok,“ vysvětlil ministr s tím, že u ostatních navrhují růst o čtyři procenta.

Zdravotní pojišťovny letos vyberou 431 mld. korun

Ministr Válek v diskuzním pořadu Václava Moravce zpřesnil odhad hospodaření zdravotních pojišťoven pro letošní a příští rok. V letošním roce je aktualizovaná predikce příjmů pojišťoven ve výši 431 miliard korun. V příštím roce by se měl výběr pohybovat kolem 464 miliard korun.

Měsíční zůstatky na účtech zdravotních pojišťoven v mld. Kč

[Zdroj: MZ ČR, ČT]

Na konci roku mají pojišťovny vykázat saldo ve výši devět miliard korun a v příštím roce kolem šesti miliard korun. Aktuální zůstatky na účtech jsou 61 miliard korun, na konci roku očekávají 42 miliard. A na konci roku 2024 jim bude podle ministra Válka zbýval přibližně 36 až 37 miliard korun.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here