WHO se obává, jak Ukrajina zvládne zimu

3
2083
obava
Dr. Hans Henri P. Kluge je ve funkci regionálního ředitele WHO pro Evropu od února 2020. / Foto: WHO

Humanitární pomoc Ukrajině ze strany Světové zdravotnické organizace [WHO] směřuje i do osvobozených oblastí. WHO ale usiluje o přístup do okupovaných míst. Obává se i toho, jak Ukrajina zvládne zimní období.

K humanitární pomoci a zdravotní situaci na území Ukrajiny se v pátek [14.10.] na tiskové konferenci blíže vyjádřil ředitel WHO pro evropský region Hans Kluge. Podle něj WHO dosud proškolila jedenáct tisíc pracovníků. Ti na Ukrajině pomáhají zvládat válečný konflikt po zdravotnické stránce. Do země průběžně dodává zdravotnický materiál, kyslík, chirurgické soupravy, ale i generátory pro fungování přístrojů, sanitky a léčivé přípravky. A postupně se humanitárním pracovníkům daří dostávat do regionů, jež se ocitají opět pod ukrajinskou kontrolou. To ale nestačí.

„Již několik měsíců také naléhavě žádáme o humanitární přístup do okupovaných oblastí, jako je Mariupol a Donbas. Aby WHO a partneři mohli posoudit potřeby tamního lidu a poskytnout jim podporu,“ uvedl v prohlášení Hans Kluge.

Vážné obavy vyjádřil z nadcházející zimy. Jak zdůraznil, mnoho lidí na Ukrajině žije v nejistotě. Kvůli válečným útokům se rychle stěhují z místa na místo a často žijí v nevyhovujících podmínkám. Navíc bez zdroje energie na topení.

„To může vést k omrzlinám, podchlazení, zápalu plic, mrtvici a infarktu,” tvrdí Kluge.

WHO se obává, jak Ukrajina zvládne zimu

S odvoláním na informace ukrajinské vlády došlo od začátku války na Ukrajině k poškození nebo zničení více než 800 000 domů. Tisíce lidí žijí ve společných prostorech a někteří přežívají v poškozených budovách, často bez možnosti topení.

„Nadcházející krutá zima by se mohla ukázat jako zvlášť nebezpečná pro zranitelné lidi,“ upozornil Hans Kluge.

Jurečka: Na uprchlíky z Ukrajiny je třeba víc peněz

Především pro starší osoby, chronické pacienty, těhotné ženy, malé děti a novorozence. Současně se obává šíření respiračních nemocí, chřipky a covidu.

„V posledních týdnech jsme viděli prudký nárůst případů covidu-19, stejně jako v celém evropském regionu WHO,“ podotkl Kluge.

Evropě hrozí další exodus z Ukrajiny

Zostření válečné situace na Ukrajině a přicházející zimní období podle Klugeho přispívá k migraci lidí jak uvnitř Ukrajiny, tak směrem do okolních zemích Evropy. Podle jeho odhadu v zemi migrují dva až tři miliony Ukrajinců. A reálně podle něj s přicházející zimou hrozí další vlna odchodu Ukrajinců do okolních zemí.

„To ještě zvýší tlak na zdravotní služby na Ukrajině stejně tak i v zemích, které uprchlíky přijímají,“ uvedl Hans Kluge.

Ve svém prohlášení zmiňuje, že válka může uvrhnout až 60 procenta ukrajinského lidu pod hranici chudoby. Data podle něj přinesly výsledky nedávné analýzy Světové banky.

Dočasnou ochranu lidem z Ukrajiny EU prodlouží o rok

Za podstatné stále považuje pokračovat v reformování zdravotnictví na Ukrajině. S tím podle něj země začala ještě před válečným konfliktem. Současně vyjádřil dík vládám za poskytování finanční podpory umožňující humanitární pomoc WHO na Ukrajině.

„WHO dosud žádala na pomoc pro Ukrajinu přibližně deset milionů amerických dolarů [cca 253 mil. Kč] měsíčně,“ uvedl Kluge.

Pro poskytování pomoci v oblasti zdraví na Ukrajině je podle Klugeho nutné nadále v donátorství ze strany vlád pokračovat, případně finanční podporu navýšit.

Veronika Táchová

3 KOMENTÁŘE

  1. co chtěli tak to mají nechtěl zelení mužík jednat od roku 2014 (mástridska dohoda) tak ho nechte plavat at lid vide do ulic

  2. Musí počítat s tím že je ve válce, kterou nechce prohrát a tak jisté problémy nastanou, jde jen o to zda mu bude pomozeno a jak! Jde o to, že tento problém již trvá poněkud dlouho a výsledky i přes snahu médií žádné.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here