Po podání vadných léků v Saná zemřelo deset dětí

0
1042
Sana
Ilustrační foto: Gavi, the Vaccine Alliance

V jemenské metropoli Saná zemřelo po podání kontaminovaných léků deset dětí s leukémií. Podle místních úřadů citovaných agenturou AFP dostaly děti injekce preparátů, které se do země dostaly nelegální cestou.

„V nemocnici zemřelo deset dětí, které měly leukémii,” oznámilo tamní ministerstvo zdravotnictví, které stejně jako hlavní město Jemenské republiky Saná ovládají od roku 2014 šíitští povstalci. Oficiálně uznávaná vláda sídlí v jihojemenském Adenu.

Podle ministerstva zdravotnictví šíitů patřily zemřelé děti mezi devatenáct pacientů ve věku od tří do patnácti let, kteří trpěli leukémií. Jejich zdravotní stav se, jak uvádí úřad, kvůli nedostatku léků zhoršoval. Děti zemřely po podání léků injekcí. Další jedno z léčených dětí má být v kritickém stavu.

Pašované nebo prošlé léky na leukémii v Saná

Šíitští povstalci tvrdí, že pašované přípravky obsahovaly smrtelné bakterie. Jiný zdroj ze zdravotnictví ve městě Saná, který ale nechce být jmenován, pro AFP uvedl, že použité léky měly prošlou lhůtou spotřeby. A jak uvádí nejmenovaný zdroj, mrtvých může být víc. Léčivý přípravek totiž na oddělení, kde se léčí děti s leukémií, dostali další pacienti, mluví se až o 50 dětech.

Matka zemřelého osmiletého chlapce řekla, že injekce, kterou dostal její syn, byla první léčba, jíž se mu dostalo od doby diagnostikování nemoci.

„Měl bolesti a lékař mu předepsal sedativa. Bolesti se ale zvětšily a on ztratil vědomí. A pak zemřel. Nedokážu si život bez něj představit,” řekla jemenská žena.

Příčinu úmrtí se matka zemřelého dítěte nedozvěděla. Doslechla se ale, že ošetřující lékaři hovořili o kontaminovaných lécích.

Pákistánem se šíří akutní průjmy, malárie i tyfus

Povstalci, kteří bojují proti vládě s podporou Íránu, zatímco jejich protivníkům pomáhá arabská koalice vedená Saúdskou Arábií, problémy přičítají blokádě letového provozu a námořního prostoru. Vláda a její spojenci uzavírky zavedli i na územích, která jinak kontrolují šíité. Šiítské povstalce vláda zase obviňuje z omezení přístupu dodávek s humanitární pomocí. Právě na ni se v zemi spoléhají dvě třetiny z 30 milionů Jemenců.

WHO zavedla v Jemenu kyslíkové stanice

Jednou z aktuálních významných pomocí pro jemenské obyvatelstvo je zavedení 14 kyslíkových stanic rozptýlených po celé zemi. S čímž pomohla Světová zdravotnická organizace [WHO] ve spolupráci s Islámskou rozvojovou bankou [IsDB].

„V současné době kyslík zdravotníci v nemocnicích pacientům podávají v samostatných lahvích, obvykle přímo u lůžka pacienta. Se spuštěním 14 kyslíkových stanic, díky podpoře IsDB, je nyní možná celková výrobní kapacita až 2 200 lahví kyslíku denně,“ řekl zástupce WHO v Jemenu Adham Ismail Abdel-Moneim.

Očkovaných dětí ve světě ubývá. Covid není omluva

Takzvané kyslíkové stanice zajistí podle zástupců WHO dostatek kyslíku pro 261 zdravotnických zařízení v zemi.

„V rámci projektu došlo i na instalaci první kyslíkové stanice v historii v gubernii Sokotra [ostrov v Arabském moři patřící Jemenské republice, pozn. red.]. Nejenže stanice zmírní utrpení lidí na Sokotře, ale odstraní zátěž a náklady na dopravu kyslíku z pevniny na ostrov,“ uvedl Abdel-Moneim.

–ČTK/VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here